Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

 


ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Κτήριο Ξενία 28100 Αργοστόλι

τηλ: 6973708938-6948098312-6945104001


E-mail: emporoepagelmatikos@gmail.com


Αργοστόλι 19/11/2020



ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ



Συνάδελφοι –σσες.

Το νέο lockdown είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, το διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο, ο λαός με την ατομική του ευθύνη έδωσε όλο το χρόνο στην κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της σοβαρή ευθύνη. Εντούτοις η κυβέρνηση έκανε τα στραβά ματιά στις έγκαιρες προειδοποιήσεις των υγειονομικών και των μαζικών φορέων και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν ενίσχυσε το κατακερματισμένο από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πολιτικές σύστημα υγείας που έχει φτάσει στο κόκκινο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι ΜΕΘ για τα Νησιά μας είναι ανύπαρκτες, κάτω από τις ανάγκες ακόμα και για τα περιστατικά πριν την πανδημία.


Δεν πήρε μέτρα για να τηρηθούν οι αποστάσεις σε χώρους συγχρωτισμού: Στα σχολεία έως 27 αντί 15 μαθητές ανά τμήμα με απόφαση του υπουργείου παιδείας. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς λεωφορεία, τραίνα και στους σταθμούς συνωστίζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με το άνοιγμα του τουρισμού, κατ’ απαίτηση των μονοπωλίων στις μεταφορές, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο ειδικά όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών στην ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Το μόνο που έκανε ήταν να κυνηγά με τη μεζούρα τους εστιάτορες και να βάζει πρόστιμα στους μικρούς επαγγελματίες. Ήταν μια έτσι κι αλλιώς κακή τουριστική περίοδος για τους μικροεπαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό αλλά και στους άλλους κλάδους που στην Κεφαλονιά επηρεάζονται άμεσα απ’ αυτές τις δραστηριότητες, όπως το εμπόριο.

Δεν έφταναν όμως αυτά τα ζητήματα, ήρθαν και οι καταστροφές από τον «Ιανό» να ολοκληρώσουν το παζλ της φετινής καταστροφής για τους επαγγελματίες. Οι Κυβερνητικές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές φέρουν ακέραιο το βάρος των ευθυνών για την κατάσταση αυτή και γιατί δεν έχουν φροντίσει χρόνια τώρα να υλοποιήσουν τα πάγια αιτήματα των κατοίκων και του κινήματος για σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, αλλά και γιατί δυο μήνες μετά τις καταστροφές δεν έχει υλοποιηθεί καμία εξαγγελία, που κι αυτές δόθηκαν με το σταγονόμετρο. Εξαγγελίες που κι αυτές έγιναν κάτω από την πίεση του κινήματος που σηκώθηκε όλο το προηγούμενο δίμηνο με επίκεντρο τις πληγείσες περιοχές και την προκλητική προσπάθεια εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών 15 μέρες μετά τις καταστροφές.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν στην χρεοκοπία και το λουκέτο. Το νέο lockdown θα μειώσει το εισόδημα, θα διογκώσει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές όσοι τις πάρουν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι.

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση (πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 20140-2020 για τις περιφέρειες),

που τόσο έχει διαφημιστεί, αφήνει εκτός τους μικροεπαγγελματίες, ενώ θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα εκείνοι που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, γιατί διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να κλείσουν, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στο 2Οlockdown.Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείονται από το πρόγραμμα οι αυτοαπασχολούμενοι, με τα κριτήρια που γίνεται η αξιολόγηση έχει μείνει εκτός προγράμματος το μεγαλύτερο κομμάτι, ειδικά αυτών που δεν απασχολούν προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν υποβληθεί 7256 αιτήσεις από όλα τα Ιόνια νησιά και το ποσόν που ζητούσαν ανέρχεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ, όταν διαθέσιμα στο πρόγραμμα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι απαντήσεις που παίρνουμε στις διεκδικήσεις μας για αφορολόγητο όριο, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών-είναι ότι αυτό το βάρος δεν το σηκώνει η οικονομία. Δεν μας πείθουν, ξέρουμε πολύ καλά ότι μοιράζουν δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, πολυκαταστήματα, τραπεζίτες, ακόμα και για νέους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Τα βάρη τα βάζουν ξανά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 5 δις παραπάνω.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να βάλουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά, ενώ διατηρεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με νέα διάταξη διευρύνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με νόμο που ψήφισαν προσπαθούν να βάλουν στο γύψο τις διαδηλώσεις, στόχος τους είναι να περιορίσουν την συνδικαλιστική δράση. Είναι αδίστακτοι.

Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δεν θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών ! Αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία και εργαζόμενου!

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα μας γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει! Απορρίπτουμε τις προκλητικές δικαιολογίες της κυβέρνησης που εγκαλεί όποιον κινητοποιείται. Δεν το κάνει για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά για να περάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδηλώνει παίρνοντας κάθε μέτρο προστασίας όσων συμμετέχουν, σε αντίθεση με την ίδια που έχει αφήσει το λαό απροστάτευτο.

Καλούμε τους επαγγελματικούς συλλόγους στο Νομό μας και τα Ιόνια νησιά να συσπειρωθούμε στον αγώνα για την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ.

Να σταματήσουν την κοροϊδία:

Απαιτούμε να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα:

Για την υγεία:

  • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Επιστροφή και λειτουργία της ΜΕΘ στην Κεφαλονιά εδώ και τώρα.

  • Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID 19 αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.

  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Για πλημμυροπαθείς:

  • Άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

συνάδελφους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

  • Υλοποίηση εδώ και τώρα μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που να λύνουν οριστικά τα προβλήματα σε όποιο μέρος της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης χρειάζεται.

  • Καμιά νέα τοποθέτηση ΑΣΠΗΕ, έλεγχος των υπαρχόντων.

Για την οικονομική ανακούφιση:

  • Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού

  • Για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας καταβολής επιδόματος, να δοθεί από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτεραιότητα στους συναδέλφους με εισόδημα από 12000 ευρώ και κάτω.

  • Ενίσχυση όλων των επαγγελματιών με την επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.

  • Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων - Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

  • Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

  • Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού .

  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, των τελών τραπεζοκαθισμάτων και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα!

Στην απεργία των εργαζομένων στις 26/11, ενώνουμε τη φωνή μας με των υπόλοιπο λαό!


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: