Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Γιάννης Διγαλέτος:Είναι μεγάλο το ρίσκο στο όνομα των συνεργασιών... ;



Κίνηση που έχει οσμή από πρώην δήμο Κεφαλονιάς, η προγραμματική σύμβαση και οι όροι της με τον δήμο Αργοστολίου, που "προσφέρεται να βοηθήσει" τον ταλαίπωρο δήμο Σάμης ?

Εκτιμώ ότι δεν ψάχτηκαν όσο έπρεπε άλλες λύσεις.

Οι επιλογές της δημοτικής αρχής σίγουρα δεν είναι μονόδρομος αλλά προσωπικές θέσεις που συνειδητά οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της 34ης Τακτικής δημόσιας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σάμης της 2ης Δεκεμβρίου 2020. Αριθ. Απόφασης 153/2020 Περίληψη: «Προγραμματική με Δήμο Αργοστολίου.».  

 Στη Σάμη σήμερα την 2η Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:30 μ.μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 της από 11.03.2020 (ΦΕΚ Α’ 55) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Σάμης ύστερα από την αριθ. Πρωτ. 8325/23-11-2020 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 75 του Ν. 3852/10 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 77 του Ν. 4555/18 και του άρθρου 3 του Ν. 4623/2019. Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία της παρ. 1 του άρθρου 75 του Ν 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 77 του Ν 4555/2018 δεδομένου ότι σε σύνολο επτά (7) μελών συμμετέχουν τα έξι (6) και ονομαστικά: ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ 1)Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης (Πρόεδρος) Παναγής Κοκκόλης 2) Αμαλία Αλυσανδράτου 3) Γεράσιμος Ποδαράς 4) Σπυρίδων Σπαθής (αποχώρησε στο 3ο θέμα ημερήσιας διάταξης) 5) Γεράσιμος Ραυτόπουλος 6) Αντώνιος Καλλιβωκάς Ο Πρόεδρος στη συνέχεια είπε οτι πρέπει να συζητηθεί το θέμα: «Προγραμματική με Δήμο Αργοστολίου.» και συγκεκριμένα : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ-ΣΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ Στο Αργοστόλι, σήμερα την …../…../2020, μεταξύ των παρακάτω συμβαλλομένων :

 1. Του Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», που εδρεύει στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας , με Α.Φ.Μ. 997627133 Δ.Ο.Υ. Αργοστολίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από το Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο Θεόφιλο του Γερασίμου (εφεξής καλούμενος χάριν συντομίας ως, «ο Δήμος Αργοστολίου»). 

2. Του Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ», που εδρεύει στη Σάμη Κεφαλονιάς , με Α.Φ.Μ. ……………. Δ.Ο.Υ. Αργοστολίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από το Δήμαρχο κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέτη του ………, (εφεξής καλούμενος χάριν συντομίας ως, «ο Δήμος Σάμης»).

 Έχοντας υπ’ όψη τις διατάξεις:  Του άρθρου 225 «Προγραμματικές Συμβάσεις» του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Φ.Ε.Κ. 114/τ.Α’/08-06-2006), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.  Του άρθρου 100 «Προγραμματικές Συμβάσεις» του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Φ.Ε.Κ. 87/τ.Α’/07-06-2010), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.  Την υπ’ αριθ. ………. Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, με την οποία εγκρίνεται η σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.  Την υπ’ αριθ. ……….. Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σάμης, με την οποία εγκρίνεται η σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Συνάπτουν μεταξύ τους Προγραμματική Σύμβαση («η σύμβαση») με τους παρακάτω όρους και συμφωνίες :

 ΑΡΘΡΟ 1 : ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η παρούσα προγραμματική σύμβαση περιέχει τα παρακάτω άρθρα : Άρθρο 1: Περιεχόμενο της σύμβασης. Άρθρο 2 : Σκοπός της σύμβασης. Άρθρο 3 : Αντικείμενο της σύμβασης. Άρθρο 4 :Τρόπος υλοποίησης των δράσεων. Άρθρο 5 : Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης - Διάρκεια σύμβασης. Άρθρο 6 :Προϋπολογισμός – Πόροι - Χρηματοδότηση. Άρθρο 7: Υποχρεώσεις και δικαιώματα των συμβαλλομένων. Άρθρο 8: Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης. Άρθρο 9: Ισχύον Δίκαιο-Διαιτησία – Επίλυση Διαφορών Άρθρο 10: Τροποποίηση της Σύμβασης- Μερική Ακυρότητα – Τελικές Διατάξεις  

ΑΡΘΡΟ2: ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Με την παρούσα σύμβαση καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας για την στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σάμης από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολιού.. Η αναγκαιότητα υποστήριξης από το δήμο Αργοστολίου προκύπτει εκ του γεγονότος ότι το υφιστάμενο εξειδικευμένο προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σάμης υπολείπεται των αναγκαίων ειδικοτήτων με την κατάλληλη γνώση και εμπειρία. 

ΑΡΘΡΟ 3: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Με την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση ο Δήμος Σάμης θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες υλοποίησης έργων που θα ωφελήσουν τους δημότες του και θα αντιμετωπιστούν καταστροφές που προέκυψαν από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ. Ο δήμος Αργοστολίου , στα πλαίσια της αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των δήμων του νησιού μας θα συμβάλλει με τη διάθεση έμπειρου και ικανού τεχνικού προσωπικού στην αποτελεσματική εκτέλεση των απαραίτητων έργων του δήμου Σάμης , όπως αυτά έχουν δρομολογηθεί και συμπεριληφθεί στο τεχνικό του πρόγραμμα. 

ΑΡΘΡΟ 4: ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Οι αναφερόμενες στο άρθρο 3 της παρούσης δράσεις, θα υλοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διοικητικές διαδικασίες του δήμου Σάμης και θα παρακολουθούνται από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (άρθρο 8) Για την υλοποίηση των δράσεων στα πλαίσια της παρούσης, θα επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλομένου στον άλλον, καθώς και η παραχώρηση χρήσης γραφείων, εξοπλισμού και μέσων χωρίς αντάλλαγμα. 

ΑΡΘΡΟ 5: ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η χρονική διάρκεια της παρούσης σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο δήμος Αργοστολίου θα παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες επίβλεψης των έργων τακτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου Σάμης είτε με τη φυσική παρουσία των στελεχών του στο δήμο Σάμης είτε – όπου είναι εφικτό – με εξ αποστάσεως υποστήριξη.

ΑΡΘΡΟ 6: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΠΟΡΟΙ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΡΟΙ Η χρηματοδότηση των δράσεων της παρούσης σύμβασης θα πραγματοποιείται από τους πόρους του Δήμου Σάμης. Για την εφαρμογή της παρούσας προγραμματικής σύμβασης απαιτείται απασχόληση δύο (2) τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου Αργοστολίου η οποία δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό κόστος υπολογιζόμενο στο ποσό των 875 ευρώ, για κάθε υπάλληλο. Η δαπάνη αυτή βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Σάμης. Η καταβολή του ποσού θα γίνει μετά από απόφαση του Δημάρχου Σάμης, η οποία θα εκδοθεί στο τέλος του έτους 2021. Η συνολική ανωτέρω δαπάνη των χιλίων επτακοσίων πενήντα (1.750) ευρώ θα καταβληθεί από το Δήμο Σάμης, και για το σκοπό αυτό έχει εγκριθεί με την υπ. Αρ. …………… Απόφαση του Δημάρχου η Ανάληψη Υποχρέωσης Δαπάνης δέσμευση και διάθεση πίστωσης σε βάρος του Κ.Α.Ε. ……………… του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Σάμης. 

ΑΡΘΡΟ 7: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ Ο Δήμος Αργοστολίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διάθεσης του υπαλλήλου της τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αργοστολίου Στουπά Δημητρίου κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών για την επίβλεψη των τεχνικών έργων που αναφέρονται στα ανωτέρω και αφορούν τα έργα για την αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από τον ΙΑΝΟ. Ο Δήμος Σάμης αναλαμβάνει την υποχρέωση παροχής πληροφοριών και στοιχείων και γενικότερα οποιασδήποτε βοήθειας απαιτηθεί από τους ανωτέρω υπαλλήλους, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σάμης. Ο Δήμος Σάμης υποχρεούται να καθορίζει τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων του δήμου Αργοστολίου στη Σάμη και να καλύπτει το ενδεχόμενο κόστος μετακίνησης αυτών. 

ΑΡΘΡΟ 8: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Για τη παρακολούθηση των όρων της σύμβασης και την υλοποίηση του αντικειμένου ορίζεται τριμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από δύο (2) εκπροσώπους του Δήμου Σάμης και έναν (1) εκπρόσωπο του Δήμου Αργοστολίου, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για το Δήμο Σάμης ορίζονται ως: • Τακτικό Μέλος: Μονιά- Νέτης Γεράσιμος, δήμαρχος Σάμης , Πρόεδρος, • Αναπληρωματικό Μέλος : Αντώνιος Καλλιβωκάς, α/δημαρχος • Τακτικό Μέλος: Γεράσιμος Ποδαράς, α/δήμαρχος • Αναπληρωματικό Μέλος :Αμαλία Αλυσανδράτου, α/δήμαρχος Για το Δήμο Αργοστολίου ορίζονται ως: • Τακτικό Μέλος: Θεόφιλος Μιχαλάτος, δήμαρχος Αργοστολίου, • Αναπληρωματικό Μέλος: Μινέτος Διονύσιος, α/δήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι ο συντονισμός και παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλόμενων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της παρούσας. Η Επιτροπή συγκαλείτε από τον Πρόεδρό της. Στην πρόσκληση αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ ειδοποιούνται τα μέλη της εγκαίρως εγγράφως. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και εισάγονται προς συζήτηση και τα θέματα που θα ζητήσει έστω και ένα από τα μέλη της. Χρέη γραμματέα εκτελεί μέλος της Επιτροπής που θα εκλεγεί στην πρώτη της συνεδρίαση. Η Επιτροπή συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα όλα τα μέλη της. Οι αποφάσεις της θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες, λαμβάνονται δε κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και δεσμεύουν όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. Οι λοιπές λεπτομέρειες που ενδεχομένως απαιτηθούν για τη λειτουργία της Επιτροπής, θα καθοριστούν με αποφάσεις της. Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους της παρούσας σύμβασης, οι οποίοι θεωρούνται όλοι ουσιώδεις ή η παράβαση του νόμου από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη παρέχει στο άλλο μέρος το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση. 

ΑΡΘΡΟ 9: ΙΣΧΥΟΝ ΔΙΚΑΙΟ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει κατά τη συνεργασία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών διευθετείται πάντοτε μεταξύ τους με βάση την καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και την πρακτική, στα οποία βασίζεται ουσιωδώς η παρούσα σύμβαση, κατά τη ρητή δήλωση των εκπροσώπων τους. Επίσης, οι αναφερόμενες διατάξεις στο άρθρο 223 του Ν. 3463/2006 ειδικότερα, αλλά και η σχετική νομοθεσία του Αστικού Κώδικα γενικότερα, αποτελούν τη νομική βάση και το ισχύον δίκαιο που θα διέπει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Περαιτέρω, οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, η οποία θα αφορά στην εκτέλεση και ερμηνεία της παρούσας σύμβασης, θα επιλύεται κατ’ αρχήν με Διαιτησία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 867 ΚΠολΔ. Ως διαιτητής θα ορίζεται εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, μετά από αίτηση οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη. 

ΑΡΘΡΟ 10: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ –ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Οι όροι της παρούσης σύμβασης συνιστούν την πλήρη συμφωνία των εδώ συμβαλλομένων και υπερισχύουν κάθε άλλης προηγούμενης, συμπληρωματικής ή παράλληλης συμφωνίας, γραπτής ή προφορικής. Οποιαδήποτε τροποποίηση ή παράταση της παρούσης προγραμματικής σύμβασης γίνεται μόνον εγγράφως με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. 

ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ Η τυχόν ακυρότητα ενός ή περισσοτέρων όρων της παρούσας σύμβασης δεν καθιστά άκυρη ολόκληρη την παρούσα κατά τη ρητή δήλωση και βούληση των εκπροσώπων των συμβαλλομένων μερών. Αν οποιοσδήποτε όρος κηρυχθεί δικαστικά άκυρος, δεν θίγεται το κύρος όλης της σύμβασης. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται σε περίπτωση κατά την οποία όρος της παρούσας σύμβασης κηρυχθεί δικαστικά άκυρος ή αντιτίθεται σε μεταγενέστερη νομοθετική πρόβλεψη, να τον αντικαταστήσουν με άλλον όρο, ο οποίος θα επιδιώκει όσο το δυνατόν περισσότερο το ίδιο αποτέλεσμα με τον όρο που αντικαταστάθηκε, τροποποιώντας την παρούσα.

 ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Η παρούσα σύμβαση περιλαμβάνει το σύνολο των συμφωνιών μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Οι κοινοποιήσεις εγγράφων μεταξύ των μερών (Δήμος Σάμης και Δήμος Αργοστολίου) θα πραγματοποιείται στις έδρες των ανωτέρω δήμων και στα Δημαρχιακά Καταστήματα, με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη, σε απόδειξη των οποίων συντάχθηκε η παρούσα και υπογράφεται σε δύο (2) πρωτότυπα, έλαβε δε κάθε συμβαλλόμενος από ένα(1) ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Θεόφιλος Μιχαλάτος Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης Παρακαλούμε για την λήψη απόφασης.

 Μετά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις των μελών, όπως αποτυπώνονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, η οικονομική Επιτροπή,  

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίνει την εισήγηση για την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αργοστολίου και Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

 Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 153/2020 Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό υπογράφεται ως κατωτέρω. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Τ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ Τ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Πιστό Αντίγραφο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΝΙΑΣ-ΝΕΤΗΣ Δήμαρχος Σάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: