Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Παιδιά σε..αναμονή ζητούν επειγόντως γονείς!




Στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, θα είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα προσομοιάζει σε ένα σπιτικό περιβάλλον για να φιλοξενεί τα παιδιά  που εγκαταλείπουν στο μαιευτήριο οι γονείς τους.


"'Οπως εκτιμούν οι αναπτυξιολόγοι, οι τρεις πρώτοι μήνες της ζωής του βρέφους, είναι πολύ σημαντικοί για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά για να αναπτυχθούν ομαλά, χρειάζονται τρία βασικά δεδομένα. Τα ερεθίσματα, την αποκλειστικότητα, την αγάπη. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε αγάπη και ερεθίσματα, διότι αποκλειστικότητα είναι δύσκολο έως αδύνατον να τους δώσει ένα νοσηλευτικό ή ένα προνοιακό ίδρυμα" δηλώνει ο διοικητής του"«Έλενα Βενιζέλου" και του «Αλεξάνδρα» Δημήτρης  Βεζυράκης μιλώντας στο ΑΠΕ.

"Με αυτήν την μονάδα πρόκειται να καλύψουμε την αγάπη και τα ερεθίσματα (ακουστικά, οπτικά και απτικά, δηλαδή επαφής.) Σε ό,τι αφορά στην επαφή λοιπόν αναπτύσσοντας το εθελοντικό σώμα (με το πρωτόκολλο συνεργασίας, όπου θα ελέγξουμε ιατρικά και ψυχολογικά εθελοντές πριν συνεργαστούμε μαζί τους) και με τους ήδη εργαζόμενους θα έχουμε την δυνατότητα τα παιδιά να σιτίζονται με μητρικό γάλα– από την τράπεζα μητρικού γάλακτος- και ταυτόχρονα θα έχουν και πρόσωπο αναφοράς. 

Δηλαδή το βρέφος θα κοιμάται συγκεκριμένες ώρες, θα έχει τα παιχνιδάκια του στο παιδικό του κρεβάτι, ενώ θα υπάρχει και ένα ηχητικό σύστημα με τραγούδια. Αυτήν την προσπάθεια κάναμε αφού τα παιδιά παραμένουν ένα διάστημα εδώ στο νοσοκομείο, αν και δεν θα έπρεπε να μένουν ούτε μια μέρα. Θα έπρεπε να υπήρχε σώμα αναδόχων οικογενειών. Αντί να το μεγαλώνουμε εμείς, καλύτερα να μεγαλώνει σε ένα σπιτικό περιβάλλον".

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο “Έλενα” και στο “Αλεξάνδρα”,"έχουν γεννηθεί κυρίως από μόνες μητέρες, χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες δεν ανιλαμβάνονται τον γονεϊκό τους ρόλο, από μόνες μητέρες χαμηλής νοημοσύνης και από μητέρες που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα”. 

"Ψάχνουμε γονείς για αυτά τα παιδιά"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Βεζυράκης, το 2015 φιλοξενήθηκαν 82 βρέφη από τα οποία τα 39 στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και τα 43 βρέφη στο «Αλεξάνδρα».

Από αυτά τα 82 βρέφη:

τα 38 μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα Μητέρα,

τα 34 τα παρέλαβαν οι οικογένειές τους,

2 παιδιά εντάχθηκαν το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», 2 πήγαν σε άλλες δομές μαζί με τις μητέρες τους (18 ΑΝΩ, γυναικείες φυλακές)

και 2 σε άλλα νοσοκομεία.

Το έτος 2016 φιλοξενήθηκαν 60 βρέφη από τα οποία τα 22 στο «Έλενα Βενιζέλου» και τα 38 παιδιά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Από τα συνολικά 60:

τα 22 βρέφη μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα «Μητέρα»,

τα 16 τα παρέλαβαν οι οικογένειές τους,

3 παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές (18 ΑΝΩ, γυναικείες φυλακές)

1 στο πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά»

και 18 παραμένουν φιλοξενούμενα. (9 βρέφη στο «Έλενα Βενιζέλου και 9 στο «Αλεξάνδρα»).