Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση Περιφερειάρχη Θ.Γαλιατάτου-3Συνεργαζόμενων: ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ-Συλ.Αγ.Παύλου.



Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται από τους Οργανωτές της σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Κύριο Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον ειδικό Σύμβουλο της ΠΙΝ Κύριο Γεράσιμου Παναγιωτάτου - Τζάκη όπως εκφράζεται και το  Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από  την ΠΙΝ: 

"Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Γαλιατσάτου και Ομοσπονδιών αποδήμων της Αττικής


Είναι πρώτη φορά, από τη δημιουργία   της Περιφέρειας, όπου πραγματοποιείται συνάντηση στην Αττική θεσμικού χαρακτήρα (ανεξάρτητα με παρουσίες σε εκδηλώσεις) μεταξύ   Φορέων των Απόδημων και Περιφερειακής ή Δημοτικής Αυτοδιοίκησης των Ιονίων.


Θεωρήθηκε  ως  μια συνάντηση αλληλογνωριμίας, αλληλοενημέρωσης, θεσμικής σχέσης και προοπτικής. 

Οι ιστορικές-μεγάλες Ομοσπονδίες των Απόδημων Επτανησίων (ΟΚΙΣ-1976 και ΟΚΕΣΑ-1981), όπως αναπτύχθηκε κατά  τη σύσκεψη, είναι φυσικό, στα πλαίσια των πολλών διαχρονιών δράσεών τους, να θέτουν στις προτεραιότητές τους   και τους δεσμούς-σχέσεις με τη Γενέτειρα και  τα προβλήματά της.

Έτσι, στα πλαίσια της επιτυχούς θεσμικής πλέον σχέσης των 3Συνεργαζόμενων για κοινές δράσεις (και με το Δήμο Αθηναίων) για την Περιοχή της Έδρας τους (με κέντρο το Τρίγωνο Πλατείες: Βάθης-Καραϊσκάκη-Στ.Λαρίσης),   θεωρού υποχρέωση και δικαίωμα  να απευθύνονται  και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ώστε να διαμορφώνονται  οι αναγκαίες σχέσεις θεσμικού χαρακτήρα μεταξύ Γενέτειρας και Απόδημων.

Η Διαμόρφωση Αποδημητικής Πολιτικής από την ΠΙΝ, ως βάση και για τους Δήμους, ήταν το κεντρικό, ως  διαχρονικό, στοιχείο που έθεσαν οι 3Συνεργαζόμενοι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της ΟΚΙΣ, παρουσία Μελών των Διοικήσεων και Στελεχών των Συλλόγων.

Είχε προηγηθεί σύντομη  ξενάγηση του Περιφερειάρχη και του  κ. Παναγιωτάτου  στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ.

Συνοπτικές  εισηγήσεις έγιναν από τους Προέδρους των 3Συνεργαζόμενων Κυρίους Γιώργο Μιχαλάτο, Τάσο Δρόσο και Γιάννη Ζωχιό.

Ο Περιφερειάρχης αρχικά περιέγραψε πτυχές των πολιτικών της ΠΙΝ και ενημέρωσε για θέματα της Περιφέρειας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήματα από  Προέδρους  και Συμβούλους Συλλόγων-Ομοσπονδιών.

Ήταν πολύ φυσικό, πέρα από το γενικό πλαίσιο των θεμάτων της θεσμικής λειτουργίας και σχέσης Αυτοδιοίκησης των ΙΝ και Απόδημων, να τεθούν και τα αγωνιώδη ερωτήματα και προβληματισμοί για μικρά και μεγάλα προβλήματα στα Νησιά/Γενέτειρες.

Ιδιαίτερα, τα Στελέχη των Απόδημων της Κεφαλλονιάς, μεταξύ πολλών άλλων, επικέντρωσαν την αγωνία τους και για έργα που σχετίζονται με προβλήματα που προκάλεσαν οι  σεισμοί.

Επίσης,  παραδόθηκε από την ΟΚΕΣΑ και υπόμνημα για προβλήματα και των Απόδημων: προς, από και εντός της Κέρκυρας. 


O Κύριος  Γαλιατσάτος απάντησε στα θέματα που τέθηκαν και παρουσίασε στοιχεία ιδιαίτερων έργων και στην Κεφαλλονιά, Ιθάκη κλπ, την πρόοδο και τις προοπτικές τους. 
Έτσι, οι Απόδημοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν στην έδρα τους, με άμεσο, υπεύθυνο  και σαφή τρόπο, από τα πλέον επίσημα χείλη, απαντήσεις σε θέματα σημαντικά της Γενέτειρας, με επίκεντρο αυτά που σχετίζονται με σεισμούς.

Σχετικά με τα θέματα της  πρόσκλησης-επιστολής των 3 Συνεργαζόμενων( http://autenergos.blogspot.gr/2017/05/3.html) ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε την αναγκαιότητα μιας πολιτικής συνεχών δημιουργικών σχέσεων της ΠΙΝ με τους Απόδημους, ενημέρωσε για τις επαφές του με τους Απόδημους στη Νέα Υόρκη, Καναδά και Θεσσαλονίκη, τις επικείμενες στον Πειραιά και Πάτρα, τη συνεργασία ΠΙΝ με Περιφέρεια Αττικής για προσφορές υπέρ των σεισμόπληκτων και κοινής εκδήλωσης στα Κύθηρα και ανέφερε το σχεδιασμό για  ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων. 
Επίσης, για πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης για το “έτος Σπύρου Σαμάρα”.

Θεώρησε θετικές τις προτάσεις για 3ήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα  με αντικείμενο την  προβολή των επτανησιακών προϊόντων με τη συνεργασία και Επιμελητηρίων, Συνεταιρισμών, Παραγωγών κλπ, δεσμεύτηκε για δημιουργία γραφείου Απόδημων στα πλαίσια του νέου κανονισμού της ΠΙΝ και   ανέδειξε την πλατφόρμα του ΤΕΙ Κεφαλλονιάς για καταγραφή και παρουσία των απανταχού Απόδημων Επτανήσιων.

Έκρινε επίσης αναγκαία μια   συνεργασία ΤΕΙ και ΙΠ  ώστε, με τα τμήματα πληροφορικής, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες τεχνικές  που αφενός θα προσφέρουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης-εξυπηρέτησης και των Απόδημων αλλά και συνολικής παρουσίασης -προβολής των Νησιών.
Σε αυτό, προτάθηκε στον Περιφερειάρχη   να αξιοποιηθεί   και η "νέα" ιστορία που ετοιμάζεται στα πλαίσια της συνεργασίας ΠΙΝ και ΙΠ/Τμήμα Ιστορίας ώστε, και ψηφιοποιημένη,  να  είναι προσιτή και να   γίνεται κτήμα κυρίως από τα παιδιά των Απόδημων παγκόσμια, τις γενιές  που δε γεννιούνται στα  Νησιά μας.
Εκφράστηκε ως κοινή αντίληψη να είναι κοινός στόχος των Οργάνων ΠΙΝ και Απόδημων   η ζωντανή μνήμη για όσους Απόδημους γεννήθηκαν  και  η "παρεμπόδιση"  κάθε αποξένωσης των εκάστοτε επόμενων γενεών ώστε να παντρεύουν  τους πολιτισμούς καταγωγής και κατοικίας.  

Η όλη συνάντηση θεωρείται από τους Οργανωτές απόλυτα θετική, βάζει πρώτη φορά ουσιαστικές βάσεις της θεσμικής σχέσης των Οργάνων Γενέτειρας-Απόδημων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας νέας πορείας σ' αυτές τις σχέσεις.
Η Συνάντηση στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά   στις 7 Ιούνη  και όσες ακολουθήσουν, σίγουρα ισχυροποιούν αυτήν την πορεία.

Η ευρεία σύσκεψη στην  αίθουσα της  ΟΚΙΣ (και η  επίσκεψη  στην ΟΚΕΣΑ) έκλεισε     στενότερα   στον "Ακροβάτη" (χώρο που γυρίστηκε ο "Μπακαλόγατος").  

Το  Τρίγωνο της έδρας των 3Συνεργαζομένων εντός της ευρύτερης πολυπολιτισμικής Περιοχής όπου εδρεύουν και άλλες Επτανησιακές Οργανώσεις,  με κατοίκους και  πολλούς Επτανήσιους  (μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος τους Τ.Συλλόγου  Τ. Δρόσος) , εκτιμάται ότι  μπορεί ν' αναδειχθεί ένα Κέντρο Επτανησιακής αλλά και γενικότερης πολιτισμικής δημιουργικής συνύπαρξης, συνεργασίας και δράσης,  με ενωτική βούληση, αυτονομία και  σεβασμό σε κάθε άλλη άποψη και διαφορετικότητα.


Αναρτούμε 
και το Υπόμνημα της ΟΚΕΣΑ
 με τα επισυναπτόμενα
προς τον Κύριο Περιφερειάρχη:



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.) 
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6936779002
Ημερομ.
Αρ.πρωτ.
25/5/2017
Υπόμνημα
Προς
Τον Περιφερειάρχη ΠΙΝ Κύριο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη
Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή συνάντηση, στην ΟΚΙΣ με τους 3Συνεργαζόμενους και στο Κτίριό μας.
Τα κοινά αιτήματα σας τα έχουμε γνωστοποιήσει με την από 22/1/2017 επιστολή των 3Συνεργαζόμενων.
Επιπλέον, θα σας δοθούν και υπομνήματα για ιδιαίτερα θέματα.

Η ΟΚΕΣΑ, με τους 25 (ενεργούς-ημιαδρανείς-αδρανείς)Συλλόγους, θέτει υπόψη σας τα παρακάτω σχετιζό- μενα με ανάγκες των Απόδημων στην έδρα και κάποια από τα προβλήματα προς και από τη Γενέτειρα:
1. Τη στήριξη της ΠΙΝ για την αποκατάσταση του ιστορικού-διατηρητέου 3ώροφου Κτιρίου με Κήπο.
2. Την ανάγκη βελτίωσης υπηρεσιών και μείωσης του κόστους εισιτηρίων από ΚΤΕΛ και αερομεταφορές.
3. Το τεράστιο πρόβλημα με τα Φέρυ Μποτ Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Παξούς-Διαπόντια:
α. Το μεγάλο χρόνο των δρομολογίων και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.
β. Την ποιότητα υπηρεσιών: Μη ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων, μη χρήση καρτών, καθαριότητα κλπ.

4. Το οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη ταχείας οδού Νότου-Βορρά με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου και του κόστους για τους ταξιδιώτες Απόδημους.
5. Η μη διασύνδεση (υδροπλάνα κλπ) των Νησιών μεταξύ τους. Η μη επαρκής αξιοποίηση της τεχνολογίας για ιατρικές και άλλες υπηρεσίες στα μικρά Νησιά.
6. Η μη προσδοκώμενη ποιότητα των υπηρεσιών σε: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, παρα-λίες, επαγγελματίες κλπ σχετικά με: Σέρβις, προϊόντα, τιμές, μη αποδείξεις, μη κάρτες, συμπεριφορές.
Αρχιτεκτονική ακύρωση της Πόλης (παρά την Unesco) με «πραμάτειες» σε βόλτα-καντούνια.
Δεν τα αντιμετωπίζουμε μόνο οι Απόδημοι αλλά γινόμαστε και αποδέκτες αποδοκιμασίας και ιδιαίτερα αυστηρής κριτικής από επισκέπτες τους οποίους και προτρέπουμε να επισκεφθούν τα Νησιά μας.
7. Την ανάπτυξη και σύνδεση της ιστοσελίδας της ΠΙΝ με Δήμους και όλες τις άλλες Υπηρεσίες ώστε να δύνανται οι Απόδημοι να έχουν ηλεκτρονική πληροφόρηση και εξυπηρέτηση για κάθε τι αναγκαίο.

8.Για τα συνολικά προβλήματα της Κέρκυρας-Παξών-Διαπόντιων στηρίζουμε τις προσπάθειες ΠΙΝ-Δήμων-Φορέων, με την αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού για όλους τους τομείς, όχι μόνο στον τουρισμό.

Η ΟΚΕΣΑ, βέβαια, με τα 10δες Πρωτοβάθμια Σωματεία, στα 36 χρόνια παρουσίας της από το 1981, έχει επεξεργασθεί, προβάλλει, αγωνιστεί για την προώθησή τους.
Με κείμενα, παρεμβάσεις, ημερίδες, συνέδρια, κινητοποιήσεις επεδίωξε τη μελέτη, ανάδειξη και λύση τους.

Πλέον χαρακτηριστικό το σημαντικό 3ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα, το 1987, τα συμπεράσματα του οποίου (σας τα επισυνάπτουμε) είναι, δυστυχώς, διαρκώς επίκαιρα.
Ενδεικτικά: Τα φράγματα για ύδρευση-άρδευση, η επεξεργασία μούργας-σκουπιδιών, το χωροταξικό, η ιστορία, τα μνημεία και πολλά άλλα που αναδείξαμε και προτείναμε, ακόμη μένουν άλυτα.

Βέβαια η ΟΚΕΣΑ έχει τη μεγάλη ικανοποίηση να διαπιστώνει τη διαχρονική δικαίωση και δικών της ιδιαίτερων (δυναμικών-πρωτόγνωρων) αγώνων για: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μον-Ρεπό, Π.Καλαμά, Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, ΠΙΝ, Νοσοκομείο. Και φυσικά, τώρα, την Εθνική Πατρών και Ιόνια Οδό που, μαζί με τη Γέ-φυρα, προωθούσαμε και διεκδικούσαμε με Πανηπειρωτική και Παναιτωλοακαρνανική.

Είναι ανάγκη η ΠΙΝ να οδηγήσει σε λύση των παραπάνω και η ΟΚΕΣΑ θα συνεργαστεί για λύσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος(Επίτιμος Πρόεδρος) Η Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός Αμαλία Γούση