Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ο Ε.Α.Σ. συμπαραστέκεται στους Νέους Αγρότες

                        
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Νέας Γενιάς ντόπιων Αγροτών, μέσω του Προγράμματος «Νέων Γεωργών», στοχεύει όχι την παροδική, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη μέχρι σήμερα, αναζωογόνηση του αγροτικού πληθυσμού.
Καθώς τα αγροτικά προϊόντα είναι ευπαθή και επηρεάζονται από καιρικά φαινόμενα, υπερπροσφορά στη αγορά, εισαγωγές, αλλά και από ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε., πολλοί ντόπιοι Αγρότες αναγκάζονται να χρεωθούν για να ενταχθούν στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ο ντόπιος Αγροτικός κλήρος σήμερα είναι συχνά υποθηκευμένος στις Τράπεζες και τα χρέη πνίγουν την πλειονότητα των Αγροτών και κυρίως των Κτηνοτρόφων.
Σ’ αυτό συντέλεσαν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας όπως η έλλειψη συνολικής στρατηγικής των κομμάτων για τα αγροτικά προϊόντα, συγκυριακές συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κακή εκτίμηση των μηχανισμών της αγοράς, ελληνικής και ξένης.
Ο Ε.Α.Σ. με τη σταθερή και συνεχή συμπαράσταση και σε όλα τα μετέπειτα βήματα των Νέων Αγροτών (συμβουλευτική ενημέρωση, πρωτοποριακές καλλιέργειες  και  προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς) στοχεύει στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, καθώς «καθοδηγεί» ανθρώπους που από επιλογή και όχι από ανάγκη ετοιμάζονται πια να ασχοληθούν σοβαρά και επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στην Κεφαλονιά και Ιθάκη. 
Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι απλά και μόνο να καταβληθεί στους επιτυχόντες η Επιδότηση των 17.000€ έως 22.000€. Πρέπει το κράτος να καταλάβει ότι για να γίνει κάποιος Αγρότης, δεν αρκεί η Επιδότηση για την πρώτη εγκατάσταση.  Το στοίχημα είναι οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην παραγωγή και μετά τη λήξη του Προγράμματος και φυσικά, με την υποστήριξη που θα τους παρέχει ο Ε.Α.Σ., να αξιοποιήσουν κάθε προσφερόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο (όπως Σχέδια Βελτίωσης), να επενδύσουν σε εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά Επιδότησης, αλλά και να παράγουν προϊόντα ποιότητας, που εύκολα θα διατεθούν στην αγορά. 
Πληροφορίες παρέχονται καθημερινά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών που λειτουργεί ολοχρονικά στο ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι (Υπεύθυνος Δρ. Σ.Α.Θεοτοκάτος).            
                          Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης