Οι συνθήκες της πανδημίας ευνόησαν την ευρεία εφαρμογή της δουλειάς από το σπίτι. Φυσικά, πολλά ήταν και είναι τα οφέλη της τηλεργασίας, πέρα από τους προφανείς λόγους υγείας. Οι εταιρίες περιορίζουν τα έξοδα γραφείου, μετακίνησης, ρεύματος, εξοπλισμού κλπ. Οι εργαζόμενοι κερδίζουν χρόνο και άνεση.
Πόσο όμως η δουλειά από το σπίτι επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
• Μοναξιά και απομόνωση
Η δουλειά από το σπίτι, συνεπάγεται περισσότερες ώρες μοναξιάς, με αποτέλεσμα, ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, η κοινωνικότητα, να περιορίζεται σημαντικά. Η συνύπαρξη του ατόμου σε χώρο με άλλα άτομα, βοηθά στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, μέσα από την συναισθηματική αλληλεπίδραση.
• Άγχος, στρες και πίεση
Η μοναξιά, οδηγεί στην εμφάνιση άγχους, καθώς μεγάλη ένταση, συναισθήματα, σκέψεις και ενέργειες, δεν αποφορτίζονται. Το άτομο λαμβάνει την πίεση της δουλειάς και την διοχετεύει μέσα του, έχοντας χάσει την ικανότητα αυτή του «μοιράσματος». Ταυτόχρονα, το στρες της δουλειάς που άλλοτε έμενε στον φυσικό χώρο της εργασίας, τώρα εμφανίζεται και αναπτύσσεται στο χώρο του σπιτιού, έναν χώρο που σε αυτόν το άτομο άλλοτε χαλάρωνε. Πλέον λοιπόν, το άτομο κοιμάται και δουλεύει στο κρεβάτι, χαλαρώνει και δουλεύει στον καναπέ κ.ο.κ., με αποτέλεσμα όλο το εργασιακό άγχος να συσσωρεύεται στο σπίτι και να διογκώνεται.
• Κατάθλιψη
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα συναίσθημα θλίψης, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε κατάθλιψη. Συμπτώματα αυτής είναι οι έντονες αντιδράσεις θυμού, η απώλεια ενδιαφέροντος για τη δουλειά ή τον εαυτό, οι διαταραχές ύπνου, η υπερφαγία, η δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, δερματικά κλπ.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις τον αρνητικό αντίκτυπο της τηλεργασίας και τελικά να δημιουργήσεις ένα υγιές περιβάλλον.
• Πρόγραμμα
Είναι σημαντικό να φτιάξεις ένα ευέλικτο πρόγραμμα τις ώρες που βρίσκεσαι στο σπίτι και να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις αυτή τη ρουτίνα. Το πρόγραμμα καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνει τις ώρες διαλείμματος, τα γεύματα, τα εργασιακά πλάνα.
• Αναδιαμόρφωση του χώρου εργασίας στο σπίτι
Η δουλειά ΔΕΝ πρέπει να γίνεται στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Σε χώρους δηλαδή που είναι συνυφασμένοι με την χαλάρωση και την ξεκούρασή μας. Καλό είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος στο σπίτι, ο οποίος θα είναι προορισμένος αποκλειστικά για εργασία.
• Κίνηση
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να προσπαθήσεις να κινείσαι, έστω κι αν αυτό σημαίνει το ότι θα πας από το γραφείο στου στην κουζίνα και τούμπλαλιν.
• Επαφή με άλλους ανθρώπους
Μία βόλτα με φίλους, ένα τηλέφωνο, ακόμη και ένας χαιρετισμός από το μπαλκόνι είναι πολύ ευεργετικά για την ψυχική υγεία κατά την περίοδο της τηλεργασίας. Ακόμη, η επαφή με τη φύση μετριάζει το άγχος.
• Ξεκίνα να λες ΟΧΙ
Η δουλειά από το σπίτι, δίνει την ψευδαίσθηση στους εργοδότες ή τους πελάτες ότι είσαι περισσότερο διαθέσιμος και περισσότερο παραγωγικός και ξεκούραστος, με αποτέλεσμα συχνά να ζητούν μεγαλύτερα έργα και δυσκολότερα πλάνα. Επίσης, συχνά, παραβλέπουν τις ώρες εργασίας και με έναν άτυπο τρόπο χρειάζεται να δουλεύεις μέρες και ώρες που δεν δούλευες πριν. Είναι σημαντικό να μάθεις να λες ΟΧΙ, όταν η δουλειά που σου έχει ανατεθεί υπερβαίνει τα όριά σου και τη συμφωνία σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου