Σάββατο 3 Ιουνίου 2017


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με οργάνωση και αγώνα, συντονισμένοι με το Εργατικό Κέντρο ΚΙ,
παίρνουμε την υπόθεση της υγείας στα δικά μας χέρια
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στην τελευταία συνεδρίασή του, εκτίμησε την κατάσταση στο χώρο της υγείας στο Νομό συνολικά, στη σχολική υγεία ειδικότερα και συζήτησε τη συνδρομή του στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα στα νησιά μας.
Ήδη δημοσιοποιήσαμε θέσεις για την ανάγκη στήριξης της ψυχικής υγείας στα σχολεία ενώ συνυπογράψαμε το επικαιροποιημένο υπόμνημα που παραδόθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων στον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή στην Ιθάκη. Ξεκαθαρίσαμε, ακόμη, και δημοσιοποιήσαμε πως είμαστε σε σταθερή συνεννόηση με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, για να συντονιστούμε στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει. Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα στο τι αποκομίσαμε από την παράσταση που έγινε με πρωτοβουλία του σωματείου συνταξιούχων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, στην οποία, επίσης, συμμετείχαμε.
Όπως αναφέραμε προηγούμενα, αντιπροσωπεία από συνδικαλιστικούς φορείς του Νομού επισκέφθηκε το διοικητή του Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου (ΓΝΝΑ) κ. Βιβλάκη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στα νησιά μας. Η γενική εκτίμηση από την εκτενή ενημέρωση του κ. Διοικητή είναι ότι συνεχίζει να υπάρχει επικίνδυνη στασιμότητα στα οξυμένα προβλήματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού), των υποδομών και του εξοπλισμού, των υπηρεσιών κ.ά.
Πιο συγκεκριμένα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμιά κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό, εκτός βέβαια από την κάλυψη μιας θέσης παθολόγου, καμιά κάλυψη στις κενές οργανικές στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν δραματικά κενά και ελλείψεις στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αφού, παρότι έγιναν κάποιες προσλήψεις, αφενός υπολείπονταν κατά πολύ από τις ανάγκες, αφετέρου υπήρξαν κάποιες μεταθέσεις. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι δομές υγείας στο νομό είτε υπολειτουργούν από πλευράς προσωπικού, είτε ανταποκρίνονται οριακά και πλήρως εντατικοποιημένα και σε κάθε περίπτωση με την αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μόνιμη επωδός και δικαιολογία που προβάλλεται συνεχώς και φυσικά και σήμερα, είναι ότι «παρότι προκηρύσσονται οι θέσεις  δεν έρχονται οι γιατροί …» ρίχνοντας την ευθύνη για την μη πλήρωση των θέσεων στους ίδιους τους γιατρούς. Αντίθετα αθωώνουν τις αναδιαρθρώσεις στον κλάδο, την πολιτική δραματικής και εξοργιστικής υποχρηματοδότησης της υγείας που προβλέπει αμοιβές πείνας για τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Επιπλέον, κρύβουν πως οι γιατροί καλούνται να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος μετεγκατάστασης αλλά και διαβίωσης στην επαρχία και μάλιστα με το επιπλέον τεράστιο κόστος και τη δυσκολία των μετακινήσεων λόγω νησιωτικότητας.
Είναι όμως ώρα, πλέον, ο λαός και οι εργαζόμενοι του Νομού να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την διαρκή κοροϊδία που επιδεικνύεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις - προεξάρχουσας της σημερινής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) - και από τις τοπικές διοικήσεις αλλά και τη βουλευτή στο θέμα αυτό. Τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια δεκάδες οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών που παραμένουν ακάλυπτες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων αλλά και οδηγώντας τους να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους. Τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες δεν μπόρεσαν να τις καλύψουν ούτε με τις μετακινήσεις προσωπικού από την μια δομή υγείας στην άλλη ούτε με τις εφήμερες επιδοτήσεις θέσης όπως αυτή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς τους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς, βάζοντας έτσι πλάτη η τοπική διοίκηση να καλύψει την κεντρική υποχρηματοδότηση  της υγείας.  
Αντίστοιχη κατάσταση διαπιστώθηκε στην συνάντηση και για τις υποδομές. Εκκρεμούν τόσο η επισκευή μετά τους σεισμούς αλλά και η γενικότερη συντήρηση του ΓΝΝ Αργοστολίου  όσο και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Στην συνάντηση με τον κ. Διοικητή συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη λειτουργίας της νέας πτέρυγας που είναι επανδρωμένη για να λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο κ. διοικητής εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ποτέ θα μπορέσει να λειτουργήσει  η ΜΕΘ τόνισε ότι είναι επείγουσα  ανάγκη και προτεραιότητα να επανδρωθεί με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ). Στα θέματα που μπήκαν στη συζήτηση από το σωματείο συνταξιούχων (νοσηλεία, φάρμακα, νοσηλευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.ά. ) ο κ. Διοικητής προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα λέγοντας είτε ότι δεν υπάρχουν είτε ότι με διάφορες δωρεές αναλωσίμων λύνεται μερικώς το πρόβλημα.
Το ΔΣ εκτιμά πως και από την παράσταση στο ΓΝΝΑ επιβεβαιώνεται η ανάγκη οργάνωσης και πάλης για τη υγεία των αναγκών του λαού μας απέναντι στο αίσχος που ζει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Καμία αναμονή και αυταπάτη για λύση χωρίς οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου. Να μην περάσει η αισχρή κοροϊδία της κυβέρνησης, που φθάνει να μας ανακοινώνει μέσω της κ. βουλευτού, ότι ψάχνει … «παραθυράκια» για να επιτραπεί από το κράτος ακόμη και η εκταμίευση της δωρεάς Βεργωτή!!! Οι πρωτοβουλίες για την υγεία να γίνουν υπόθεση όλου του κλάδου, των γονέων, των μαθητών και, φυσικά, όλου του λαού.
Αργοστόλι 03/06/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία