Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Δυσκολίες στη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης μετακίνησης καρκινοπαθών και λοιπών δικαιούχων στον ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΙ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.





      1. Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δυσκολίες στη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης μετακίνησης καρκινοπαθών και λοιπών δικαιούχων στον ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΙ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την δαπάνη μετακίνησης των ιδίων καθώς και συνοδού, εφόσον απαιτείται.
Στη διαδικασία αυτή εμπίπτουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αφού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (ΓΝΚ) και στις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού απουσιάζει η υποδομή και η στελέχωση ώστε να μπορούν να γίνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και μια σειρά άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, για τις οποίες οι καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς συνήθως μετακινούνται στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις.
Για να καταβληθεί η αποζημίωση απαιτείται, κατ’ αρχήν, αιτιολογημένη βεβαίωση Διευθυντή Νοσοκομείου ΕΣΥ του τόπου κατοικίας του ασθενή, για την αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης ή διενέργειας εξέτασης ή των αναγκαίων παρακλινικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας του ασθενή, καθώς και για την αναγκαιότητα μετακίνησης μετά συνοδού. Στην Κεφαλονιά, στο ΓΝΚ αποσπούνται ή μετακινούνται γιατροί από το ΓΝ «Μαντζαβινάτειο» Ληξουρίου ή από άλλες δομές, οι οποίοι διαθέτουν το βαθμό του Διευθυντή, που εξετάζουν τους ασθενείς στο Αργοστόλι και χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις. Ωστόσο, παρουσιάζεται το πρόβλημα οι ιατρικές γνωματεύσεις και βεβαιώσεις τους να μη γίνονται δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο γιατρό από το ΓΝΚ, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση. Κι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες τεράστιας υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.
Από τη νομοθεσία (ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018) ορίζεται πως οι καρκινοπαθείς μπορούν να μετακινούνται αεροπορικά για τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, εφόσον στο Νοσοκομείο του τόπου κατοικίας τους δε διενεργούνται αυτές οι θεραπείες, χωρίς τη διαδικασία γνωμοδότησης από το ΑΥΣ και χωρίς απόφαση του ΔΣ ΕΟΠΥ. Έτσι, υποτίθεται, κατοχυρώνεται η επιλογή των ασθενών αυτών στο μέσον μετακίνησης. Εντούτοις, στην πράξη, αυτό αμφισβητείται, αφού για να καταβληθεί η αποζημίωση ο ΕΟΠΥΥ της Κεφαλονιάς απαιτεί να εμπεριέχεται στην ιατρική βεβαίωση ειδική μνεία με αιτιολόγηση της αναγκαιότητας αεροπορικής μετακίνησης για τους καρκινοπαθείς.
Πρέπει να σημειωθεί πως, πέρα από τα αεροπορικά εισιτήρια ή όποια άλλα έξοδα μετακίνησης από Κεφαλονιά προς Αθήνα και το αντίστροφο στους ασθενείς δεν καταβάλλεται κανένα άλλο έξοδο για μετακίνηση εντός Αττικής, προς το Νοσοκομείο που κάνουν θεραπεία. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πρόβλημα, η μετακίνηση με ταξί από Βύρωνα προς το Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά και η επιστροφή, για 30 ακτινοθεραπείες στοιχίζει στον ασθενή περί τα 1000 ευρώ. Διαφορετικά, εάν δε διαθέτει ΙΧ, πρέπει να μετακινείται με τα ΜΜΜ, περί τις 2 ώρες για να πάει κι άλλες τόσες για να έρθει σε συνθήκες, μάλιστα, συνωστισμού και εν μέσω πανδημίας, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο. Ακόμη, μια σειρά ιατρικές/ παραϊατρικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες ή εξιδανικευμένες και δεν μπορούν να καταγραφούν και να διασταυρωθούν με τον ασφυκτικά οριζόμενο θεσμικά τρόπο, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έξοδα μετακίνησης.
Πέρα από τα παραπάνω, στους ασθενείς δηλώνεται ότι η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται μόνο με την ολοκλήρωση της διαδρομής Κεφαλονιά – Αθήνα – Κεφαλονιά. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση ασθενειών για τις οποίες απαιτείται μακροχρόνια παραμονή εκτός Νομού, ακόμη και σε περιπτώσεις με υψηλή θνησιμότητα πχ. καρκίνοι παγκρέατος, για τις οποίες ο ασθενής δε γνωρίζει εάν και πότε θα επιστρέψει στη μόνιμη κατοικία του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που πέθαναν στην Αθήνα ή αλλού, χωρίς ποτέ να προλάβουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι της επιστροφής. Ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η κάλυψη των εξόδων της διαδρομής Αθήνα – Κεφαλονιά γίνεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι πολιτικές υπονόμευσης της πρόνοιας, που διαχρονικά υλοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αλλά και ότι «ντε γιούρε» και «ντε φάκτο» προετοιμάζεται νέα επίθεση.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
  1. Να γίνονται αποδεκτές από τον ΕΟΠΥΥ Κεφαλονιάς οι ιατρικές γνωματεύσεις των Διευθυντών του «Μαντζαβινάτειου» Νοσοκομείου Ληξουρίου και των άλλων δομών υγείας, που εξετάζουν ασθενείς στο ΓΝΚ.
  2. Να παρέχεται, στην πράξη, απρόσκοπτη δυνατότητα στους καρκινοπαθείς να επιλέγουν το μέσον μετακίνησής τους.
  3. Να καλύπτεται το σύνολο των εξόδων μετακίνησης, με κάλυψη και της μετακίνησης εντός των πόλεων προς τα Νοσοκομεία που απαιτείται να μεταβούν.
  4. Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική για καταβολή των εξόδων μετακίνησης μόνο με την επιστροφή στην Κεφαλονιά.
  5. Να καλύπτεται το σύνολο των προνοιακών αναγκών των ασθενών.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: