Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

«Λουκέτο» σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς: «Ναι» & από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων


 Σήμερα  θα γίνει η ανακοίνωση από την υπουργό Παιδείας η ανακοίνωση για το μέλλον δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η κ. Κεραμέως δεν προσήλθε στην συνέντευξη Τύπου, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κάτι που έγινε αργότερα, το απόγευμα στον απόηχο των 3.038 κρουσμάτων και στη συνέχεια η λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr η επιτροπή κατέληξε στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Όπως εκτιμάται, η απόφαση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων: Αφενός τα παιδιά εκεί δεν φορούν μάσκες, αφετέρου η αναστολή της λειτουργίας και αυτών των δομών θα συμβάλλει στη μείωση των μετακινήσεων.

Οι ειδικοί είχαν στο τραπέζι τρία σενάρια:

Να κλείσουν δημοτικά και βρεφονηπιακοί στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Να κλείσουν τα σχολεία σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Να κλείσουν όλα τα σχολεία πανελλαδικά.

Τελικώς, επικράτησε η τρίτη, πιο δραστική λύση.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα, προκειμένου, κυρίως, να σταματήσει η κινητικότητα των γονέων και των συγγενών προς και από τα σχολεία. Παράλληλα, εξετάζεται και η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 70%.

Η προαναγγελία από υπουργούς

Στο ενδεχόμενο να ληφθούν στο επόμενο διάστημα αποφάσεις και για τα Δημοτικά Σχολεία αναφέρθηκαν την Πέμπτη τόσο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα μιλώντας στο δελτίο του Star ο κ. Σκέρτσος απάντησε ως προς το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στα δημοτικά σχολεία:

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά».

Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 1,5 εκατ. συνολικά στην εκπαίδευση, το ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει βρεθεί θετικό στην Covid-19 βρίσκεται στο 0,01%, το οποίο είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα, δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τα εργαλεία για να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία

Από την πλευρά της πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει λάβει ακόμα σχετική εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι από το ξεκίνημα της κρίσης του κορωνοϊού το υπουργείο Παιδείας κινείται βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίοι, επανέλαβε, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει πρόταση για κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων. Τα στοιχεία, προσέθεσε η υπουργός Παιδείας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

https://click.mlsend.com/link/c/YT0xNTU0MTM5MDE0NzI5MDQxMDU3JmM9djBlNyZlPTIxNDYmYj00NTQxMzI5MTAmZD11OWEwdDV2.WDh8FF1zcXbPqKL-N4-bRUtUeKs-Qxb2_S5RfH6zl90

Δεν υπάρχουν σχόλια: