Πηγή: efsyn.gr
Το βεβαρημένο «ιστορικό» της Εύβοιας σε φυσικές καταστροφές, που συνδυάζει μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές, από μόνο του υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων. Η περιοχή θρήνησε δύο νεκρούς τον Σεπτέμβρη του 2018 στο Μαντούδι από τον κυκλώνα «Ζορμπά», ενώ η κακοκαιρία «Ζηνοβία» τις τελευταίες ημέρες του 2019 υπήρξε μια σαφής προειδοποίηση για τους κίνδυνους που εγκυμονεί ένα επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο – όπως η «Θάλεια».
Τον περσινό Αύγουστο –μετά τις πυρκαγιές που έκαψαν στην Εύβοια όσο δάσος… δεν είχε καεί προηγούμενα καλοκαίρια– ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωνε από τα Ψαχνά την «ταχεία διεξαγωγή αντιπλημμυρικών έργων» με κονδύλια του υπουργείου. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χτες ότι από τα πέντε έργα που είχαν εξαγγελθεί, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί, ενώ για τα υπόλοιπα τρία είχε βγει προσωρινός ανάδοχος, αλλά μετά την προσφυγή από εργολάβο τα έργα σταμάτησαν. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ακόμα ότι τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή όπου έγιναν οι καταστροφές.
«Τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Δημ. Αναγνωστάκης. Ομως μπροστά στην κωλυσιεργία του υπουργείου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αυτή που θα μπορούσε να βάλει τα έργα σε πρώτη της προτεραιότητα και να υλοποιηθούν με δικούς της πόρους, πριν προκληθεί μία ακόμη τραγωδία. «Σαφώς δεν διαθέτει η Περιφέρεια αρκετούς οικονομικούς πόρους, αλλά το να προτεραιοποιήσεις και να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου, είναι βασικό μέλημα της Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο σοβαρή και προσεγμένη επιλογή στα έργα που έχουν ανάγκη όχι μόνο η Εύβοια αλλά και άλλες περιοχές», υπογραμμίζει ο κ. Αναγνωστάκης.
«Οι ευθύνες της Περιφέρειας [Στερεάς Ελλάδας] είναι διαχρονικά τεράστιες. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα υπόλοιπα εν καιρώ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Εύβοιας, Β. Αποστόλου.
Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.», από τις αρχές του 2019 είχαν εγκριθεί για την περιοχή περίπου 3-4 εκατ. ευρώ από Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα, τα οποία θα έβαζαν τις πρώτες βάσεις για τη θωράκιση της περιοχής του Λήλαντα ποταμού. Σύμφωνα με τον βουλευτή, τον περασμένο Μάρτη η διοίκηση του –τότε περιφερειάρχη– Κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι είχε εγκριθεί η δημοπράτηση των έργων και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας τους θα ερχόταν «σε προσεχές διάστημα». «Πέρασε 1,5 χρόνος και μείναμε στο προσεχές διάστημα», περιγράφει ο κ. Αποστόλου.
Σε σύντομη επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», από την περιφερειακή αρχή Φ. Σπανού υπήρξε διαβεβαίωση για έγκαιρη μέριμνα για καθαρισμό ρεμάτων, όμως σημειώθηκαν εκκρεμότητες από πλευράς Δασαρχείου στην εκτέλεση χωματουργικών εργασιών πριν ξεκινήσουν έργα θωράκισης της περιοχής, ενώ επηρέασε και η ύπαρξη αυθαίρετων κτισμάτων στο Ληλάντιο πεδίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου