Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 646.188,21 ευρώ


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, η Δημοτική Αρχή  (ΝΔ) αποφάσισε  την υπογραφή σύμβασης δανείου, μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ κΔ) για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων του Δήμου.

 Στην παραπάνω απόφαση της Δημοτικής Αρχής σημαντική ήταν και η συμβολή της μείζονος αντιπολίτευσης ( παράταξη του Θ. Μιχαλάτου )που το ψήφισε, καθώς και της παράταξης του ΠΑΣΟΚ ( διαφώνησε μόνο ως προς το ύψος του επιτοκίου ), αφού ενέκριναν την  απόφαση  και τους  όρους αυτής της ληστρικής και τοκογλυφικής δανειακής σύμβασης,  με σκοπό την σύναψη νέου δανείου ύψους 5.979.788,81 ευρώ για την αναχρηματοδότηση  παλαιότερων δανείων (πλην του δανείου που πήρε το 2012 των 3,1 εκ. ευρώ για το χρεωστικό άνοιγμα του πρώην Δήμου Λειβαθούς). 
Το «ζαχαρωμένο» επιχείρημα που πρόβαλαν όλες οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου ήταν η ανάγκη  να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει πρόσκαιρα στην οικονομική ασφυξία που έχει περιέλθει. Το ίδιο όμως το επιχείρημα αποκαλύπτει την κοροϊδία  όλων των Δημοτικών Αρχών αλλά και των  προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φυσικά  της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν αποδεχτεί και έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση πάνω από 60% την τελευταία 5ετία. Η επιχειρηματολογία επίσης, ότι θα πληρώνεται μικρότερη ετήσια δόση από την σημερινή ώστε να μένουν χρήματα για την εκπλήρωση κι άλλων υποχρεώσεων είναι κοροϊδία καθώς κρύβει ότι : 
α. Θα είναι μικρότερη μόνο για τα τρία  πρώτα χρόνια έως το 2019 που λήγει η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αφού από το 2020 με το νέο δάνειο, η ετήσια δόση θα είναι αυξημένη σε σχέση με την σημερινή κατά 81.944,71 και θα φτάσει το 2027 να είναι αυξημένη κατά 688.854,21 ευρώ!!!
β. Ο λαός της Κεφαλονιάς θα πληρώσει για αυτή την 3ετία των χαμηλότερων δόσεων,  επί πλέον 646.188,89 ευρώ!!!
Επιπλέον οι όροι της ληστρικής δανειακής σύμβασης που ψηφίστηκε από τις παραπάνω πολιτικές παρατάξεις μεταξύ των άλλων προβλέπουν, 
την απευθείας και άνευ όρων εκχώρηση όλων των εσόδων του Δήμου , από τους πενιχρούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, από το σύνολο της Δημοτικής φορολογίας κ.λ.π. για την πληρωμή της δόσης του δανείου, 
την υποθήκευση ακινήτων και την ενεχυρίαση κινητών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, 
την δυνατότητα του (ΤΠ κΔ)  μονομερώς και εφόσον το κρίνει ότι δεν καλύπτεται από την αξία των ήδη υποθηκευμένων ακινήτων να υποθηκεύει και άλλα ακίνητα του Δήμου Κεφαλονιάς, καθώς και την καταγγελία της δανειακής σύμβασης που θα καθιστά όλο το ποσό απαιτητό εφόσον υπάρξει καθυστέρηση καταβολής δύο δόσεων, ενώ τα επιτόκια που προβλέπονται είναι της τάξης του 5%, έως και άνω του 6%.    
Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) και αντιπολίτευση, υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιούν με προθυμία τα μέτρα που εξειδικεύουν την στρατηγική κεφαλαίου- ΕΕ. Με τον παραπάνω δανεισμό, αλλά παράλληλα και με την μη 

διεκδίκηση των τεράστιων οφειλών του κράτους προς τον Δήμο,  βάζουν  πλάτη  και λύνουν  τα χέρια  ΕΕ-κυβέρνησης,  να σπρώξουν ζεστό δημόσιο χρήμα στην κερδοφορία των  τραπεζών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Ουσιαστικά απαλλάσσουν  από «βάρη» τον κρατικό προϋπολογισμό που θα πήγαιναν για την κάλυψη έστω και των ελάχιστων λαϊκών  αναγκών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και φορτώνουν με νέα χαράτσια το λαό της Κεφαλονιάς.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτήσαμε:
1. Να μην μπει καμιά νέα επιβάρυνση που θα την πληρώσουν  οι εργαζόμενοι και τα  λαϊκά νοικοκυριά. 
2. Να απαιτηθούν  από την Δημοτική Αρχή και να αποδοθούν  όλα τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών από το κράτος που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
3. Να εισπραχτούν τα ανείσπρακτα  τέλη μεγαλοοφειλετών από το Δήμο.
4. Να πάρουν  τέλος  τα «χαρίσματα» βεβαιωμένων τελών μεγάλων επιχειρήσεων.
5. Να μπει φορολογία στις μεγάλες εμπορικές, βιομηχανικές, εφοπλιστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου.  
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα  να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο Δημοτικής Αρχής και της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» συνολικά, ως φερέγγυων συνεργατών της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν όλοι μαζί τους εργαζόμενους. Γι αυτό είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν, να οργανωθούν και  να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

                                                               Αργοστόλι 08 Μάρτη 2017
                                                          Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς.