Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Πρόσκληση σε σύσκεψη στη Σάμη από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Η επιτροπή αγώνα φορέων που αποτελείται από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, την ΕΛΜΕΚΙ, το Σύλλογο Συνταξιούχων, το Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού, που συγκροτήθηκε για τη διεκδίκηση λήψης μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ» και για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αντιπλημμυρικών έργων, χαιρετίζει το δυναμικό αγώνα ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών που κράτησε 20 μέρες και είχε νικηφόρο αποτέλεσμα.


Οι φορείς, οι κάτοικοι του Δήμου της Σάμης και απ’ όλο το νησί, έδωσαν έναν πολύ σημαντικό αγώνα  ενάντια στην παραπέρα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον νομό, σαν βασική προϋπόθεση για να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή από τα  πλημμυρικά φαινόμενα που την βασανίζουν, για να υπάρξει έλεγχος των υπαρχόντων αιολικών πάρκων, για να αποδοθούν αποζημιώσεις στους  πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο 100%, να αποκατασταθούν οι υποδομές στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις, να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να προστατευτεί από νέες καταστροφές.


Παρά τις «τρικλοποδιές» που προσπάθησαν διάφοροι να βάλουν, δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό δείχνει ότι, όταν ο λαός μας παλεύει για τα δίκαια αιτήματα του, σε σωστή κατεύθυνση και έχει εμπιστοσύνη στη δύναμη του, μπορεί να πετυχαίνει νίκες, να φέρνει αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την προστασία μας από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που κάθε λίγο έχουμε στο νησί μας αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα (και τους αγώνες που πρέπει να ξεδιπλωθούν) στα εργασιακά, την υγεία (και με τις ειδικές συνθήκες λόγω Κορονοϊού), την άσχημη κατάσταση στα σχολεία των παιδιών μας, τη νέα κρίση στην οποία έχουμε μπει.


Ο αγώνας που ξεδιπλώθηκε, αντιμετώπισε την κρατική καταστολή που εκφράστηκε με την σύλληψη εκπροσώπου της επιτροπής των φορέων, με την παρουσία ΜΑΤ που ήταν έτοιμα να χτυπήσουν και εμποδίστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την αποφασιστικότητα του λαϊκού παράγοντα, όταν πλήθος κόσμου μπήκε στο λιμάνι. Επίσης, αντιμετώπισε και την εχθρική στάση της τοπικής διοίκησης (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δημοτικές Αρχές) καθώς και συγκεκριμένων συμβούλων και παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια (εκτός όμως από τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι σύμβουλοι της οποίας πρωτοστάτησαν στον αγώνα).


Η τακτική της περιφερειακής, των δημοτικών αρχών και παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, περιλάμβανε εκτός από την συμφωνία τους στον ελλιμενισμό του πλοίου, (εκπρόσωποι Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης στο λιμενικό ταμείο) και τις ανοιχτές απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και μεθοδεύσεις απέναντι στο κίνημα (Δήμαρχος και Δημοτικοί σύμβουλοι Σάμης) κ.α.  Η στάση τους αυτή, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την στρατηγική συμφωνία τους στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), απελευθέρωσης της ενέργειας προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμη και αν αυτή πνίγει τον νομό μας  στις λάσπες. Επίσης είχαμε απειλές για διώξεις και τρομοκρατία από τους εκπροσώπους των επενδυτών κ.α.


Σήμερα η εχθρότητά τους ενάντια στο λαϊκό κίνημα του νομού, παίρνει νέα χαρακτηριστικά, με νέες απειλές προκειμένου να τρομοκρατήσουν, να χειραγωγήσουν και να σταματήσουν τις παραπάνω διεκδικήσεις  του.


Η επιτροπή αγώνα φορέων καλεί το λαό της Σάμης και όλου του νομού μας να εντείνει τον αγώνα του για το σύνολο των διεκδικήσεων σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και για το σύνολο των δικαιωμάτων του, συνολικά και πολύμορφα. Ο αγώνας αυτός είναι επιβεβλημένος γιατί είναι δίκαιος και το όποιο κόστος του υπολείπεται πολλαπλάσια από αυτό που ήδη πληρώνει κάθε χρόνο, με τις  καταστροφές των υποδομών και της περιουσίας του, αλλά και τον κίνδυνο αργά ή γρήγορα να θρηνήσει θύματα αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, από νέες καταστροφικές πλημμύρες.


Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Αγώνα των συνδικαλιστικών Φορέων του νομού που συγκροτήθηκε μετά τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» παίρνει νέα πρωτοβουλία οργάνωσης αυτού του αγώνα με την πραγματοποίηση σύσκεψης το Σάββατο 31/10/2020 και ώρα 18.00 στο γυμναστήριο του Λυκείου Σάμης, με όλους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής του Δήμου Σάμης και όλου του νομού, διεκδικώντας το πλαίσιο αιτημάτων μας και απαιτώντας την άμεση υλοποίησή των παρακάτω αιτημάτων:


Να υπάρξει οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό – Αγροτικό), της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών που επλήγησαν. .

• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.

• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.

• Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό                                                                    .

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ                                    .

• Να υπάρξει μελέτη και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες στο νομό Κεφαλονιάς (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, ΄Ερισσος, Φρίκες- Ιθάκης κλπ). Ιδιαίτερα για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα ρέματα και χείμαρρους στα τρία νησιά, να γίνει άμεσα ο καθαρισμός τους.

• Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων των νησιών και κάθε άλλο έργο, που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών, (πχ αύξηση των υδατικών αποθεμάτων στο υπέδαφος αποθήκευση για άρδευση, ύδρευση και αντιπυρική προστασία κλπ)   στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των υδάτων

• Να υπάρξει επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.

• Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες χωμάτων κλπ φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

• Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του νομού με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

• Να περιληφθεί επιτέλους ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ΑΣΠΙΕ, έλεγχος των υπαρχόντων.

 Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Νομού

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  27/10/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: