Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Η φιέστα στον Ερημίτη και οι αντιστάσεις


Βέρα Κορωνάκη*
Το Σάββατο 11 Ιουλίου έφτασε στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος σχεδόν από τη μισή κυβέρνηση! Προς τι το έντονο ενδιαφέρον για το νησί μας; Η εταιρεία NCH Capital εγκαινίασε το εμβληματικό κατά την κυβέρνηση έργο, Kassiopi Project.  Για πρώτη φορά στα χρονικά βλέπουμε πρωθυπουργό και υπουργούς να εγκαινιάζουν έργο ιδιωτικής εταιρείας!


Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αρχικά είχε παραχωρήσει 490 στρέμματα στην NCH Capital για δημιουργία τουριστικού χωριού με σύμβαση 99 ετών. Στη συνέχεια μέρος της έκτασης πωλήθηκε για κατασκευή εξοχικών κατοικιών προς πώληση στην τιμή των 2 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 16 εκατ. ευρώ. Για μας το ξεπούλημα του Ερημίτη, φυσικά δεν είναι ζήτημα τιμής πώλησης, δεν θ’ αλλάζαμε το παρθένο οικοσύστημα για όλο το χρυσάφι της γης! Το αναφέρουμε μόνο για να καταρρίψουμε το επιχείρημα ότι η  εκποίηση της δημόσιας γης μας ωφελεί οικονομικά.
Το πρωί της ίδιας ημέρας έγινε συλλαλητήριο στην πόλη της Κέρκυρας από εργατικά σωματεία και οικολογικές οργανώσεις, όπου εκφράστηκε η λαϊκή διαμαρτυρία για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, το νόμο που καταλύει το δικαίωμα των διαδηλώσεων και τη δεινή θέση εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών στον τουριστικό τομέα. Το απόγευμα, έγινε συγκέντρωση στο χωριό Σινιές και ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας για την καταστροφή του Ερημίτη με σκοπό να φτάσει μέχρι το χώρο των εγκαινίων. Μάταια! Στα 200 μέτρα τα ΜΑΤ σταμάτησαν την πορεία και απαγόρευσαν στους συγκεντρωμένους να «ενοχλήσουν» την φιέστα!

Καταφέραμε να προχωρήσουμε περίπου άλλο τόσο, οι οργανωτές ήθελαν να αποφύγουν βίαιη σύγκρουση γιατί υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά στην πορεία, παιδιά που ήθελαν να έρθουν γιατί κολυμπούν στα νερά του Ερημίτη κα απολαμβάνουν το κελάδημα των πουλιών και το μάζεμα λουλουδιών στο δάσος του. Ακούσαμε ένα παιδί να λέει  με απορία στη μητέρα του, «δεν το περίμενα τόσο δύσκολο!», μία φράση τόσο μικρή και τόσο μεγάλη!

Εν τω μεταξύ οι επίσημοι πανηγύριζαν την «εμβληματική επένδυση», σε ένα νησί με πάνω από 80% ανεργία λόγω της φετινής κρίσης στον τουρισμό. Αυτό σα να το κατάλαβε ο πρωθυπουργός, έπρεπε όμως κάτι να πει για να δικαιολογήσει την «επένδυση» και το είπε. Αν δεν χτιστεί αυτό το όμορφο δάσος, θα καεί!!! Ακούγεται σαν απειλή ή μας φαίνεται;

Σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας δεν τίμησε τα εγκαίνια με την παρουσία του ενώ πολλοί τοπικοί αιρετοί ήταν στην πορεία. Έστω και χωρίς να μας βλέπουν, έφτασε ο απόηχος της δυναμικής διαμαρτυρίας και είδαν ότι δεν είναι μόνο λίγοι γραφικοί οπισθοδρομικοί  αυτοί που δεν θέλουν την «ανάπτυξη». Όμως ένας έμπειρος πολιτικός δεν ερμηνεύει αυτό που βλέπει, όπως εμείς οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι! Ακούσαμε λοιπόν τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει σε τοπικό κανάλι ότι οι Κερκυραίοι ήταν μόνο 40-50  άτομα και οι υπόλοιποι ήταν Πατρινοί, που γυρίζουν ανά τη χώρα και φωνάζουν ότι δεν θέλουν επενδύσεις, κάτι σαν περιοδεύων θίασος.

Μετά τη φιέστα των εγκαινίων έμεινε μόνο το αποψιλωμένο τοπίο, ευτυχώς μικρής έκτασης. Το  έργο δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί ο τοπικός σύλλογος Ερημίτη Πλους έχει καταγγείλει σοβαρές παρατυπίες στην περιβαλλοντική μελέτη και με τη στήριξη του κινήματος συνεχίζει την αγωνιστική του πορεία για την ακύρωση της οικοδόμησης ενός παρθένου τοπίου, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στο νησί.

Ως Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κοινών αγαθών στο όνομα του χρέους. Θέλουμε να μείνει ο Ερημίτης  όπως είναι, ένα παρθένο οικοσύστημα που θα μπορούν να το απολαμβάνουν δωρεάν ντόπιοι και ξένοι. Δεν χρειάζονται άλλα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, χρειάζονται έργα υποδομής, όπως η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων και η δημοτική παροχή πόσιμου νερού. Χρειάζεται ενίσχυση του πρωτογενή τομέα! Δεν θ’ αφήσουμε να γεμίσει το νησί μας με τσιμεντένια κουφάρια, ο αγώνας για τον Ερημίτη συνεχίζεται!

*Περιφερειακή σύμβουλος Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: