Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Βουλή: Ψηφίστηκε το χωροταξικό – Οι τοποθετήσεις των βουλευτών επί της τροπολογίας για τον ΕΛΑΠΕ

 


Πηγή: energypress.gr

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τίτλο «εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».
Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (δεν ψήφισε ο Γ. Πλακιωτάκης που νοσηλεύεται λόγω κορωνοϊού).
Επί της αρχής καταψήφισαν 138 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετικά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ.
Στην τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αντιμετωπίζεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των βουλευτών κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.
Το έλλειμμα προήλθε λόγω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Σταμενίτης επικρίνοντας την αντιπολίτευση ότι δεν δέχεται την πραγματικότητα “γιατί προφανώς κάπως πρέπει να κάνετε κριτική”.
Πρόκειται για τροπολογία που εισάγει “ενεργειακά χαράτσια” είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. Απέδωσε μάλιστα την ανάγκη λήψης των σχετικών μέτρων για να καλύψει ο κ. Χατζηδάκης “το έλλειμμα που ο ίδιος δημιούργησε”. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, απορυθμίζει την ενεργειακή αγορά εις βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων, πίσω και μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Γ. Αρβανιτίδης είπε ότι η κυβέρνηση αποδίδει το έλλειμμα “χωρίς καμιά μελέτη στην πανδημία” και επιβάλλει έκτακτη εισφορά 6% “στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών” και “καμία” στις μεγάλες επενδύσεις άνω των 750 μεγαβάτ των πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων, που έχουν κατασκευαστεί από τις “γνωστές υπερδυνάμεις” του κλάδου.
Η Δ. Μανωλάκου του ΚΚΕ, στάθηκε στο “πράσινο χαράτσι” στο πετρέλαιο κίνησης, που η κυβέρνηση “βάζει, τη στιγμή που ο λαός στενάζει από την ενεργειακή φτώχεια”. Πρόσθεσε ότι “από αυτό το χαράτσι απαλλάσσονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι όμως η αγροτιά ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες. Η ταξική σας πολιτική είναι παντού” είπε η κυρία Μανωλάκου.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος είπε ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΜΕΑΡ είναι μικρότερα από το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2021 και ότι τα έσοδα από το πράσινο τέλος στο πετρέλαιο θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρ. Αρσένης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για “δίωξη” των ενεργειακών κοινοτήτων: “Γιατί σας ενοχλεί ο εκδημοκρατισμός του “πρασινίσματος” της ενέργειας, ο εκδημοκρατισμός της κλιματικής δράσης; Γιατί μπορείτε να το διανοηθείτε μόνο σαν ένα σχέδιο το οποίο αφορά τον πλουτισμό πέντε μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;” αναρωτήθηκε ο κ. Αρσένης.
Απαντώντας για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι “είναι σε λάθος βάση” και με τις νέες ρυθμίσεις δίδεται η δυνατότητα να μπουν σε αυτές και οι “φτωχοί”. Το σημερινό καθεστώς βάζει ελάχιστο όριο για αυτές τα 18 MW, δηλαδή επένδυση 9 εκατ. ευρώ είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: “Προσπαθούμε να τελειώσουμε με τα τεχνάσματα, διότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν προτεραιότητα σύνδεσης στο σύστημα. Μαζεύονται μερικοί καπάτσοι – δεν τους κατηγορώ όλους και προφανώς, είναι και η Αυτοδιοίκηση μέσα που έχει τον δικό της ρόλο, οι συνεταιρισμοί, ο καθένας, αν και δεν είναι όλοι το ίδιο, αλλά σίγουρα μαζεύονται μερικοί καπάτσοι – κάνουν μια τέτοια ένωση, εκμεταλλευόμενοι τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, περνάνε όλους τους άλλους στη σειρά, συνδέονται πρώτοι και οι άλλοι “γεια σας”” είπε ο υπουργός.
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος είπε ότι έχει δίκιο ο υπουργός να λέει ότι αν γίνουν δεκτές τριάντα και σαράντα τροπολογίες κινδυνεύει να αλλοιωθεί το πνεύμα αλλά και το γράμμα του υπό ψήφιση νόμου. [..] Αλλά όταν κατατίθενται τροπολογίες από τους κυβερνητικούς βουλευτές, κι αυτές όπως και από την αντιπολίτευση, εξίσου “σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν”. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κοινοβούλιο στον κόσμο που δεν ψηφίζει τροπολογίες, δεν υπάρχουν βουλευτές που δεν καταθέτουν τροπολογίες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βουλευτές θα άκουγαν τυφλά και χωρίς καμία αντίρρηση αυτό που λέει ο υπουργός και ο μόνος ρόλος τους θα ήταν να ψηφίζουν. Γίνεται ένας διάλογος πάντα. Αλλά το να αλλοιώνεται κι ολόκληρο το νομοσχέδιο από το σύνολο τροπολογιών, κι αυτό δεν είναι ορθός τρόπος νομοθέτησης. Είναι κατά τη δική μου ταπεινή άποψη πιο ασφαλείς οι τροπολογίες που αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα και δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με το σπλάχνο του νομοσχεδίου”.
x

Δεν υπάρχουν σχόλια: