Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΚΚΙ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Οι πλημμύρες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για άλλη μια φορά άφησαν πίσω τους ολοκληρωτικές καταστροφές σπιτιών, καταστημάτων, καλλιεργειών, σχεδόν ολόκληρων οικισμών (Αγία Ευφημία, Άσσο, Φισκάρδο και αλλού), απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων πολλών περιοχών του νομού  λόγω κατάρρευσης των δικτύων ηλεκτροδότησης και ύδρευσης (Αργοστόλι, Παλική, Έρισσος, Ιθάκη κ.α.), ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον. Αυτές οι καταστροφές, υπενθυμίζουν με τον πιο οξυμένο τρόπο ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας διαχρονικά δεν είναι σε προτεραιότητα από το κράτος την ΠΙΝ και τους Δήμους, όπως άλλωστε και όλες οι άλλες ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι όλων των περιοχών που πλήττονται βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων αιμορραγώντας μετρώντας τεράστιες απώλειες δεν οφείλεται μόνο στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αλλά κυρίως στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που δεν απαντά στην ανάγκη να υπάρξουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα και αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, που θα προστατέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Τέτοια έργα που θα εξασφάλιζαν το λαό των πληγμένων περιοχών, δεν μπαίνουν ποτέ στη «σειρά», γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αλλά και οι Δημοτικές-Περιφερειακές Αρχές σφυρίζουν κλέφτικα, μιας και τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού είναι δευτερευούσης σημασίας για το κεφαλαίο, αφού δεν του αποφέρουν κέρδη. Γι αυτό και η αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Πολλά χρόνια τώρα γίνονται έργα και μάλιστα μεγάλα, που εξυπηρετούν αμιγώς τις ανάγκες του κεφαλαίου είτε στον κλάδο του τουρισμού, είτε στον κλάδο της ενέργειας (ΑΠΕ), είτε αλλού, αλλά την ίδια ώρα μένουν πίσω τα αντιπλημμυρικά στην Πύλαρο, Αργοστόλι, Έρισσο, Ιθάκη και αλλού. Έτσι η ζυγαριά των έργων γέρνει μονόπαντα .
Οι λαϊκές – εργατικές οικογένειες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν στράφι σε λίγες ώρες, χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μην παραπλανηθούν άλλη μια φορά από παχιά λόγια και υποσχέσεις. Υπάρχει άλλωστε πλούσια πείρα στα νησιά μας και μάλιστα ιδιαίτερα πρόσφατη.  Αλήθεια πόσο αποζημιώθηκαν από το “black out” το 2005, τι εντέλει υλοποιήθηκε από τις υποσχέσεις μετά τους σεισμούς του 2014 για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Παλικής, αφού ακόμα περιμένουν 6 χρόνια (!), για να δουν έστω και ένα μικρό έργο που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους.
Μόνο ο αγώνας με ταξικό προσανατολισμό που θα αναδεικνύει τα κεντρικά ζητήματα και θα βάζει σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες κόντρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με μαζικότητα και σχεδιασμό, με οργάνωση σε όλους τους χώρους δουλειάς και κατοικίας, μπορεί να πετύχει την απόσπαση μέτρων ανακούφισης για τις τωρινές και πρόληψης για επόμενες καταστάσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, τους μικροεπαγγελματίες, τους μικρομαγαζάτορες, τη μικρομεσαία αγροτιά, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί εδώ και τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση όσα μας ανήκουν:
  • Την άμεση πλήρη καταγραφή των ζημιών και την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές (οδικό Περιφερειακό – Δημοτικό- Αγροτικό δίκτυο) κ.α. Άμεσα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών τους να παρέμβουν συντονισμένα για την ανακούφιση των πληγέντων (απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη με εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης και μέσων προστασίας από την πανδημία, με χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να γίνουν οι κατοικίες τους ξανά κατοικήσιμες). Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, να γίνει πάγωμα των χρεών σε εφορία, τράπεζες κλπ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι  κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί .
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση με γενναία χρηματοδότηση από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους αντιπλημμυρικών έργων που να προστατεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τις αγροτικές καλλιέργειες, που να μηδενίζουν τον κίνδυνο σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι, η νεολαία αλλά και τα παιδιά μας που πηγαίνουν στο σχολείο τους.
  • Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο έργων στις περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες, (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, ΄Ερισσος, Φρίκες-Ιθάκης και αλλού), καθώς και σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας.
Αργοστόλι, 21/9/2020
Ο Πρόεδρος                                                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας
Γαβρίλης Γ.                                                                                                    Καμπίτσης Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: