Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Όταν η εργατική τάξη δεν μπορεί να «μείνει σπίτι» και πάει στη δουλειά χωρίς προστασία…

 


της Λ.Π. 

Υπάρχουν κάποιοι/ες, και είναι πολλοί/ές, που δεν µπορούν να µείνουν σπίτι. Είναι οι µισθωτοί εργαζόµενοι, που για να ζήσουν, πρέπει να πάνε κάθε µέρα στη δουλειά. Για να φτάσουν και να επιστρέψουν από εκεί, πρέπει κάθε µέρα να πάρουν τα µέσα µαζικής µεταφοράς (λεωφορείο, τρένο, µετρό), σε συνθήκες υψηλού συνωστισµού. Χάρη στην κυβερνητική ανευθυνότητα και νεοφιλελεύθερη εµµονή να µην ενισχύoνται οι δηµόσιες µεταφορές µε προσωπικό και λεωφορεία/συρµούς.

Όταν φτάσουν στους χώρους εργασίας τους, θα αντιµετωπίσουν και την εργοδοτική ανευθυνότητα, αφού και εκεί τα µέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό είναι είτε ανύπαρκτα είτε ανεπαρκή. ∆εν είναι λοιπόν τυχαίο ότι έρχονται στο φως της δηµοσιότητας διαρκώς περιπτώσεις µαζικών κρουσµάτων σε χώρους εργασίας, µε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις µεγάλες βιοµηχανίες τροφίµων. Τα 114 κρούσµατα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας είναι η απόδειξη τόσο της κυβερνητικής όσο και της εργοδοτικής ανευθυνότητας, που βάζουν το καπιταλιστικό κέρδος πάνω από τις ζωές των εργαζοµένων. 

Η καθυστέρηση στη δηµοσιοποίηση των κρουσµάτων, που στην πλειονότητά τους είναι εποχικοί υπάλληλοι, καθώς και τα ελλιπή µέτρα πρστασίας σε αυτές τις µονάδες οδήγησαν έναν ολόκληρο νοµό σε κατάσταση άµεσου κινδύνου και πιθανή ραγδαία εξάπλωση του ιού. Το εργοστάσιο της Σκύδρας δεν είναι το µοναδικό. Σε ολόκληρο τον νοµό Πέλλας και στον γειτονικό νοµό Ηµαθίας πολλά εργοστάσια έκλεισαν λόγω κρουσµάτων. Σε εργοστάσιο των Γιαννιτσών µε 190 επιβεβαιωµένα κρούσµατα, ο πρόεδρος του συνδικάτου κατήγγειλε τα προφανή: τα ελλιπή εως ανύπαρκτα µέτρα προστασίας, τα γεµάτα λεωφορεία και τον συνωστισµό.

 Νέα κρούσµατα εντοπίστηκαν σε Θήβα και Καβάλα σε εργοστασιακές µονάδες επεξεργασίας κρέατος, σε εργοστάσιο του Ασπρόπυργου που µετρά 34 κρούσµατα, σε πολλά εργοστάσια στα Οινόφυτα, στη Χαλκίδα και στο Κορωπί, ενώ το καλοκαίρι το κύµα έξαρσης του ιού στη Χαλκιδική εντοπίστηκε σε εργοστάσιο τροφίµων µε περισσότερους από 50 εργαζόµενους θετικούς. Στην Ευρώπη παρατηρείται η ίδια εικόνα, µε µεγάλο αριθµό κρουσµάτων να εντοπίζεται σε εργοστάσια και µονάδες παραγωγής σε Γερµανία και Βρετανία. 

Κι όµως, υπάρχουν και χειρότερα από αυτά: η απόκρυψη κρουσµάτων είναι άλλη µια τακτική των εργοδοτών, αφού οι ίδιοι αρνούνται τους διαγνωστικούς ελέγχους για να µην κλείσει η παραγωγή, απειλώντας µάλιστα το προσωπικό µε απολύσεις! Η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ τίµηµα στον βωµό του κέρδους γιατί πολύ δύσκολα ένας εργαζόµενος µπορεί να διαθέσει τουλάχιστον 100 ευρώ για να κάνει τεστ αλλά και να επιβαρύνεται ο ίδιος µε τα έξοδα αγοράς µάσκας για την προστασία του – αυτή που τα ΜΜΕ αποκαλούν «ατοµική ευθύνη»… Η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά κρατική· η ατοµική ευθύνη σταµατά το πρωί στα ΜΜΜ, όταν ο κόσµος στοιβάζεται λόγω περικοπών στα δροµολόγια.

 Οι τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό στα δηµόσια νοσοκοµεία και οι ανύπαρκτοι και καθυστερηµένοι διαγνωστικοί έλεγχοι έχουν αποτελέσει «µηχανισµούς» εξάπλωσης του ιού στους εργαζόµενους των νοσοκοµείων. Πολλοί από τους νοσοκοµειακους γιατρούς και νοσηλευτές αναγκάζονται να δουλεύουν διπλή βάρδια ή υπερωρίες (εξαιτίας του µειωµένου προσωπικού) χωρίς να αµείβονται ανάλογα. Οπότε η ήδη επιβαρηµένη καθηµερινότητα των νοσοκοµειακών κινδυνεύει ακόµη περισσότερο µε τις παραπάνω κυβερνητικές πρακτικές, όπως συµβαίνει για παράδειγµα στα νοσοκοµεία Ιωαννίνων και Αγρινίου.

 H προστασία της υγείας όλων µας θα πρέπει να µπει πάνω από τα καπιταλιστικά κέρδη. Η ανάγκη για περισσότερα τεστ σε εργαζοµένους αναδεικνύεται επιτακτική. Το δηµόσιο σύστηµα υγείας δεν θα αντέξει άλλη πίεση και η ουσιαστική ενίσχυσή του θα έπρεπε να ξεκινήσει… χθες, µε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, µε ειδικές µονάδες διαχείρισης της πανδηµίας, εφαρµόζοντας ειδικά πρωτόκολλα και λαµβάνοντας αξιόπιστα µέτρα προστασίας. Οι ζωές µας πάνω από τα κέρδη τους!


 https://www.redtopia.gr/otan-i-ergatiki-taxi-den-borei-na-meinei-spiti-kai-paei-sti-douleia-choris-prostasia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: