Η υγειονομική κρίση που έφερε η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να μην έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Η ανάλυση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας την οποία έκανε η Oxfam δείχνουν με εμφατικό τρόπο τις ανισότητες που παρατηρούνται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών αναδεικνύοντας την ελλιπή κρατική βοήθεια σε περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές της επιπτώσεις, ανακοίνωσε η Oxfam αναλύοντας τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από 36 πλούσιες χώρες προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες τους εν μέσω της πανδημίας και μόνο 42 δισεκατομμύρια δολάρια από 59 χώρες με μικρό εισόδημα.
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν επίσης ότι οι πλούσιες χώρες έχουν δαπανήσει 695 δολάρια ανά κάτοικο, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα μεταξύ 28 και 4 δολαρίων.
- Το 41% των 126 χωρών που μελετήθηκαν είχαν προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποτελούσαν εφάπαξ πληρωμές, που έχουν πλέον εξαντληθεί. Μόνο το 13% των χωρών είχαν προγράμματα που διήρκεσαν περισσότερο από έξι μήνες ενώ σε 8 στις 10 χώρες η βοήθεια δεν έφτασε ούτε στους μισούς πολίτες τους.
- Ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια και η Βολιβία ήταν καλύτερα προετοιμασμένες με σχεδόν καθολικά κοινωνικά προγράμματα πριν από την πανδημία. Η Oxfam αναφέρει ότι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να το επιτύχουν με καλύτερες πολιτικές μεγαλύτερη υποστήριξη.
- Μέχρι το 2030, η Κένυα και η Ινδονησία, θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό φτώχειας κατά 25% και 31% αντίστοιχα, επενδύοντας τώρα το 1,7% του ΑΕΠ τους σε συστήματα καθολικής κοινωνικής προστασίας.
- Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν μη οικονομική βοήθεια, όπως προγράμματα επισιτισμού, αλλά αυτό συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει το συνολικό κενό στα συστήματα κοινωνικής προστασίας.
- Οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο κορονοϊός ένωσε τον κόσμο στον φόβο, αλλά τον χώρισε στην αντίδραση», σχολίασε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam Γκραμπριέλα Μπουσέρ.
«Η πανδημία δημιούργησε μια αξιέπαινη παγκόσμια προσπάθεια χάρη στην οποία περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον έλαβαν κοινωνική προστασία στη διάρκεια του 2020, όμως μέχρι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει εντελώς πίσω», πρόσθεσε η Μπουσέρ.
Πριν την πανδημία του κορονοϊού έως και 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν κοινωνική προστασία -κρατικά βοηθήματα-, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι μόνο 1,3 δισεκατομμύριο εξ αυτών έχει λάβει κάποιου είδους βοήθεια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σε ξεχωριστή έκθεση ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ένας στους 33 ανθρώπους παγκοσμίως θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια για να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες, όπως η τροφή, το νερό και η υγιεινή το 2021, αύξηση 40% σε σχέση με φέτος.
πηγή: efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου