Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές δεν δέχονται την υπονόμευση των σχολικών αγώνων και τη χρηματοδότηση από τις τσέπες των μαθητών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές δεν δέχονται
την υπονόμευση των σχολικών αγώνων και τη χρηματοδότηση από τις τσέπες των μαθητών
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων του ΓΕΛ Ληξουρίου απέναντι στη μεθόδευση αποκλεισμού του σχολείου από τη δεύτερη φάση των αγώνων μπάσκετ. Το σχολείο ενημερώθηκε την Τετάρτη 15/3 - αργά το μεσημέρι και μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας - πως καλείται να ταξιδέψει την Πέμπτη για Κέρκυρα και να αγωνιστεί την Παρασκευή το πρωί!!!
Το έγγραφο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιονίων Νήσων ανέφερε ότι από την 7η Μάρτη αποφασίστηκε η επανέναρξη των σχολικών αγώνων. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έγινε σαφές πως αν δεν υλοποιηθεί το fast track σχέδιο που κοινοποιήθηκε θα υπάρξει αποκλεισμός της ομάδας και επιδιώχθηκε να γίνει αυτό ακριβώς. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια διαχειριστική διευθέτηση της υποχρηματοδότησης σε βάρος του σχολείου. Σημειώνεται πως το σχολείο είχε έγκαιρα ενημερώσει τη ΔΔΕ και την ΠΔΕ Ιονίων πως υπάρχει εκδρομή της Α΄ και Β΄ Λυκείου από αύριο στην οποία συνοδός έχει οριστεί ο προπονητής της ομάδας και γυμναστής του ΓΕΛ Ληξουρίου.
Η εξέλιξη υπήρξε στο γενικό πλαίσιο της υποβάθμισης των αγώνων, της ντε φάκτο αναβολής «επ’ αόριστο» του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων αλλά και της επιχείρησης μετακύλησης του κόστους μετακίνησης των σχολείων στους μαθητές, στο όνομα πάντα των νομοτεχνικών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε καταγγείλει ως απαράδεκτη την κατεύθυνση κυβέρνησης – διοίκησης «όποιο σχολείο μπορεί να πληρώσει παίρνει μέρος στους αγώνες», που διαμηνύθηκε στα σχολεία του Νομού. Αυτό ανοίγει συνολικά το ζήτημα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των σχολείων και της ανάληψης μέρους των εξόδων από γονείς – μαθητές ή χορηγούς. Εξάλλου όσοι αγώνες έγιναν μέχρι τώρα έγιναν με χορηγίες.
Αυτό είναι το «ευ αγωνίζεσθαι» στο οποίο διαπαιδαγωγούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις!! Αυτή είναι η πορεία που επιφυλάσσουν κυβέρνηση – διοίκηση στη φυσική αγωγή και στους σχολικούς αγώνες, ως τμήμα του σχολικού προγράμματος!! Κι όλα συμβαίνουν λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ υπάρχουν μαθητές που ενδιαφέρονται (αλλά και έχουν έννομο συμφέρον) από την αναμενόμενη μοριοδότηση για την είσοδό τους σε σχολές.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις. Η άμεση αντίδραση εκπαιδευτικών – μαθητών, που εκδηλώθηκε με μαζική παράσταση στη ΔΔΕ και Συνέντευξη Τύπου, είχε αποφασιστική συμβολή στο να υπάρξει διευθέτηση και να μπορέσει να παίξει, τελικά, η ομάδα.
Καταγγέλλουμε την παρελκυστική στάση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Δημήτρη Μαρκάτου όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος αλλά και την προσβλητική στάση του απέναντι στον προπονητή της ομάδας και Αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ Δημήτρη Μαντζουράτο. Οι εκφράσεις «παίζεις θέατρο» και άλλες ανάλογες είναι καταδικαστέες από το συνδικάτο και την εκπαιδευτική κοινότητα. Καταγγέλλουμε, επίσης, πως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης κρυβόταν στις τηλεφωνικές παρεμβάσεις που του έγιναν από το σχολείο, από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ.
Τα γεγονότα αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές. Πρέπει να δοθεί απάντηση. Πρώτο βήμα να είναι το μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση που οργανώνουμε στις 31 Μάρτη και στην προπαρασκευαστική σύσκεψη την Παρασκευή 17/3, 7.30 μμ στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Στο συνολικό πλαίσιο που δημοσιοποιήσαμε διεκδικούμε, μεταξύ άλλων, να υλοποιηθούν άμεσα όλοι οι αγώνες, με πλήρη κρατική κάλυψη όλων των εξόδων, με ασφάλεια και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η ρύθμιση που έγινε με την πάλη μαθητών – εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Ληξουρίου δείχνει πως ο οργανωμένος αγώνας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς είναι μονόδρομος.
Αργοστόλι 16/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία