Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ


Για Χαλάς Εφέντιμ σημαίνει στην Αραβική καλώς ορίσατε Αφεντικό.

Ας το μάθουν αυτό οι αυριανοί Δημοτικοί παράγοντες του Αστακού μας γιατί εντός τακτής προθεσμίας θα χρειασθεί να βάλουν τις ρεντιγκότες και παπιγιόν τους και να ξεκινήσουν για τον όρμο ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ. Για να υποδεχτούν εκεί πάνω το Μεγιστάνα Σαρικοφόρο ΧΑΛΙΛ ΕΛ ΣΑΑΝΤ με την ακολουθία των εν Κελεμπίες και Τουρμπάνια Τεχνικών και Οικονομικών του συμβούλων για μια επιτόπια ματιά, ώστε να γνωρίσουν από κοντά που πάνε να ρίξουν τα εκατομμύρια τους , και σε ποιον ακριβώς τόπο αποφάσισαν να επενδύσουν.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ατενίζοντας την ολόδροση ομορφιά των Εχινάδων Νήσων, τον ακατάβλητο θαλάσσιο κόλπο του Αστακού μας, και την υψηλή και περήφανη Βελούτσα μας, θα αναφωνήσουν ομαδικά το ΑΛΑΧ ΑΚ ΜΠΑΡ, που σημαίνει Θεέ και Κύριε βοήθα μας. Γιατί ορέ μπίρομ τούτος ο τόπος ξεπερνάει το Κάλιαρι και την Pιβιέρα σε ωραιότητα Τουριστικών επιχειρήσεων, και θα αναρωτηθούν ποιοι είναι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες και τι μυαλά έχουν στο κεφάλι τους που δεν επιδόθηκαν στον Τουρισμό και κουβαλάνε δηλητήρια με άκρατη επικινδυνότητα στον Αστακό τους.

Κάπως έτσι θα αρχίσει η γνωριμία τους με τον Αστακό και δεν υπάρχει ίσως καμιά περίπτωση στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό κον Παπανδρέου, να μην εξυμνήσουμε το Αστακιώτικο κάλλος.

Όμως ο κ. Πρωθυπουργός ένα και μοναδικό έχει κατά νου: ότι το Δ.Ν.Τ. βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του και του υπαγορεύει καθημερινά την ποσότητα του ψωμιού που πρέπει να τρώει ο ελληνικός λαός, και ότι αυτό το ψωμί για να το εξασφαλίσει πρέπει να δανείζετε συνεχώς καθ’ ότι δεν υπάρχει Κακαρέντζα στα ταμεία του κράτους. Άρα πρέπει να συμβάλει και ο θλιβερός Αστακός στην οικονομική του πολιτική . Γιατί οι Αστακιώτες το είχαν ξανακάνει και στην εποχή του Πατρός του, όταν βιαστικά και επιπόλαια τον διευκόλυναν να μπορέσει να πάρει από την Ε.Ο.Κ. τα ΜΟΠ σε αρκετά δις δια μέσω του Καρκινώματος ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ. Και τα πήρε η ΕΤΒΑ με την άμεση διευκόλυνση της Το/ακής Αυτοδιοίκησης Αστακού, κυνηγώντας μας ότι όσοι εξ’ ημών αντιδρούσαμε στην εγκατάσταση της ΕΤΒΑ στον Όρμο ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ, ήμασταν φασίστες χωρίς ενδιαφέρον για τον πλούτο των ημερομίσθιων που θα είχαν τα Αστακιωτόπουλα.

Ξεκίνησαν πρώτα τον αποχαρακτηρισμό του Αστακού από Τουριστική Περιοχή και τον καταδίκασαν σε Βιομηχανική Περιοχή, όπου του έκοψαν για πάντα την ανάσα χωρίς καθόλου να σκεφτούν ότι ένα έργο στο ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει ο Αστακός όσο κι αν ήταν τα οικονομικά του οφέλη τα Πολιτικό πάντα το θέμα, που για τον σκοπό αυτό κινητοποιήθηκαν τα παιδιά της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ κουβαλώντας μας ακόμη και την Μελίνα Μερκούρη, υπουργό τότε Πολιτισμού, με μοναδικό σκοπό να μη διακοπούν οι εργασίες της εγκαταστάσεως του έργου. Επειδή οι αρχαιολόγοι ανακάλυπταν συν τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο στη θαλάσσια περιοχή, και είχαν αρχίσει να μη δέχονται τη συνέχεια των εργασιών. Τους απέλυσε η Μελίνα όσους δεν τους άρεσε και έδωσε την εντολή όλα τα υποθαλάσσια Αρχαιολογικά ευρήματα να θαφτούν με τσιμέντο. Νεαροί μου Αστακιώτες Αυτό το ξέρατε; Αν όχι μάθετε το. Και τώρα τι θα γίνει θα με ρωτήσετε.

Σας απαντώ ευθέως και πολύ αντικειμενικά…θα έρθουν κατά τη δικιά μου εκτίμηση περίπου εκατό τεχνικοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί, εργολήπτες και ηλεκτρονικοί επιστημονικού προσωπικού, θα κατακλεισθεί ο Αστακός και τα ξενοδοχεία του θα εισπράττουν καθημερινά αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Θα προσληφθούν πολλοί εργάτες και οικοδόμοι και ασφαλώς έως ότου το έργο ολοκληρωθεί, θα δουλέψει πράγματι κόσμος και θα πέσει πολύ χρήμα στον τόπο μας, έστω και για έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως το έργο θα τελειώσει, κάποια στιγμή, οι εργολήπτες, οι οικοδόμοι, οι εργάτες θα φύγουν γιατί θα πάψουν να χρειάζονται. Και τότε θα απομείνουν μονάχα οι ηλεκτρονικοί, και το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό. Ίσως ακόμη και λίγοι που θα προσληφθούν ως καθαριστές και υπηρετικό προσωπικό και τίποτα παραπάνω.

Το τι θα γίνει μετά καλύτερα να μη σας το γράψω. Τα πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη από το έργο αυτό, και οι πιθανές επιχορηγήσεις που θα προκύπτουν μαζί με τα κέρδη της παραγωγής του. Ασφαλώς να μην περιμένουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Αστακού ότι θα τα μοιράζουν και οι Άραβες μαζί του. Το αποτέλεσμα: ο Αστακός και οι Αστακιώτες του θα έχουν ένα Τσερνομπίλ απέναντι τους. Θα βρίσκονται υπό την ομηρία του διαρκούς φόβου μήπως μεθύσει κάποια στιγμή κανένας από το Ηλεκτρονικό προσωπικό και πατήσει λάθος διακόπτη, και ανοίξουν τα ασφαλιστικά, και τότε, κλαύτα Χαράλαμπε.

Θα βάλει τις μάσκες του ο Δήμαρχος, και αν διαθέτει ελικόπτερο ή ταχύπλοο σκάφος ή μεγάλο κότερο, και σε κάποιες ώρες θα έχει φτάσει στο Πρίντεζι ή στις ακτές της Ριβιέρας. Ίσως επίσης με ρωτήσετε και τι πρέπει να γίνει. Απαντώ ίσια και ξεκάθαρα. Αντίσταση όσο υπάρχει ακόμα χρόνος. Αλλά όταν κάνεις αντίσταση σε κάτι δεν είναι ποτέ αρκετό, αν προηγουμένως δεν έχεις βρει τη λύση. Γιατί το να μη σου αρέσει το ένα ούτε το άλλο γίνεσαι ρεντίκολο των σκυλιών.

Η μοναδική λύση που υπάρχει τώρα είναι εδώ και τώρα αγώνας έξω από κομματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις. Και η λύση είναι άμεσος αποχαρακτηρισμός του Αστακού από Βιομηχανική Περιοχή σε Τουριστική. Όπως επίσης και άμεση επαφή με τους Άραβες που δείχνουν περισσότερη προσοχή στον Τουρισμό και πάρα πολύ λιγότερη στο έργο που τους παρακάλεσαν να κάνουν. Τι λέτε; Υπάρχουν δυνατά αναστήματα με γόνιμο μυαλό, να παίρνουν τέλειες αποφάσεις. Αν τους ανακαλύψετε να μου τους πείτε.

Θεόδωρος Παπαγιάννης

1 σχόλιο:

Λέων είπε...

Ωραία όλα αυτά και εν μέρει δίκαια. Και γίναμε λοιπόν τουριστικοδίαιτοι καθ΄ολοκληρίαν και μετά μία ωραία πρωία σταματάει ο τουρισμός, μετά τι γίνεται; Έπειτα οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό δεν είναι οι περισσότεροι υπηρετικό προσωπικό και μάλιστα υποχρεωμένοι στην κάμψη της μέσης; Χέστα λοιπόν. Νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η μείωση των τιμών κάποιων εκτάσεων, γιατί ο νεοέλληνας έμαθε να ζεί από την πώληση οικοπέδων, και το χρήμα να το μετατρέπει σε τζιπάρες τρομάρατου. Όσο και λίγοι να μείνουν στο Αστακό θα κυκλοφορήσει αρκετό χρήμα ανάλογα με τον ντόπιο πληθυσμό και θα υπάρξει και εναλλακτική λύση εισροής χρήματος, άσε που αρκετοί ντόπιοι θα βρούν δουλειά. Όλα καλά δεν γίνονται ποτέ. Χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός στη ζωή δεν νομίζετε;