Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ με Αριθμ. Απόφασης 185/2020 Περίληψη: « Επικαιροποίηση –προσαρμογή κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου λόγω αλλαγής Νομοθεσίας και τροποποίηση της αρ. 2/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου»

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

(ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

 ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α 

Από το Πρακτικό της 28 ης τακτικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμης της 2 ης Οκτωβρίου 2020 Αριθμ. Απόφασης 185/2020 Περίληψη: « Επικαιροποίηση –προσαρμογή κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου λόγω αλλαγής Νομοθεσίας και τροποποίηση της αρ. 2/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου»

 Στην Σάμη σήμερα την 2 η του μήνα Οκτωβρίου του έτους 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.30 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών (άρθρο 2 Ν. 4682/2020), το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης, ύστερα από αναβολή λόγω του Μεσογειακού Κυκλώνα «ΙΑΝΟΥ» της με υπ. αριθ. πρωτ. 6179/15-9-2020 έγγραφης πρόσκλησης της Προέδρου η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και του αρθρ.74 του Ν.4555-2018. Η Πρόεδρος της συνεδρίασης διαπίστωσε ότι σε σύνολο είκοσι ενός (21) μελών βρέθηκαν παρόντα τα δεκαπέντε (15) και ονομαστικά: ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                  ΑΠΟΝΤΕΣ 

1. Αμίτση Αριστέα (Πρόεδρος )            1. Κοντογούρης Κωνσταντίνος 

2. Ρασσιάς Νικόλαος

                                                                              2. ΑλυσανδράτουΑμαλία 

3. Καλλιβωκάς Αντώνιος                           3. Ραυτόπουλος Γεράσιμος

 4. Ποδαράς Γεράσιμος                                              4. Γάκης Μιχαήλ

 5. Τζαννάτος Χρήστος                                       5. Κοκκόλης Παναγής

 6. Βαλσάμου Εριγώνη                                                  6. Αθανασάτος Νικόλαος

 7. Σπαθής Στυλιανός                                     (αν και νόμιμα είχαν προσκληθεί)

 8. Δενδρινός Πολυχρόνης

 9. Σκλαβούνος Παύλος 

10. Καβαλλιεράτος Γεώργιος 

11. Σπαθής Γεράσιμος 

12. Αποστολάτος Γεώργιος 

13. Σπαθής Σπυρίδων

 14. Κοκκόσης Βασίλειος

 15. Αμούργης Παντελεήμων.

 Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς Νέτης, και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πυργίου κ. Γεράσιμος Παπαδάτος, Καραβομύλου κ. Βασίλειος Μωραΐτης και Σάμης κ. Ζήσιμος Βαγγελάτος. Επίσης παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Πολύδωρος Στελλάτος. Η Πρόεδρος εισηγούμενη το ανωτέρω θέμα ανέφερε την εισήγηση, που έχει σταλεί ηλεκτρονικά σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για να λάβουν γνώση και να τοποθετηθούν, και που έχει αναλυτικά ως εξής: Έχοντας υπόψη: Α. Το υπ. αριθ. 140572/19-8-2020 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με το οποίο ζητά την επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Αποφ. 2/2019) σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρων των Νόμων 4623/2019 και 4635/2019. Β. Τις διατάξεις του Ν. 4623/2019. Γ. 

Τις διατάξεις του Ν. 4635/2019. Δ. Τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4674/2020. Προτείνονται οι κατωτέρω προσαρμογές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου: 1. Στο άρθρο 2 παρ.4 το τελευταίο εδάφιο αναδιατυπώνεται (αρθρ. 11 Ν. 4623/2019) ως εξής: «Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές σύμφωνα με το σχέδιο της οικονομικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που συντάσσονται και κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Ως εγκεκριμένη θεωρείται η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. 

Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων». 2. Στο άρθρο 3 η παρ.2 τροποποιείται (αρθρ. 10 Ν. 4674/2020) ως εξής: «Ο Πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο Δήμαρχος ή η οικονομική επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν» . 3. Στο άρθρο 3 μετά την παρ. 4 προστίθεται νέα παράγραφος (παρ.2 αρθρ. 10 Ν. 4674/2020) ως εξής: «Εφόσον ζητείται να συζητηθεί εκ νέου θέμα για το οποίο λήφθηκε απόφαση, υποβάλλεται άπαξ γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο» . 4. Στο άρθρο 3 μετά την παρ. 8 προστίθεται νέα παράγραφος (παρ.1 αρθρ. 184 Ν. 4635/2019)ως εξής: 

«Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα δια περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών δημοτικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου, στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.» 5. Στο άρθρο 3 παρ. 13 η τελευταία πρόταση τροποποιείται (περ. β παρ. 1 αρθρ. 177 Ν. 4635/2019) ως εξής: «…Για την λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία. Για τις συνεδριάσεις τηρούνται πρακτικά.» 

Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που επήλθαν με τις διατάξεις των Νόμων: α) Ν. 4623/2019 β) Ν. 4635/2019 και γ) Ν. 4674/2020. Στην συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Καβαλλιεράτο ο οποίος κατά την τοποθέτησή του, εκτός των άλλων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση όλα αυτά που προτείνει είναι στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενδυναμώνει την Πρόεδρο και αποδυναμώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί βασικά θέματα να λύνονται δια περιφοράς. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας και καθοριστική για την πορεία του Δήμου. Για το λόγο αυτό θα το καταψηφίσει. Στην συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπυρίδωνα Σπαθή ο οποίος κατά την τοποθέτησή του, εκτός των άλλων, ανέφερε ότι συμφωνεί με τον προλαλήσαντα. 

Επιπλέον ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ψηφιστεί ομόφωνα και δεν μπορεί τώρα για οποιονδήποτε λόγο να ζητούνται αλλαγές του. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη: - την εισήγηση του Δημάρχου, - τις ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων - τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων -Την αρνητική ψήφο των Δημοτικών Συμβούλων: 1) κ. Στυλιανού Σπαθή 2) κ. Γεωργίου Καβαλλιεράτου 3) κ. Γεωργίου Αποστολάτου 4) κ. Παύλου Σκλαβούνου 5) κ. Γερασίμου Σπαθή 6) κ. Σπυρίδωνα Σπαθή και 7) κ. Βασιλείου Κοκκόση. - Την δήλωση ΠΑΡΟΝ των Δημοτικών Συμβούλων: 1) κ. Γερασίμου Ποδαρά 2) κ. Χρήστου Τζαννάτου 3) κ. Αντωνίου Καλλιβωκά 4) κ. Εριγώνης Βαλσάμου 5) κ. Νικολάου Ρασσιά 6) κ. Πολυχρόνη Δενδρινού και 7) κ. Παντελεήμων Αμούργη. -Την θετική ψήφο της Δημοτικής Συμβούλου κ. Αριστέας Αμίτση. και μετά από διαλογική συζήτηση, όπως αναλυτικά περιγράφονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

Δεν εγκρίνει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που επήλθαν με τις διατάξεις των Νόμων: α) Ν. 4623/2019 β) Ν. 4635/2019 και γ) Ν. 4674/2020. Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 185/2020 Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό υπογράφεται ως κατωτέρω  

Η Πρόεδρος Τα Μέλη 

 Τ.ΥΠΟΓΡΑΦΗ 

Τ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 Ακριβές Αντίγραφο

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΜΙΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: