Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τι προτείνει η αγορά για να μειωθεί το έλλειμμα των ΑΠΕ – Η συνάντηση στο Μαξίμου

 


Πηγή: energypress.gr


Αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων CO2 που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ. Χρηματοδότηση μέρους του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και κάλυψη ενός άλλου τμήματος με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι τρία από τα μέτρα  που προτείνει η αγορά των ΑΠΕ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, του λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι «πράσινοι» παραγωγοί.

Τις σκέψεις της αγοράς μετέφεραν προχθές στον Κ. Χατζηδάκη οι εκπρόσωποι του χώρου, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα τους δώσει πρόσβαση στις μελέτες που ετοιμάζουν ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ για το θέμα, ότι δεν θα αιφνιδιάσει την αγορά, αλλά και ότι δεν έχει ακόμη τα ακριβή δεδομένα του προβλήματος. Κατέστησε ωστόσο και πάλι σαφές ότι στόχος του είναι, αφενός να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αφετέρου να μην θιγεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η θέση των ξένων επενδυτών  ΑΠΕ είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια δίκαιη λύση, που θα στέλνει ένα θετικό σινιάλο στην επενδυτική κοινότητα και θα καθησυχάζει τις μητρικές τους εταιρείες.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Θέσεις που μετέφεραν χθες οι ξένοι των ΑΠΕ και στο Μαξίμου. Κλείνοντας ένα πρώτο γύρο συναντήσεων και επαφών, εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, είχαν συνάντηση χθες στο Μαξίμου, όπου και μετέφεραν την ανησυχία τους απέναντι στα σενάρια επιβολής ενός έκτακτου χαρατσιού.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, τα σενάρια θέλουν το ΥΠΕΝ να επεξεργάζεται την επιβολή κάποιας έκτακτης εισφοράς στις «ταρίφες» των παλαιών παραγωγών ΑΠΕ, προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα. Σενάρια που μιλούν για ποσοστά της τάξης του 5% και που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο χώρο, αφού το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ δεν προκάλεσαν οι «ταρίφες», αλλά η μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ, μια παράπλευρη στην ουσία απώλεια στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ.

Η ανάγκη αύξησης των τιμολογίων το περυσινό καλοκαίρι ήταν μονόδρομος, αλλά για να μην φανεί αυτό στην τσέπη των καταναλωτών, το ΥΠΕΝ μείωσε κατά 25% το ΕΤΜΕΑΡ,  δηλαδή τον κύριο τροφοδότη του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ. Η πανδημία και η μείωση της κατανάλωσης στο ρεύμα μεγάλωσαν το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι στα τέλη του έτους θα έχει φτάσει στα 290 εκατ. ευρώ.

“Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός στην αγορά, οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση μαζί της”, είναι το χθεσινό μήνυμα του Μαξίμου στους εκπροσώπους των ξένων εταιρειών. Στην ουσία τα στελέχη του χώρου πήραν την ίδια διαβεβαίωση που τους είχε δώσει την Πέμπτη και ο Κ. Χατζηδάκης ότι δεν πρόκειται να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις και πως θα προηγηθεί διάλογος, ουσιαστικός και όχι προσχηματικός.

Προτάσεις

Περιθώρια πάντως πολλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν. Μια σκέψη είναι η ανάγκη κάλυψης ενός μέρους του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στηρίζεται στην λογική ότι μέρος της ζημιάς προήλθε από την μείωση της κατανάλωσης σε ρεύμα κατά τους μήνες του πρώτου κύματος πανδημίας. Ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας υπολογίζονται στα 100 εκ. ευρώ.

Μια δεύτερη σκέψη είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα των Ρύπων που καταλήγει στον ΕΛΑΠΕ. Συγκεκριμένα να κατευθύνεται στον λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ από 65% σήμερα, σε 85% των εσόδων. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να προκύψει ένα επιπλέον ποσό, ύψους κοντά στα 100 εκ. ευρώ.

Ένα τρίτο μέτρο που φαίνεται να προτείνουν οι παραγωγοί των ΑΠΕ είναι να διατηρηθεί η αντισταθμιστική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές και μετά την εφαρμογή του target model. Σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, από ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να αντληθούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. –

(του Γιώργου Φιντικάκη, liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: