Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ο καταστροφικός σεισμός σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκει τους λαούς απροστάτευτους να βιώνουν τα ίδια προβλήματα, συνέπειες, ελλείψεις

 


Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ο ισχυρός σεισμός και οι ακολουθίες του την Παρασκευή 30/10/2020 βόρεια της Σάμου προκάλεσαν θύματα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και πάμπολλες υλικές καταστροφές. Τη μεγαλύτερη καταστροφή αντιμετωπίζει κυρίως η φτωχολογιά στη Σμύρνη με την κατάρρευση πολυώροφων κτιρίων λόγω της μη τήρησης αντισεισμικών κανονισμών. Αλλά και η Σάμος θρηνεί για το χαμό δύο νέων παιδιών, από τοίχο που κατέρρευσε.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την καταστροφή από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, ένα ακόμα γεγονός υπογραμμίζει δραματικά ότι η «ανάπτυξη» του καπιταλισμού όχι μόνο είναι ανίκανη και αδύναμη να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα είναι υπεύθυνη για την ένταση και την έκταση των τρομερών συνεπειών από φυσικά φαινόμενα. Από την έλλειψη κρατικής μέριμνας για ασφαλείς κτιριακές υποδομές, για επίβλεψη ελέγχων και συντήρησης των οικοδομών, για επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι και οι δύο λαοί, που δηλητηριάζονται από τη φιλοπόλεμη προπαγάνδα των κυβερνήσεων τους και υποφέρουν από την πολιτική στήριξης των καπιταλιστών και το μιλιταρισμό, ζώντας σε μια γειτονιά και μαζί και χώρια, τελικά υποφέρουν από τα ίδια βάσανα. Μόνο με την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών με γκρέμισμα των αντιλαϊκών πολιτικών μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και να ξεπεράσουμε τη φτώχια, την ανημπόρια, τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζει τη λύπη του για τους δύο μαθητές που σκοτώθηκαν στη Σάμο και δηλώνει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των νησιών της Σάμου, της Χίου και της Κω που έχουν πληγεί από το σεισμό. Επίσης, εκφράζει την λύπη του για τους νεκρούς και τις καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης, καθώς και την αλληλεγγύη του στο λαό της Τουρκίας, στο μαχόμενο εργατικό-λαϊκό κίνημα και τις οργανώσεις του.

Για μια ακόμα φορά τονίζουμε πως απαιτείται ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρέτησαν εξάλλου και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ,και δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των κερδών και της εξουσίας των καπιταλιστών, θυσιάζοντας τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία της ζωής των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Απαιτείται ανατροπή της πολιτικής που προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Απαιτούμε :

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, πλήρεις αποζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί υλικές ζημιές, άμεση μεταφορά όλων των άστεγων και των προσφύγων από τις σκηνές και τους καταυλισμούς σε ασφαλή ξενοδοχεία.

Να ελεγχτούν και να επιδιορθωθούν όλα τα δημόσια και εγκαταλελειμμένα κτίρια για την ασφάλεια τους σε περίπτωση σεισμών και πλημμυρών. Γκρέμισμα όλων των μη ασφαλών κτιρίων. Αυστηροί έλεγχοι όλων των ιδιωτικών κτιρίων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκισή τους. Τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού και αυστηρές ποινές για την παραβίαση του.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος για αλληλεγγύη, βοήθεια και υλική στήριξη των πληγέντων σε Ελλάδα και Τουρκία.



ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

31/10/2020

www.narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: