Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Διάγγελμα Μητσοτάκη Αν δεν εγκληματούσαν κατά του ελληνικού λαού, θα τους λέγαμε παιδική χαρά!

Πριν από λίγο καιρό, έφτιαξαν ένα χάρτη επικινδυνότητας με τέσσερα επίπεδα και ενέτασσαν τις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομοί) στο αντίστοιχο επίπεδο σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού. Στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονταν στο επίπεδο 4 (κόκκινο), μεταξύ των άλλων μέτρων, επιβαλλόταν και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιφερειακής ενότητας (στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μπορούσε κανείς μέχρι χθες να δει τα μέτρα – τώρα έχουν αλλάξει).

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα κινδύνου από τέσσερα γίνονται δύο και πως στο κόκκινο επίπεδο κινδύνου εντάσσονται και οι περιφερειακές ενότητες που μέχρι τώρα ήταν στο πορτοκαλί. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού»!

Η αντίθεση, όμως, δεν είναι μόνο με ό,τι ίσχυε την άνοιξη, στη διάρκεια του γενικού λοκντάουν, αλλά και με ό,τι ίσχυε ακόμα και μέχρι χθες για τις περιοχές που περνούν στο κόκκινο. Αυτό το έκρυψε ο Μητσοτάκης, για να μη φανεί πόσο πρόστυχα είναι τα υποτιθέμενα νέα μέτρα που ανακοίνωσε.

Κανένα νέο μέτρο

Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο το παράδειγμα των μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε κανένα καινούργιο μέτρο! Ο,τι ανακοίνωσε ως «νέους κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης» ίσχυε ήδη για το επίπεδο 4 (κόκκινο). Η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης δεν είναι καινούργιο μέτρο. Ισχυε ήδη για το επίπεδο 4.

Ο Μητσοτάκης, με το θράσος που τον διακρίνει μίλησε για «ρυθμίσεις που προστίθενται στις προηγούμενες», ενώ όχι μόνο δεν προστέθηκε καμιά καινούργια ρύθμιση, αλλά αφαιρέθηκε και μια ουσιαστική ρύθμιση, όπως είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού.

Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστέθηκαν στο κόκκινο και οι περιφερειακές ενότητες που ήταν στο πορτοκαλί. Και αυτό, όμως, δεν το λες καινούργιο, γιατί οι διαφορές των περιφερειακών ενοτήτων που ήταν στο πορτοκαλί σε σχέση με αυτές που ήταν στο κόκκινο ήταν ελάχιστες. Με το ζόρι τις κρατούσαν στο πορτοκαλί και είχαν αρχίσει μία-μία να τις περνούν στο κόκκινο. Μάλιστα, υπήρξαν περιφερειακές ενότητες για τις οποίες είχαν αφήσει ένα χρονικό περιθώριο να μείνουν στο πορτοκαλί, αλλά αναγκάστηκαν να τις περάσουν εσπευσμένα στο κόκκινο, προτού εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει (Γιάννενα, Σέρρες, Λάρισα, Ροδόπη).

Για το πορτοκαλί επίπεδο ο Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση κάποιων από τα μέτρα που ισχύουν, αφήνοντας κουτοπόνηρα να εννοηθεί πως πρόκειται για νέα μέτρα. Αναφέρθηκε σε χρήση μάσκας παντού, σε περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, σε τηλε-εργασία 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πλήρη τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Τα δύο πρώτα μέτρα ίσχυαν ήδη, ενώ η τηλε-εργασία ήταν στο 40% και στα πανεπιστήμια προβλεπόταν μέχρι 50 φοιτητές καθιστοί στα αμφιθέατρα (αλλιώς τηλε-εκπαίδευση). Αρα, η διεύρυνση είναι σχεδόν μηδενική (ειδικά αν αναλογιστούμε πώς εφαρμόζουν οι καπιταλιστές την περιβόητη τηλε-εργασία).

Αναφερθήκαμε αναλυτικά στα ανύπαρκτα «νέα μέτρα» που ισχυρίστηκε ότι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, γιατί αυτά αποτελούν τον καθρέφτη της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Λένε πως πήραν νέα μέτρα ενώ δεν πήραν κανέναν. Καταργούν και ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα που ήδη ίσχυαν για το επίπεδο 4, χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση.

Γιατί άραγε κατήργησαν την απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας; Για να γίνεται ελεύθερα η μετακίνηση στα εξοχικά; Για να δουλέψουν τα διάφορα μέρη παραθερισμού; Είναι γνωστό τι έγινε στη Χαλκιδική την περασμένη βδομάδα που η Θεσσαλονίκη είχε πενθήμερο άδειας; Πατείς με πατώ σε, όχι μόνο από θεσσαλονικιούς αλλά και από τουρίστες. Και ο κόσμος στα μαγαζιά «παστωμένος».

Ανακοινώνουν μέτρα και αμέσως τα παίρνουν πίσω. Αποφασίζουν ν’ ανοίξουν τα γήπεδα, το παίρνουν πίσω την επόμενη μέρα. Αποφασίζουν να κλείσουν το λιανεμπόριο στο επίπεδο 4, διαμαρτύρονται οι έμποροι και οι τοπικοί φορείς, το παίρνουν πίσω σε δυο μέρες, για να μη χάσουν ψήφους. Απαγορεύουν τη μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για το επίπεδο 4, το παίρνουν κι αυτό πίσω.

Ημίμετρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για συμπεριφορά παιδικής χαράς. Λένε και ξελένε, γιατί ξέρουν ότι όλα όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα είναι ημίμετρα που θα αποδειχτούν αναποτελεσματικά, όπως και τα προηγούμενα ημίμετρα. Το ίδιο έχει συμβεί σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.), όπου πάρθηκαν τέτοια ημίμετρα και αποδείχτηκαν εντελώς αναποτελεσματικά, και έτσι μία-μία αυτές οι χώρες προχωρούν σε «γενικό» λοκντάουν (ήδη Ιρλανδία και Γαλλία).

Επειδή αυτό είναι γνωστό, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό ότι αυτά «είναι μέτρα παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία», όμως εκεί τα θεσμοθέτησαν «αφού χτυπήθηκαν, προηγουμένως, από δεκάδες χιλιάδες κρούσματα», ενώ «εδώ τα εφαρμόζουμε νωρίτερα, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε τον ιό όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να έχουμε εμείς, πάντα, την πρωτοβουλία των κινήσεων»!

Απύθμενο θράσος! Αδίστακτη ψευδολογία! Ακόμα και η αναφορά σε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα είναι πρόστυχη, γιατί η Γαλλία έχει έξι φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας και η Γερμανία οχτώ φορές (για να μη μιλήσουμε για τη σύγκριση στα διεξαγόμενα τεστ). Σε ανάλυση που ετοιμάζουμε, θα δούμε και πάλι ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας και κυρίως ποια είναι η δυναμική της.

Σε σχέση με τα μέτρα, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ακολουθούν κυρίως τη Γαλλία, με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. Ολα τα ημίμετρα στη Γαλλία αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Και ο Μακρόν αναγκάστηκε να κάνει λοκντάουν σαν κι αυτό της περασμένης άνοιξης. Το ίδιο αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα ημίμετρα και στη χώρα μας μέχρι τώρα. Αναποτελεσματικά θα αποδειχτούν και τα τελευταία ημίμετρα.

Γιατί συνωστισμός δεν υπάρχει μόνο σε καφετέριες, μπαρ και ταβερνεία. Ούτε μόνο τις νυχτερινές ώρες. Συνωστισμός υπάρχει και την ημέρα. Αναγκαστικός, μάλιστα (ενώ ο νυχτερινός δεν είναι αναγκαστικός). Συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε οι εργάτες και εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Συνωστισμός στους χώρους εργασίας, όπου ισχύει μόνο ο νόμος του κεφαλαιοκράτη, με απειλή απόλυσης για όποιον τον αμφισβητήσει. Συνωστισμός στα σχολεία. Τα λίγα κρούσματα τα «θάβουν». Μαθαίνουμε ότι «κάτι τρέχει», μόνο όταν τα κρούσματα γίνουν δεκάδες (όπως συνέβη σε μια σειρά εργοστάσια ανά τη χώρα). Οταν εμφανίζονται αλυσίδες κρουσμάτων ακόμα και σε νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και τα μέτρα προστασίας πιο καλά, μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα γραφεία με πολύ κόσμο.

Ετσι, αναγκαστικά θα πάνε σε λοκντάουν. Στο μεταξύ, όμως, θα έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα σε θανάτους, αλλά και σε ανθρώπους που δε θα πεθάνουν αλλά θα κληρονομήσουν σοβαρά νοσήματα που θα τους ταλαιπωρήσουν για καιρό, αν όχι για όλη τους τη ζωή.

«Οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων», λέει ο Μητσοτάκης (προσβάλλοντας και τη νοημοσύνη μας, εκτός των άλλων). Και καλά η διασκέδαση, αλλά η κινητικότητα πώς περιορίζεται, όταν τα πάντα μένουν ανοιχτά; Πήραν πίσω ακόμα και τη μετακίνηση εκτός περιφερειακών ενοτήτων, μη τυχόν και στερηθούν κάποιοι τις επισκέψεις στα εξοχικά, όπου ελεύθερα θα μπορούν να μαζεύονται μεγάλες παρέες και να μετατρέπουν το εξοχικό σε ταβέρνα και μπαρ, χώρια η επαφή με το ντόπιο πληθυσμό, που προωθεί με ταχύ ρυθμό την ομογενοποίηση της διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα. Περιορίζουν την κινητικότητα τη νύχτα, που συνήθως γίνεται με ατομικά οχήματα, αλλά όχι τη μέρα που οι εργαζόμενοι «παστώνονται» σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και μετρό!

Το έγκλημα του τουρισμού

Χρειάζεται πραγματικά τεράστιο θράσος για να λες «έχουμε πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων». Από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φλεβάρη-Μάρτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «ειδικοί» που την ακολουθούν και τη στηρίζουν, όχι μόνο δεν έχουν την πρωτοβουλία, αλλά τρέχουν συνεχώς πίσω από τον ιό. Και αν στο πρώτο κύμα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αιφνιδιάστηκαν, ότι δεν υπήρχε γνώση για τη συμπεριφορά αυτού του ιού (λέμε τώρα, γιατί τα στοιχεία υπάρχαν, πολιτική βούληση δεν υπήρχε), στη συνέχεια δεν μπορούν να επικαλεστούν τις ίδιες δικαιολογίες. Υπήρχε και ο χρόνος και η γνώση, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Το κυριότερο είναι πως στα τέλη Μάη η διασπορά του ιού είχε σχεδόν μηδενιστεί στη χώρα μας. Αυτοί, όμως, αντί να επενδύσουν πάνω σ’ αυτήν την ευτυχή συγκυρία, άνοιξαν τα σύνορα της χώρας στον τουρισμό, πυροδοτώντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για μια χούφτα κέρδη των καπιταλιστών του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και των αερομεταφορών, άνοιξαν τα σύνορα σε μια περίοδο που στις ευρωπαϊκές χώρες είχε ήδη αρχίσει να φουντώνει το δεύτερο κύμα! Και εξακολουθούν να τα κρατούν ανοιχτά ακόμα και τώρα που η κατάσταση στις περισσότερες χώρες είναι εντελώς εκτός ελέγχου!

Το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Μητσοτάκη και τους επιτελείς του είναι να μετακυλήσουν την ευθύνη για το έγκλημα στον ίδιο τον ελληνικό λαό. «Ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», είπε ο Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης»!

Πολιτική αλητεία! Προσπαθεί να κρύψει τις αποκλειστικά δικές τους εγκληματικές ευθύνες και να τις φορτώσει στον ελληνικό λαό. Ωστε όταν θα πάνε αναγκαστικά σε λοκντάουν, να πουν: «Εμείς πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά εσείς -ή, έστω, κάποιοι λίγοι από εσάς- δεν τα τηρήσατε και αναγκαστικά πάμε σε λοκντάουν»!

Lockdown τώρα

Και βέβαια, και το λοκντάουν δε θα έχει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, ώστε να υπάρξει κάθετη πτώση της διασποράς. Θα είναι όπως της άνοιξης, ίσως και πιο χαλαρό. Χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία κάθε μη αναγκαίας παραγωγικής, εμπορικής και άλλης δραστηριότητας. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με την άνοιξη. Και είναι δέκα φορές απαραίτητο ένα πραγματικά καθολικό λοκντάουνγια να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Τα δικά μας αιτήματα, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με εξασφάλιση του μισθού και της ασφάλισης των εργατών και εργαζόμενων, έχουν αποτυπωθεί στο φυλλάδιο της Κόντρας που διανέμεται ήδη σε χώρους δουλειάς.

ΥΓ. Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υψώσει και με το διάγγελμά του ασπίδα προστασίας στους Τσιοδρομαγιορκίνηδες, ζητώντας «να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι». Το μόνο που κατάφερε είναι να τους εκθέσει πιο πολύ. Να επιβεβαιώσει ακόμα και σε όσους αμφιβάλλουν, τη βεβαιότητα ότι δουλεύουν παρεούλα, ότι όλοι μαζί παίζουν πολιτικά παιχνίδια προς όφελος του καπιταλισμού και της κυβέρνησης.

Για την επιστημονική τους επάρκεια δεν μπορούμε να μιλήσουμε αναλυτικά (αν και έχουμε καταλάβει πολλά, τους μήνες που τους παρακολουθούμε και έχουμε πειστεί πως… ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός). Εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι (διότι οι ίδιοι έχουν φροντίσει να το επιβεβαιώσουν), είναι πως την όποια επιστημοσύνη τους δεν την έχουν θέσει στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, αλλά στην υπηρεσία του κεφαλαίου, του κράτους του και της κυβέρνησής του.https://eksegersi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: