Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΥΤΙΔΙ.

Σπήλαιο Φυτίδι: Βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ δυτικά της Σάμης, κοντά στον οικισμό των Βλαχάτων- Καραβόμυλο. Πρόκειται για σπήλαιο με προϊστορικό ενδιαφέροντος 30Χ25μ. Η είσοδος του σπηλαίου λόγω προσχώσεων από φερτά υλικά έχει διαστάσεις 2Χ0,80μ. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρέθηκαν λεπίδες πυριτόλιθου και όστρακα χειροποίητων αγγείων.(http://www.tedk-ki.gr/portal/page/portal/tedkki/sami/fusiko_periballon).Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε πριν από την Παλαιολιθική εποχή από διάφορα ζώα και οπωσδήποτε αποτέλεσε προστατευτικό καταφύγιο- κατοικία των πρωτόγονων ανθρώπων (του Έλληνα Αρχανθρώπου ) της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής περιόδου όπως και τα σπήλαια(« Κόκκινες Πέτρες» Πετραλώνων Χαλκιδικής, «Αλεπότρυπα» Δυρού, «Ασφέντου» Σφακιών Κρήτης, «Διός» Νάξου, «Κύκλωπα» της νήσου Γιούρα των Β.Σποράδων, «Θαρούνια» Εύβοιας, «Φράγχθι» Αργολίδας κλπ). (http://www.gianniskofinas.com/showsection.php?sectionID=127).
Το σπήλαιο ήταν φωλιά χιλιάδων νυχτερίδων. Το κατέβασμα στο σπήλαιο γινόταν αρκετά δύσκολο, λόγω της υγρασίας που δημιουργούσε λάσπη στο δάπεδο και το πέταγμα και τσίριγμα των νυχτερίδων, που γινόταν τρομαχτικά για τον επισκέπτη.
Την εξερεύνηση έκανε ο σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος (1951;) και τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθονται, στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου.
Τα φερτά υλικά από τις βροχές, έχουν περιορίσει το άνοιγμα της εισόδου, που όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία, με δυσκολία μπορεί κάποιος να περάσει στο εσωτερικό του σπηλαίου.
Στο εσωτερικό του βλέπουμε εκατοντάδες σταλακτίτες, που στην πλειοψηφία τους είναι ανενεργοί πλέον. Μόνο στο βάθος του σπηλαίου λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας εξακολουθούν κάποιοι να είναι ενεργοί.
Οπως κάθε ανεξερεύνητο σπήλαιο, έτσι και το Φυτίδι τα παλαιότερα χρόνια το περιέβαλαν (από τους κατοίκους της περιοχής) μύθοι για νεράιδες καλικάτζαρους κ.λ.π.
Το Φυτίδι είναι ένα από τα είκοσι περίπου σπήλαια ( εκτός Μελισσάνης και Δρογκαράτης), που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Σάμης και παραμένουν αναξιοποίητα.
Αυτό που θα αναδείκνυε το Φυτίδι αλλά και τα άλλα σπήλαια της περιοχής Σάμης, θα ήταν το σπηλαιολογικό πάρκο, που εμείς οι κάτοικοι της περιοχής, χρόνια το ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε! Η ανάδειξή τους μέσα από αυτόν το φορέα, θα ήταν πηγή εσόδων για τον Δήμο, αλλά και κέντρο σπηλαιολογικών μελετών-ερευνών για πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το σπηλαιολογικό πάρκο, το άνοιγμα του μουσείου της Σάμης, και η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης της Σάμης, θα έδειναν μια άλλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής αλλά και της Κεφαλονιάς γενικότερα.

Αυτά φυσικά θα έπρεπε να έχουν γίνει, να έχουν <<θωρακίσει>> τον Δήμο μας στο επίπεδο των τουριστικών υποδομών, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την λαίλαπα του Καλλικράτη, που στην ουσία του και στα πλαίσια-ανάγκες του μνημονίου, θα κάνει την περιφέρεια φτωχότερη και το κέντρο πλουσιότερο! Αλλά...<< Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!>>
Αλλά...<< Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!>>
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: