Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ολλανδία. Έλληνες εργαζόμενοι γίνονται σκλάβοι.

 


Picture: the reforms that “Europe” demanded of the Greek state, which complied, created a social desert. poverty, hardship, lack of perspective. Europe demanded this during the capitalisms last big crisis.

This in English – Dit in het Nederlands

Εκ μέρους του Vloerwerk, ο Jerom και ο Bram μίλησαν με τη Νικολέτ σχετικά με την δομική εργασιακή εκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων από τα ελληνικά εστιατόρια της Ολλανδίας. Η Νικολέτ έχει και η ίδια ελληνική καταγωγή και ζει στην Ολλανδία τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ήταν ήδη ακτιβίστρια του Reinform, μιας αντικαπιταλιστικής ομάδας που προέκυψε από τις διαμαρτυρίες στην αρχή της οικονομικής κρίσης . Επιπλέον, ενεπλάκη με τους  μετανάστες εργαζόμενους από την Ελλάδα, βοηθώντας τους να οργανωθούν και να συσπειρωθούν ενάντια στιςαπεχθείς και βρώμικεςεργασιακές πρακτικές. Μέσω γνωστών ήρθε σε επαφή με το Vloerwerk και η ομάδα μας ψάχνει αν μπορεί να βοηθήσει την ίδια και την ομάδα της. Αλλά ας ξεκινήσουμε με τη Νικολέτ.

Νικολέτ πώς ενεπλάκης στις υποθεσεις των  κακομεταχειρησεων Ελληνων  εργαζομενων?

Γνώρισα την Κατερίνα Αργώ μέσα από διάφορες σελίδες στο Facebook. Με δική της πρωτοβουλία υπερασπίστηκε τους Έλληνες εργαζόμενους που έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης στην Ολλανδία. Και ξεκίνησε μόνη της αυτή την προσπάθεια. Πρώτα με μια  σελίδα στοFacebook όπου οι εργαζόμενοι οι εθελοντές και οι ακτιβιστές μπορούσαν να γίνουν μέλη. Η Κατερίνα απειλήθηκε αρκετές φορές από τους έλληνες εστιάτορες αλλά συνεχίζει ακάθεκτη. Η ομαδα μεγάλωσε γρήγορα. Τελικά, δημιουργήθηκε μια μικρότερη  ομάδα δράσης μέσα από εκείνη τη σελίδα του Facebook, όπου προσπαθούμε ενεργά να βοηθήσουμε τα θύματα και να καταπολεμήσουμε την εκμετάλλευση.

Λαμβάνουμε νέα αιτήματα κάθε εβδομάδα από εργαζόμενους υπό συνθήκες εκμετάλλευσης: αυξάνονται συνεχώς. Συνήθως είναι Έλληνες εργαζόμενοι στην Ολλανδία, αλλά καμιά φορά λαμβάνουμε αιτήματα από Έλληνες σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο. Φυσικά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, αλλά η ομάδα μας επικεντρώνεται σε ελληνόφωνους.

Μιλάς για εκμετάλλευση, τι εννοείς με αυτό τον όρο?

Πολλοί Έλληνες έχουν οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει πολύ ανεργία, οι άνθρωποι παλεύουν με τα χρέη και έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Δεν έχουν πού να πάνε και ψάχνουν κάθε τρόπο να βγάλουν χρήματα. Στην Ελλάδα έρχονται σε επαφή με Ελληνες ιδιοκτήτες εστιατορίων από την Ολλανδία που τους προσφέρουν δουλειά. Αυτοί μπορεί να είναι μακρινοί συγγενείς ή κάποιος μακρινός γνωστός, αλλά γρήγορα βρίσκουν κάποια γνωριμία.

Ο εστιάτορας πληρώνει συχνα τα εισιτήριά τους και τους προσφέρει στέγη. Προφορικά συμφωνείται ότι για παράδειγμα θα βγάζουν 1.200 ευρώ το μήνα. Αυτά είναι πολυ λιγότερα από τον κατώτατο Ολλανδικό μισθό, αλλά επειδή είναι υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας, το δέχονται. Στη συνέχεια, έρχονται στην Ολλανδία οπου υποχρεώνονται να δουλέψουν πάνω από δέκα-έντεκα ώρες την ημέρα . Αν υπολογίσεις με πενθήμερο την εβδομάδα εργάζονται μόνο για 5,45 ευρώ την ώρα! Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες φορές έξι μέρες την εβδομάδα επομένως το ωρομίσθιο είναι ακόμη χαμηλότερο.

Το αφεντικό δίνει τον μισθό κάθε μήνα σε ένα κλειστό φάκελο στον εργαζόμενο, αλλά συχνά μέσα δεν βρίσκονται τα συμφωνημένα 1200 ευρώ. Συνηθως είναι λιγότερα και τώρα με την κρίση λόγω του κορωνοϊού αυτό είναι πλέον περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση: οι εργαζόμενοι ξεζουμίζονται κυριολεκτικά.

Σε πολλές υποθέσεις το ζήτημα δεν μένει μόνο στο οικονομικό. Οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας μας λένε πώς τα αφεντικά τους τους συμπεριφέρονται ανάρμοστα, παραδείγματος χάριν, φωνάζοντάς τους. Επιπλέον, τους βάζουν σε μικρά σπίτια με πολλά άτομα. Οι εργαζόμενοι γενικά φοβούνται να κάνουν καταγγελίες γιατί το αφεντικό τους μπορεί να τους πετάξει στο δρόμο. Στα εμπόδια στο δρόμο της καταγγελίας προστίθεται και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούν τηνγλώσσα και δεν γνωρίζουν τους ολλανδικούς νόμους. Δεν έχουν πουθενά να πάνε.

Μια παράλογη και απάνθρωπη κατάσταση που δεν πρέπει να αποδεχόμαστε! Αυτή η κατάσταση θυμίζει «Τα Σταφύλια της Οργής». Τι έχετε καταφέρει να κάνετε μέχρι τώρα και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας?

Αρχικά υποβάλαμε μια υπογεγραμμένη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Είπαν ότι ξεκίνησαν μια έρευνα, αλλά δεν μας ενημέρωσαν τι ακριβώςέκαναν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν είμαστε μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην καταγγελία. Επειδή δεν θέλαμε να σταματήσουμε εκεί, ζητήσαμε συμβουλές για συγκεκριμένες μεθόδους δράσης μέσω έκκλησηςστο Facebook. Κάποιος πρότεινε να επικοινωνήσουμε με το Vloerwerk, αλλά κι εμείς οι ίδιοι δεν μείναμε αδρανείς.

Έτσι δημιουργήσαμε ένα κατάλογο εστιατορίων από τα οποία προέρχονται πολλές καταγγελίες. Αυτά τα εστιατόρια βρίσκονται σε Μπάρεντρεχτ (Barendrecht),Ντελφτ (Delft), Χάγη (Den Haag),Ντούρνε (Deurne), Ντριμπέρχεν (Driebergen), Αϊντχόφεν (Eindhoven), Χέμερτ (Gemert),Χίερλεν (Heerlen), Λάιντεν (Leiden), Μαασλάους (Maassluis),Μίντελμπουρχ (Middelburg),Ομμοορντ (Ommoord), Ρουρμοντ (Roermond), Βατερινγκεν (Wateringen) και Βίερτ (Weert). Γνωριζουμε ακόμη δύο εστιατόρια στην  Ουτρέχτη και Zeist . Και αυτά είναι μόνο τα εστιατόρια από τα οποία προέρχονται πολλές αναφορές. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένες αναφορές από διάφορα άλλα μέρη. Βλέπουμε λοιπόν  μια τακτική που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Παρότι γνωρίζουμε τα ονόματα των εστιατορίων, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε με αυτά ακόμα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε. Ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η Vloerwerk.

Βοηθήσαμε επίσης τους εργαζόμενους να κάνουν επώνυμες καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και ήρθαμε σε επαφή με   ελεγκτες εναντια στις απατες αλλά δεν γνωρίζουμε τι έκαναν με αυτές τις αναφορές. Για άλλη μια φορά δεν λάβαμε καμία πληροφορία. Εξετάζουμε επίσης εάν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε νομική δράση, αλλά δεν θέλουμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας εξ ολοκλήρου στην πολιτική ή νομική οδό.

Ως ομάδα, θα θέλαμε να αναλάβουμε πιο άμεση δράση, όπως η σύνταξη και η αποστολή επιστολής με αιτήματα που θαυπογράφουμε σαν ομάδα. Θέλουμε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο επειδή έτσι το βάρος και το ρίσκο δεν θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους μεμονωμένα. Ελπίζουμε επίσης ότι οι εμπειρίεςτης Vloerwerk μπορούν να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε περαιτέρω τις μελλοντικές μας δράσεις. Είναι κρίμα που το Vloerwerk δρα κυρίως στο Άμστερνταμ, επειδή το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ολλανδία και χρειαζονται δρασεις παντου.

Τα εμπλεκόμενα εστιατόρια είναι ως επί το πλείστον μικρές επιχειρήσεις οπότε ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε κάτι με ανεπίσημα  γράμματα αιτημάτων ή με την βοήθεια επίσημων νομικών φορέων. Και βασικά πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα από αυτά που περιμένουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Ο υποσχόμενος μισθός δεν είναι καν ο αντίστοιχος του νόμιμου κατώτατου μισθού. Σκεφτόμαστε επίσης να επικοινωνήσουμε με οργανισμούς που ασχολουνται με  την εμπορία ανθρώπων. Ο λογος ειναι οτι πολλες απο αυτές τις πρακτικές εφάπτονται με το human trafficking.

Πόσοι εργαζόμενοι που τους έχουν εκμεταλλευτεί έχουν επικοινωνήσει μαζί σας?

Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες από 200 καταγγελιες και λαμβάνουμε εβδομαδιαίως περίπου μία ή δύο νέα αιτήματα για βοήθεια.  200 άτομα μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά ο αριθμός αυτός δεν ειναι πολυ μεγάλος οσον  αφορά την οργάνωση  δράσεων. Επίσης, δεν βοηθά ότι βρίσκονται απλωμένοι σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα πιο μικρά χωριά της Ολλανδίας. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να κινηθούν συλλογικά. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Φοβούνται μήπως τα αφεντικά τους τους πετάξουν έξω από το σπίτι. Επομένως, οι πληγέντες εργαζόμενοι μας ζητούν συχνά εάν μπορούμε να τους βρούμε στέγη. Φοβούνται και σκέφτονται: “Πρώτα θα βρώ ένα σπίτι,  και μετά θα αναλάβω δράση.” Πρέπει να θυμάστε ότι αν καταλήξουν στο δρόμο, δεν έχουν τίποτα.

Νικολέτ, σε ευχαριστούμε πολύ για την ειλικρίνεια και τον χρόνο σου.

Αντιμετωπίζεις κι εσύ ανάρμοστες συνθήκες στη δουλειά; Ή είσαι κι εσύ Έλληνας εργαζόμενος υπό εκμετάλλευση; Επικοινώνησε με το Vloerwerk:

Μαζί Ειμαστε Δυνατοί!

https://vloerwerk.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: