Μάνος Τσαλδάρης
Παρά τις χρόνιες και σαφείς επιφυλάξεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» υπουργική απόφαση (υπ. Προστασίας του Πολίτη) με την οποία κάθε δημόσιος οργανισμός μπορεί να ιδρύει τον δικό του «ιδιωτικό στρατό» με ένοπλους φρουρούς και υπαλλήλους χρηματαποστολών.
● Κατά την απόφαση, «οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε ψυχομετρικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής», γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της «Πρωτοβουλίας Ψ», η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας και προτρέπει τους ψυχιάτρους να μη δίνουν πιστοποιητικά για άδεια οπλοφορίας
Λογάριασε χωρίς τους ψυχιάτρους. Ο λόγος για την κυβέρνηση που, μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις 20 Ιουλίου πέρασε «στα μουλωχτά» υπουργική απόφαση με την οποία κάθε δημόσιος οργανισμός, οργανισμός κοινής ωφελείας και γενικά επιχειρήσεις ΝΠΔΔ θα μπορεί να ιδρύει τον δικό του «ιδιωτικό στρατό» με ένοπλους φρουρούς και υπαλλήλους χρηματαποστολών.
Η απόφαση, που δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους οργανισμούς να προσλαμβάνουν, με συμβάσεις και έπειτα από προϋποθέσεις και εκπαίδευση που θα ορίζονται από την Ελληνική Αστυνομία, ιδιώτες, αξίζει να σημειωθεί, ούτε καν ανακοινώθηκε από το υπουργείο, το οποίο, την ημέρα της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προτίμησε να εκδώσει ανακοίνωση με την παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, σε «Εκδήλωση μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των Αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940»!
Οπως αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 7 της απόφασης, μια και οι υποψήφιοι θα έχουν όπλο, θα «παραπέμπονται στις ψυχοτεχνικές επιτροπές και υποβάλλονται σε ψυχομετρικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής» και, όπως προστίθεται, «με τις εξετάσεις αυτές, ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου».
Σοβαρές επιφυλάξεις
Μόνο που εδώ και χρόνια η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) εκφράζει τις επιφυλάξεις της ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Επί του θέματος είχε εκδώσει ήδη από το 2009 τις θέσεις της μετά τη θεσμοθέτηση, τον προηγούμενο χρόνο, της οπλοφορίας σε εταιρείες σεκιούριτι στις οποίες επεσήμαινε: «Η Ψυχιατρική (σ.σ. ως επιστήμη) και οι Ψυχίατροι δεν έχουν τις γνώσεις ούτε τα μέσα για να μπορούν να βεβαιώσουν με ασφάλεια εάν ένα πρόσωπο μπορεί να φέρει πυροβόλο όπλο ή άλλο φονικό όργανο και πολύ περισσότερο να βεβαιώσουν ότι το πρόσωπο αυτό σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις θα αντιδράσει σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου και τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις που επικρατούν. Η αδυναμία ασφαλούς εκτίμησης και πρόβλεψης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε συνθήκες όπου το γενικότερο κλίμα χαρακτηρίζεται από έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης, συναισθηματική απίσχνανση, χλευασμό των ιδανικών, έκπτωση των αξιών, αμφισβήτηση θεσμών και πολιτική πενία και καθημερινά και συνεχώς επιδεινούμενα φαινόμενα υπέρμετρης, άλογης και όχι σπάνια ανθρωποκτόνου βίας».
Κατέληγε, δε, η τότε ανακοίνωση ως εξής: «Η ΕΨΕ επομένως είναι ριζικά αντίθετη στην οποιαδήποτε πρακτική επέκτασης της χορήγησης όπλων και πολύ περισσότερο σε πρόσωπα που είναι υπάλληλοι ιδιωτικών οργανισμών. Και μάλιστα με την εμπλοκή στις σχετικές διαδικασίες επαγγελματιών της Ψυχικής Υγείας, γιατί αυτό θα έδινε μια επίφαση εγγύησης ότι η χρήση τους θα ήταν νόμιμη και μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις».
Το θέμα είχε απασχολήσει και πάλι την κοινή γνώμη το 2016 όταν επίσης με υπουργική απόφαση επεκτάθηκε η δυνατότητα πιστοποίησης της ψυχικής υγείας για την έκδοση αδειών οπλοκατοχής και στους γενικούς γιατρούς (παθολόγους), με την ΕΨΕ να αντιδρά και να επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «την απροθυμία των ιατρών, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιάτρων, να χορηγούν αυτά τα πιστοποιητικά δεδομένου ότι η ψυχιατρική εξέταση αποτυπώνει την παρούσα ψυχική κατάσταση του ασθενούς και δεν παρέχει πρόβλεψη για το μέλλον».
Καμπανάκι κινδύνου
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, ήταν σχεδόν αναμενόμενη η αντίδραση της συλλογικότητας «Πρωτοβουλίας Ψ» στον χώρο των ψυχιάτρων, που στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, αφού καυτηριάζει το γεγονός ότι η απόφαση της ΕΨΕ του 2009 «δεν εφαρμόστηκε, ποτέ δεν έγινε κατευθυντήριος άξονας της ψυχιατρικής πρακτικής», υπογραμμίζει ότι:
«Με τη θεσμοθέτηση της πρόσληψης ιδιωτών ως ένοπλων αστυνομικών/φρουρών, η νομιμότητα της κατοχής και της “ορθής” χρήσης του όπλου από τους οποίους θα επικυρώνεται (στην πραγματικότητα, θα κατασκευάζεται) από την δυνατότητά τους “ορθής εκτίμησης του κινδύνου”, μέσω της σχετικής ψυχιατρικής γνωμάτευσης, το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω εμπλοκή και συνοδοιπορία της ψυχιατρικής σε μια χωρίς προηγούμενο ανεξέλεγκτη διάχυση της οπλοκατοχής και του ό,τι αυτή συνεπάγεται. Κάνουμε έκκληση σε όλους και όλες τους/τις ψυχιάτρους να μη δίνουν πιστοποιητικά για άδεια οπλοφορίας. Υπάρχει έμπρακτη εμπειρία πρακτικών που επιτρέπουν τη χορήγηση πιστοποιητικού “ψυχικής κατάστασης” για κάποιον/αν προκειμένου να εργαστεί σε εταιρεία σεκιούριτι, διατυπωμένη, όμως, με τρόπο που να αποκλείει τη χρήση της για έκδοση άδειας οπλοφορίας. Και, για μιαν ακόμη φορά, καλούμε την ΕΨΕ να θυμηθεί αυτή τη δική της απόφαση, να εξετάσει αν ακόμα την υιοθετεί, έτσι ώστε να προχωρήσει σε ένα σχετικό κάλεσμα για την εφαρμογή της και σε καταγγελία των πρακτικών της ανεξέλεγκτης διάχυσης της οπλοφορίας».
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/255271_psyhiatroi-enantion-idiotikon-straton
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου