Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της Αδελφότητας στην 1η Γιορτή Εκπαίδευσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας του Δήμου Πειραιά



Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά συμμετείχε δυναμικά σε ακόμη μία εκδήλωση στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά με μεγάλη απήχηση και επιτυχία ο Δήμος Πειραιά και συγκεκριμένα στην 1η Γιορτή Εκπαίδευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΟΜΗΡΟΣ.

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου η Αδελφότητα συμμετείχε με περίπτερο στο Πασαλιμάνι το οποίο παραγωγοί από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη γέμισαν με παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά μας. Το περίπτερο της Αδελφότητας ήταν γεμάτο κρασιά, λάδι, φέτα, μάντολες, παστοκύδωνο, κουλούρια και μέλι τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να έλθουν σε μία πρώτη γαστρονομική επαφή με τα νησιά μας. Πέρα από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, περίπτερα είχαν και πολιτιστικοί σύλλογοι της Αίγινας, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, των νησιών του Αιγαίου, των Κυθήρων, της Μάνης και της Μ. Ασίας.
Την Παρασκευή πέρα από την έκθεση των παραδοσιακών προϊόντων, η Αδελφότητα συμμετείχε στο γαστρονομικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα με τα εξής πιάτα: κρεατόπιτα και μπουρμπουρέλια τα οποία μαγείρεψε η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μαριολένη Νεοφύτου, λαβράκι ψητό το οποίο έψησε το μέλος της Αδελφότητας κ. Βασίλης Αγγελετάκης και αμυγδαλόπιτα την οποία ετοίμασε το μέλος της Αδελφότητας κα Σπυριδούλα Βαλλιανάτου- Βαγγελάτου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνδρομή της κας Μυρσίνης Ιατρού, η οποία ανέλαβε τη διακόσμηση και παρουσίαση των πιάτων. Οι κριτές ενθουσιάστηκαν με όλα τα πιάτα και ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τα παραδοσιακά μπουρμπουρέλια και η Πρόεδρος τους εξήγησε από πού προέρχεται το έθιμο αυτό. Πέρα από την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα η οποία βραβεύθηκε, οι κριτές επαίνεσαν την αμυγδαλόπιτά μας και το λαβράκι μας,που ήταν ευγενική χορηγία των ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς και μάλιστα οι κριτές θεώρησαν ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν πίστευαν ότι είναι ιχθυοτροφείου.
Το γαστρονομικό διήμερο στο Πασαλιμάνι ολοκληρώθηκε με χορούς από τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Μάνη και φυσικά από τα νησιά μας. Το χορευτικό της Αδελφότητας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Διονύση Μπάλλα, πραγματοποίησε ακόμη μία εξαιρετικά πετυχημένη εμφάνιση ενθουσιάζοντας το κοινό και ταξιδεύοντάς το έστω και για λίγο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μας, με συρτό, διβαράτικο, κουτσό, μέρμηγκα και μπάλο..
Ευχαριστούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Αργοστολίου "Η ΚΡΑΝΗ" και ιδίως τον απερχόμενο Πρόεδρο Σταύρο Σπαθή και τον υπεύθυνο δράσης Κωνσταντίνο Πρέντζα, το Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας καθώς και όλους τους παραγωγούς- επιχειρηματίες από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα της Αδελφότητας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προβολή των νησιών μας και της παραγωγής μας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω συνεργασία σε επόμενες εκδηλώσεις. Επιπροσθέτως, ευχαριστούμε τον κ. Δενδρινό Χάρη, ο οποίος οργάνωσε όλη τη συγκέντρωση και αποστολή των Θιακών προϊόντων στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, προσφέρθηκαν τα εξής:
Το ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ (Αφοί ΣΠ.ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ- Δηλινάτα) προσέφερε φέτα, γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα και η επιχείρηση "ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΡΕΑΤΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΚΡΕΑΤΑ" προσέφερε φέτα και γραβιέρα.
Τα κρασιά ήταν ευγενική χορηγία του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (Ομαλά), του οινοποιείου DIVINO (Μάκης Χαρτουλιάρης, Πεσσάδα), του Κτήματος Μερακλή της οικογένειας Σιμήρη (Περαχώρι Ιθάκης) και του οινοποιείου AINOS WINES (Σάββας Ταβιανάτος, Ομαλά).
Τους επισκέπτες μας τρατάραμε Μάντολες από το Ζαχαροπλαστείο του Διονύση Καππάτου "Η Βοσκοπούλα" και το εργαστήριο παραγωγής κεφαλονίτικων γλυκισμάτων των Ανδρέα και Σπύρου Λιναρδάτου "ΜΑΝΤΟΛΑ", κουλούρια και γλυκίσματα από το Φούρνο "Σπαθής" στο Βαθύ Ιθάκης (Χαρίλαος & Γιώργος Δενδρινός) και μέλι θυμαρίσιο Κεφαλονιάς "Αξιέραστον" από το Σπύρο Μπαλτσαβιά (Δηλινάτα).
Λάδι προσέφεραν η εταιρεία IONIO του Θέμιστοκλή Καββαδία και η εταιρεία Filippatos Olive Oil του Μάκη Φιλιππάτου. Οι επισκέπτες δοκίμαζαν το λάδι με φρέσκο ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο στα Χαβδάτα.
Επίσης, το υπέροχο λαβράκι που μαγειρέψαμε στο γαστρονομικίο διαγωνισμό και απέσπασε ποιοτικά εξαιρετικές κριτικές ήταν ευγενική χορηγία των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς "Kefalonia FISHERIES".
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τον κ. Μηνά Κλαουδάτο, υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, ο οποίος μας προμήθευσε με έντυπο διαφημιστικό υλικό και αφίσες για τα νησιά μας. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύσιο Στανίτσα και ιδιαιτέρως στον δημοτικό σύμβουλο Ιθάκης Παναγιώτη Δόριζα και τον Κωνσταντίνο Καραβία για την αποστολή έντυπου διαφημιστικού υλικού της Ιθάκης.
Επιπροσθέτως, ευχαριστούμε θερμά πέρα από τα μέλη του ΔΣ όσους συνέβαλαν στο στήσιμο του περιπτέρου και στην εξαιρετική μας παρουσία σε αυτό και συγκεκριμένα τα μέλη μας Νίκο Ζαφειράτο, Ηλία Γαλιατσάτο, Αγγελική Ρωμανού, Κατερίνα Ματέρη και την Ειδική Γραμματέα της Αδελφότητας Μάχη Αντύπα.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΟΜΗΡΟΣ και ιδίως τη Διευθύντρια κα Κατσαρά όχι μόνο για την εμπιστοσύνη προς το σύλλογό μας με τη συμμετοχή μας αλλά και για την ευγενική χορηγία υποτροφιών, οι οποίες θα δοθούν προσεχώς σε μέλη του Συλλόγου μας και προσφορών για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα προς όλα τα μέλη της Αδελφότητας.
Για το Δ.Σ.
Χρύσα Κοκκόση
Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων