Επιλέξαμε να μη βγάλουμε ανακοινώσεις και φωτογραφίες στα ΜΜΕ, από το χτύπημα του ΙΑΝΟΥ μέχρι σήμερα. Αρνούμαστε να παίξουμε μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες συνανθρώπων μας που είδαν το βιος τους να χάνεται στις λάσπες. Όλοι οι άνθρωποι της παράταξής μας ήταν παρόντες δίνοντας λύσεις σε προβλήματα με προσωπική προσπάθεια.
Το αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε συνηθισμένο, κανονικό. Συγκαλέστηκε υπό το βάρος των συνθηκών που δημιούργησε ο κυκλώνας και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Η πραγματικότητα στην περιοχή μας είναι από δυσάρεστη ως τραγική, από ενοχλητική ως απογοητευτική. Η πλήρης και η αληθινή περιγραφή της εικόνας θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Ωραιοποίηση της κατάστασης, μεγάλα λόγια ή ανέξοδες κουβέντες σήμερα δεν βοηθούν. Χρειαζόμαστε την κατά μέτωπο επίθεση ως τοπική κοινωνία για να ξεπεράσουμε την κρίση. Ο καιρός μας έδειξε τις ανθρώπινες αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Η θητεία της κάθε κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής, της δημοτικής αρχής είναι συγκεκριμένη και περιορισμένη. Τα έργα που πλέον δεν χρειάζονται αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, πρέπει να είναι σταθερά, μακροχρόνιας αντοχής και αποτελεσματικότητας.
Τα συναισθήματα των συμπολιτών μας που βιώνουν τις καταστροφές, κυρίως στην Αγία Ευφημία και Άσσο είναι η κόπωση από τη δοκιμασία, η δυσαρέσκεια από την διαχείριση αλλά κυρίως τους έχει καταβάλει η ανησυχία, ότι οι καταστροφές δεν τελειώνουν εδώ. Η επαναληπτικότητα του φαινομένου τους ανησυχεί και τους οργίζει. Η καταστροφή έχει πολλές όψεις: στις υποδομές, στους δρόμους, στα λιμάνια, στα δίκτυα, στα κτίρια, στις οικοσκευές, στα οχήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες που φαίνονται και είναι μετρήσιμες σήμερα. Υπάρχουν όμως και άλλες μακροχρόνιες που αφορούν τις οικονομικές αξίες στην περιοχή, συνέπειες στην κοινωνική συμπεριφορά αλλά και ψυχολογικές.
Το καιρικό φαινόμενο ήταν αναμενόμενο και μας είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει. Ο κίνδυνος υποτιμήθηκε, στην περίπτωση της Αγίας Ευφημίας αυτό δεν δικαιολογείται. Ο δήμος εμφανίστηκε ανέτοιμος και ασυντόνιστος αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα για απόδοση ευθυνών. Μόνο η Κοινωνική Πρόνοια έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά.
Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, ωφέλιμοι στον τόπο μας. Συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Τους δημότες δεν τους αφορά ποιος κάνει έργο, αν είναι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Το αποτέλεσμα τους ενδιαφέρει. Εμπειρία από άλλες περιοχές υπάρχει. Το νομικό και τεχνοκρατικό πλαίσιο υπάρχει. Ενδεικτικά υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία του 2007 με αριθμό 60 περί διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ανήκει η ειδική γραμματεία υδάτινων πόρων που διαχειρίζεται αντίστοιχα θέματα. Ποιος έχει έρθει σε επαφή μαζί τους έναν χρόνο τώρα;
Ο Επίκουρος πριν αιώνες είχε πει ότι “Τη φύση πρέπει να μάθουμε να μην τη βιάζουμε αλλά να την υπακούμε”. Πρακτικά αυτό σήμερα σημαίνει : ότι χρειαζόμαστε διευθέτηση και καθαρισμό όλων των ρεμάτων χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς ή υστεροβουλίες. Δηλαδή για να το πούμε πιο καθαρά, αν χρειάζεται, να γκρεμιστούν μάντρες. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για αναβολές. Η αποκατάσταση και η ανασυγκρότηση των συγκεκριμένων περιοχών πρέπει να διορθώσει αστοχίες ή αυθαιρεσίες των προηγούμενων χρόνων. Είναι ευκαιρία.
Ο Δήμος μας έχει εμβληματικές παραλίες και χωριά τόσο για τον Νομό μας όσο και για την χώρα μας: Μύρτος, Άσσος, Αντίσαμος, Φώκι, Αγ. Ιερουσαλήμ και Αγία Ευφημία όπου θα χρειαστούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Σεβόμαστε τους εμπειροτεχνίτες αλλά σήμερα χρειάζονται μελέτες και παρεμβάσεις αισθητικά και λειτουργικά άρτιες.
Στις 17 Οκτωβρίου 2019, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πύλαρο, είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στην ύπαρξη της μελέτης του κυρίου Κουγιανού και για την ανάγκη εκπόνησης υδραυλικών - γεωλογικών μελετών που να συνάδουν με το ανάγλυφο της περιοχής. Έναν χρόνο, ξανά σήμερα και είμαστε στο ίδιο σημείο. Όπως και δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια η μελέτη παρέμεινε ανενεργή. Ευθύνες υπάρχουν αλλά σήμερα πρέπει να μας απασχολεί η σβελτάδα, η αποτελεσματικότητα. Να ξεκινήσει κάτι και να τελειώσει. Δεν είναι η ώρα να χτίζουμε αντιθέσεις ανάμεσα σε Δήμο – Περιφέρεια – κυβέρνηση. Ο καθένας στον ρόλο του αλλά και στις ευθύνες του. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας. Ο δρόμος της καταγγελίας είναι εύκολος, ακούγεται ευχάριστος αλλά είναι ανεπαρκής.
Η εμπειρία από τη διαχείριση δύο έντονων πλημμυρικών φαινομένων μέσα σε ένα χρόνο δεν δίνει το άλλοθι σε κανέναν για ολιγωρία και εφησυχασμό.
Έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα:
• Ποια και πόσα μηχανήματα κινητοποίησε ο Δήμος και ποια η Περιφέρεια;
• Προσέλαβε ο Δήμος έκτακτο προσωπικό όπως του δίνεται η δυνατότητα από το νόμο;
• Τι διαφορετικό θα κάνει ο Δήμος όταν ξανασυμβεί το ίδιο φαινόμενο;
Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες τοποθετήθηκαν εκτός από τον επικεφαλής Στέλιο Σπαθή που είπε τα παραπάνω, με τους δημοτικούς συμβούλους ως εξής : ο Γιώργος Καβαλλιεράτος εξήγησε με σαφήνεια τα λάθη και την αμφισημία της Δημοτικής αρχής, ο Μάκης Ραυτόπουλος περιέγραψε την πραγματική κατάσταση που βιώνει η Αγία Ευφημία ενώ ο Παναγής Κοκκόλης τα πρωτόγνωρα προβλήματα της Άσσου και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στην περιοχή. Από εδώ και πέρα οι Ανοιχτοί Ορίζοντες δεσμευτήκαμε ότι θα ψηφίζουμε μόνο έργα υποδομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου