Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σταλακτίτες σε κοινή θέα


Τα πανέμορφα σπήλαια σταλακτιτών και σταλαγμιτών του Κάψια, που βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την Τρίπολη, στο Μαντινειακό κάμπο, και η ζωή τους άρχισε να δημιουργείται πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι πλέον επισκέψιμα για το κοινό.
Τα σπήλαια Κάψια κατατάσσονται στα δέκα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια Τα σπήλαια Κάψια κατατάσσονται στα δέκα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια Οι ειδικοί τα κατατάσσουν μεταξύ των δέκα πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας και των εκατό σημαντικότερων του κόσμου.
Αρχισαν να γίνονται γνωστά στην παγκόσμια σπηλαιολογική κοινότητα από το 1887, όταν πρώτος τα επισκέφτηκε ο Γάλλος αρχαιολόγος Γουσταύος Φουζέρ που έκανε ανασκαφές στην Αρχαία Μαντίνεια.
Στο κυρίως σπήλαιο, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και πήλινα αντικείμενα και θεωρείται ότι αποτέλεσαν και χώρο θρησκευτικό-λατρευτικό της χριστιανικής θρησκείας. Καθοριστικό ρόλο, στις προσπάθειες ερμηνείας της παρουσίας των ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στα σπήλαια, έπαιξαν οι παρατηρήσεις του Ελληνογάλλου σπηλαιολόγου Νικόλαου Σιδερίδη, που αφορούσαν τη συγκέντρωση αυτών των σκελετικών ευρημάτων στο υψηλότερο σημείο του δαπέδου της σπηλιάς και στην ύπαρξη ιχνών παλαιών σταθμών νερού στα τοιχώματά της σαν αποτέλεσμα παλιάς πλημμύρας.
Εχουν πλούσιο διάκοσμο από διάφορων ειδών σταλακτίτες και σταλαγμίτες με αξιοσημείωτη ποικιλία χρωμάτων, σχηματίζοντας εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Η ιστορία του σπηλαίου παρουσιάζει τόσο σπηλαιολογικό όσο και ιστορικό ενδιαφέρον και ενδείκνυται ως χώρος επιστημονικής μελέτης αλλά και εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών.
Είναι συνολικής έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων εύκολης πρόσβασης και η ξενάγηση διαρκεί είκοσι πέντε λεπτά της ώρας, και διαθέτουν ειδικό φωτισμό που αφ' ενός προστατεύει το μνημείο της φύσης, αφ' ετέρου δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο επιβλητικό και υποβλητικό περιβάλλον. Την ευθύνη λειτουργίας των σπηλαίων Κάψια έχει η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Μαντίνειας που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό.
Το σπήλαιο είναι ανοικτό καθημερινά τη θερινή περίοδο, 9.30-20.30, και τη χειμερινή περίοδο, 9.30-17.30.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/12/2010&id=235751

Δεν υπάρχουν σχόλια: