1. Καταγωγή και μετανάστευση στη νότια Ρωσία
Ο Δημήτριος Σπ. Ιγγλέσης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, όπως βεβαιώνει το πιστοποιητικό των Επτά Ηνωμένων Ιονίων Νήσων το 1804. Μετά το θάνατο του πατέρα του, του Σπυρίδωνα, μετανάστευσε με το θείο του από την Κεφαλλονιά στο Ταϊγάνιο και εργάστηκε σε πλοίο. Υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ρωσοοθωμανικού πολέμου και πήρε το αξίωμα του καπετάνιου. Δε διαθέτουμε πληροφορίες για την άφιξή του στην Οδησσό, όμως είναι γνωστό ότι το 1804 ο Γάλλος κυβερνήτης της πόλης, ο δούκας Ρισελιέ, τον χρησιμοποίησε για να στείλει προμήθειες στα ρωσικά στρατεύματα των Ιονίων νήσων. Στο καθήκον αυτό ο Ιγγλέσης ανταποκρίθηκε χορηγώντας δικά του κεφάλαια.
2. Σταδιοδρομία και δράση του στην Οδησσό
Υπήρξε επιτυχημένος έμπορος στην Οδησσό και εργάστηκε στον τομέα του σιτεμπορίου. Ο εμπορικός του οίκος το 1817 ήταν από τις δέκα σπουδαιότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Κουτσόβσκαγια από αριστοκρατική ρωσική οικογένεια και απόκτησαν πέντε απογόνους. Η επιτυχία του στο εμπόριο του άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή σε επιτροπές της δημοτικής διοίκησης. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα εναντίον της Ρωσίας, το 1812, διορίστηκε από τις τοπικές αρχές υπεύθυνος για τη συγκέντρωση δωρεών από την ελληνική παροικία με σκοπό την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων. Στη διάρκεια της επιδημίας χολέρας που έπληξε την Οδησσό, το 1813, διορίστηκε από το Ρισελιέ υπεύθυνος ενός από τους πέντε τομείς στους οποίους χωρίστηκε η πόλη για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το 1815 συγκέντρωσε χρήματα για την οικοδόμηση του νοσοκομείου και της ορθόδοξης εκκλησίας. Υπηρέτησε το δημαρχιακό αξίωμα στην Οδησσό το διάστημα 1818-1821. Δεν υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ωστόσο, αλληλογραφούσε με τον Υψηλάντη, τον οποίο ενίσχυσε ηθικά και υλικά (11 Μαρτίου 1821), ενώ βρισκόταν σε επαφή με ομάδα Κεφαλλήνων εθελοντών με αρχηγό το Λουκά Βαλσαμάκη, οι οποίοι είχαν προσέλθει στο στρατόπεδό του στις 5 Μαρτίου 1821.
Μετά την καταστροφή της Χίου και το νέο κύμα προσφύγων που κατέκλυσε την Οδησσό, ο Δημήτριος Ιγγλέσης έγινε πρόεδρος της τοπικής επιτροπής παροχής βοηθημάτων στους πρόσφυγες (1821-1831). Ανέλαβε επίσης την οργάνωση συμπαράστασης στη νέα κυβέρνηση του ελληνικού κράτους υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια. Με το τέλος του Ρωσοοθωμανικού πολέμου (1828-1829) συμμετείχε στο πρόγραμμα μεταφοράς πέτρας από το εξωτερικό για την πεζοδρόμηση της Οδησσού, ένα έργο που πίστευε ότι θα απέφερε εμπορικά οφέλη στην πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου