Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Θανάσης Λασκαράτος:Η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα (αποδεδειγμένα) κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.


Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Το πετρέλαιο που εισάγει από τις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ,Κατάρ κλπ) κάνει 40-45 μέρες να φτάσει στις ΗΠΑ, ενώ το πετρέλαιο από την Βενεζουέλα κάνει 4-5 μέρες για να φτάσει.

Αυτά τα γεγονότα έχουν καθορίσει την πολιτική ιστορία της Βενεζουέλας:
1810-1823: Ανεξαρτησία από Ισπανία (Σιμόν Μπολιβάρ) των Περού, Βενεζουέλας, Κολομβίας,Ισημερινού
1823: Μεγάλη Κολομβία ( περιελάμβανε τα σημερινά Βενεζουέλα, Κολομβία,Ισημερινό, Παναμά)
1830: Θάνατος Σιμόν Μπολιβάρ
1863: Διάλυση Μεγάλης Κομομβίας , ίδρυση ανεξάρτητης Βενεζουέλας
Α’ ΠΠ: Εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Βενεζουέλα
1958-1988: Σύμφωνο του Puntofijo. Κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των αστικών κομμάτων της Βενεζουέλας (σοσιαλιστές και δεξιοί –‘’το συνταγματικό τόξο’’) για εκ περιτροπής σχεδόν εναλλαγή τους στην εξουσία. Φυσικά από την συμφωνία εξαιρέθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Κατά την περίοδο αυτή η Βενεζουέλα εδιοικείτο από μαριονέτες των ΗΠΑ, οι οποίες και την απομυζούσαν ενώ ο λαός υπέφερε από μιζέρια παρά τα κέρδη από το πετρέλαιο.
1989: Εξέγερση El Caracazo στο Καράκας. Ο μόλις λίγες εβδομάδες εκλεγμένος πρόεδρος ενός από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία από το 1958 προσφεύγει στο ΔΝΤ. Αμέσως επιβάλλονται στην κοινωνία μέτρα σοκ (τα γνωστά και σε μας). Στις 27 Φεβρουαρίου 1989 ξεσπούν ταραχές στο Καράκας.Οι πεινασμένοι πολίτες λεηλατούν τα πάντα. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό στους δρόμους. Αποτέλεσμα: 3.000 νεκροί και εξαφανισμένοι σε μία εβδομάδα, σχεδόν όλα τα καταστήματα του κέντρου του Καράκας λεηλατήθηκαν από το πλήθος.
1992: Αποτυχημένα πραξικόπηματα από τον συνταγματάρχη Hugo Chavez (ο οποίος ήδη είχε παρακολουθήσει τα γεγονότα του El Caracazo και είχε ήδη από το 1982 ιδρύσει το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα). Φυλακίζεται και απελευθερώνεται το 1994.
1999-2013: Διακυβέρνηση Hugo Chavez. ( Τα κατορθώματά του λίγο ως πολύ τα ξέρουμε: καταπολέμησε την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την παιδική θνησιμότητα, ενίσχυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, εθνικοποίησε τα πετρέλαια κλπ)
Οι ΗΠΑ φυσικά δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια:
-Το 2002 οργάνωσαν πραξικόπημα. Απέτυχε
-Το 2003 εξαπέλυσαν οικονομικό πόλεμο. Απέτυχε επίσης
-Αφού είδαν κι απόειδαν από το 2004 εφαρμόζουν νέα σtρατηγική, το ‘μαλακό πραξικόπημα’ (golpe suave)
GOLPE SUAVE
Α) Παρά τις μεγάλες της επιτυχίες, η Βενεζουέλα συνεχίζει να χρειάζεται εισαγωγές. Η ίδια ολιγαρχία που ιστορικά λυμαινόταν την χώρα και ευθύνεται για το ίδιο το γεγονός της ανάγκης εισαγωγής αγαθών, είναι η ίδια που προσπαθεί να επωφεληθεί από τον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ.
Από την μια πλευρά οι ορισμένοι βιομλήχανοι που θέλουν το τέλος της ‘μπολιβαριανής διαδικασίας’ προσπαθούν να δημιουργήσουν σκόπιμη ανεπάρκεια σε είδη διατροφής, ώστε να προκληθεί κοινωνική κατακραυγή. Και από την άλλη ορισμένοι εισαγωγείς που επίσης δεν θέλουν τον Τσάβες (και τώρα τον Μαδούρο) κερδοσκοπούν με το δολλάριο αντί να τα χρησιμοπούν, για να εισαγάγουν τρόφιμα.
Αυτή η συμπεριφορά είναι μία ακόμα απόδειξη του κυνισμού της βενεζολάνικης ολιγαρχίας που είναι ικανή για όλα, ώστε να ανέλθει στην εξουσία.
Β) Το σημαντικότερο στοιχείο του ‘μαλακού πραξικοπήματος΄ είναι η παραπληροφόρηση. Η βενεζολάνικη αντιπολίτευση έχει 2 προσωπεία: ένα ειρηνικό (ειρηνικοί διαδηλωτές) κι ένα βίαιο (διαδηλωτές με όπλα).
Τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης όπως και τα αντιπολιτευόμενα βενεζολάνικα προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο καταστέλλει με βία όλες τις διαδηλώσεις και ¨ξεχνάει¨ να προβάλει τις εικόνες των βιαίων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης παρουσίαζοντας τα θύματα των αντιπολιτευομένων ώς θύματα της βίας της κρατικής αστυνομίας.
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ είχαν πλούσια δράση έναντι των προοδευτικών κινημάτων στην Λατινική Αμερική:
-2002 απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα. Απέτυχε
-2010 απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος στην Ονδούρα. Πέτυχε
-2010 απόπειρα συνταγματικού πραξικόπηματος στον Ισημερινό. Απέτυχε
-2012 απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος στην Παραγουάη. Πέτυχε
-2014 απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος στην Βολιβία. Απέτυχε
-2016 απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος στην Βραζιλία. Πέτυχε
*Τα στοιχεία του παραπάνω έχουν ηλικία 2 χρόνων (!). Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα έχει ήδη επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.