Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο για τον κοροναϊό, δόσεις του οποίου έχουν ήδη παραγγείλει στο Βέλγιο υπέβαλε ένα ιδιαίτερο αίτημα.

Η φαρμακευτική AstraZeneca ζήτησε να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Gabriela Galindo, το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ως «ασυνήθιστο» ή ακόμη και «σοκαριστικό».


Διαφορές ΗΠΑ-Ευρώπης
«Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο», δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, χαρακτήρισε το εν λόγω αίτημα «πολύ ασυνήθιστο» και μάλιστα «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων», δήλωσε ο Vansweevelt. «Κάθε παραγωγός, που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό».

Αποδεκτό από κάποιες χώρες το αίτημα
Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τις εν λόγω χώρες.

Ο Dobber ανέφερε ακόμη ότι η AstraZeneca απλά «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν «σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίζει παρενέργειες».

«Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται.

«Ενημερωνόμαστε καθημερινά», είπε στην HLN. «Δεν επιθυμούμε αυτή τη ρήτρα, ούτε άλλα κράτη-μέλη δεν το θέλουν και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ακόμη.

Οι ρήτρες ευθύνης προϊόντος αποτελούν κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται από την ΕΕ και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, που έλαβε το Reuters αυτήν την εβδομάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.
https://www.tanea.gr/2020/08/22/science-technology/farmakeytiki-etaireia-apopoieitai-tis-eythynes-tis-gia-parenergeies-apo-emvolio-kata-tou-koronaiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: