Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΛΜΕ-ΚΙ: ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό, γιατί το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας,
Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να συμβιώσουν σε «παστωμένα» τμήματα των 25 και 27 μαθητών, πολλές φορές σε «κοντέινερ» και αίθουσες «κλουβιά»,  με ελλιπή αερισμό και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους, τη στιγμή που τηρώντας τις αποστάσεις ο αριθμός τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 15.

Τα σχολεία ανοίγουν παρουσιάζοντας τουλάχιστον 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών! Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που έκανε φέτος, οι οποίες είναι οι μισές από τις περσινές, χωρίς να συνυπολογίζει τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω πανδημίας. Αυτό ισχύει και στο νομό μας, αφού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 36 αναπληρωτές, ενώ την περσινή χρονιά χρειάστηκαν περίπου 90.
Το ίδιο θράσος η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί, για να διαστρεβλώσει και τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Εμφανίζει ως επιτυχία τις 9.500 καθαρίστριες για περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, τη στιγμή που λόγω πανδημίας οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες στον καθαρισμό τους. Την ίδια στιγμή, απολύει 2.500 καθαρίστριες, επειδή δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας! Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη οι προσλήψεις που έγιναν, δεν επαρκούν μια και οι μισές είναι μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα την αναγκαστικά πλημμελή καθαριότητα και απολύμανση των σχολείων.
Σε κάποια σχολεία δεν είναι από την πρώτη μέρα, διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.)
Στις μεταφορές, αντί να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμού λεωφορείων, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, με τη νέα απόφαση (ΚΥΑ) επιτράπηκε  η 100% πληρότητα στα μεταφορικά μέσα, απογειώνοντας το συνωστισμό.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν διάχυτη ανησυχία όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, του γονεϊκού κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά προσπαθεί να μας πείσει και από πάνω ότι τα αιτήματα αυτά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Στα σεισμόπληκτα σχολεία είτε δεν έχει αρχίσει η επισκευή τους, είτε είναι ακόμη σε εξέλιξη, όταν δήμοι και κυβέρνηση διαβεβαίωναν ότι θα παραδοθούν τον Αύγουστο. Τα νέα σχολικά κτήρια που απαιτούνται, είναι ακόμη στα χαρτιά, όταν η πλειοψηφία των σχολείων βρίσκεται σε «κοντέινερ».
Την ίδια ώρα που για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα, η Κυβέρνηση εξασφάλισε 10 δις για αεροπλάνα και φρεγάτες, ενώ  ετοιμάζεται να δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ, που θα μπουν στα ταμεία, δώρο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διασφαλίσει τα κέρδη τους..
Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις σωστής και υγιεινής  λειτουργίας των σχολείων, καθώς και να αναλάβει η κυβέρνηση την  δική της  ευθύνη!
    • Να δημιουργηθούν τμήματα με 15 μαθητές μέγιστο αριθμό, σε κανένα «κοντέινερ» πάνω από 12.
    • Να ενοικιαστούν άμεσα χώροι. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα που ζητούνται από τα σχολεία. Ιδιαίτερα να εγκριθεί η λειτουργία ολιγομελούς τμήματος της 4ης τάξης του Ειδικού Γυμνάσιου –Λυκείου.
    • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που απαιτούν οι νέες συνθήκες.
    • Να μονιμοποιηθούν όσοι εκπαιδευτικοί δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος θεσμός των Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου και των 3μηνιαίων αναπληρωτών.
    • Να καταργηθεί κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων
    • Να μονιμοποιηθεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τις ανάγκες καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων.
    • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την αγορά σε επάρκεια Μέσων Ατομική Προστασίας.
    • Να ενοικιαστούν επιπλέον λεωφορεία, ώστε να πέσει η πληρότητα στο 50%.
    • Ουσιαστική προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
    • Να δημιουργηθεί σχολιατρική υπηρεσία, που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
    • Να οργανωθεί η  διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς  και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και πρέπει να το υπερασπιστούμε!
Καλή δύναμη και καλή χρονιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: