Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ύστατο χαίρε στον Μάκη Τζιλιάνο


                        Αργοστόλι  7-1-2017


Ο Μάκης Τζιλιάνος, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, υπήρξε μια αξιόλογη προσωπικότητα.
Παιδί  του αγωνιστή της  ζωής και της εθνικής αντίστασης Σπύρου και της γλυκύτατης Αιμιλίας, που κυνηγημένη γέννησε το μικρότερο παιδί της Ζαχαρία  σε μια βάρκα ,βέρος κεφαλονίτης, με ανήσυχο πνεύμα, πήρε από μικρός το δρόμο της ξενητειάς. Στη Νότιο Αφρική και αργότερα στη Νέα Υόρκη, είδε κόσμους και πολιτισμούς , είδε και έζησε την εκμετάλευση των μαύρων  και των φτωχών. Οι εμπειρίες αυτές και οι καταβολές του τον έκαναν κήρυκα της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της προσφοράς.

Κουβαλούσε μέσα του την Κεφαλονιά , ρωτούσε, ενημερωνόταν και συμμετείχε στα τοπικά μας δρώμενα. Ήταν  αξιόλογος συγγραφέας και  ποιητής, δραστήριος επαγγελματίας,  μα πάνω από όλα ήταν ευαίσθητος ανθρωπος, πρόθυμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.
Είχα την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσω από κοντά το άξιο τέκνο της Πύλάρου τον αείμνηστο Μάκη. Τον γνώρισα στο στέκι του στη Ν. Υόρκη, όπου  ήταν τόπος συνάντησης της ομογένειας. Φιλικός, γελαστός, ανήσυχος, χαιρόταν να αναλύει την κάθε κατάσταση. Αιχμηρός, οραματιστής,κυνικός πολλές φορές,  σε καθήλωνε με το κοφτερό μυαλό του . Αφηνε τη δουλειά του για μας κάνει περιήγηση. Ρωτούσε για την Κεφαλονιά , την Πύλαρο για τα πάντα. Γνώρισα τον  ποιητή Μάκη, σε εκδηλώσεις του στην Πύλαρο και το Αργοστόλι. Θα τον θυμώμαστε από τα πορτραίτα που φιλοτέχνησε με δικά του έξοδα και χάρισε στον Δήμο.
Στους   συγγενείς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια. Η Κεφαλονιά θα θυμάται πάντα τον ευπατρίδη τον αγνό μετανάστη , την μεγάλη καρδιά ,που τίμησε με τη δράση και την προσφορά του τα άγια χώματα , που τον γέννησαν.
Μάρκος Κοτσιλίνης
Πρώην Δήμαρχος Πύλαρέων