Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ξεκίνησε χτες το Saristra Festival 2017

Ξεκίνησε χτες στο προσεισμικό χωριό Βλαχάτα της Σάμης το Saristra Festival 2017. Ένα Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, σαν ένα από τα κορυφαία γεγονότα στα καλοκαιρινά δρώμενα στη Κεφαλονιά. Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις, συνθέτουν ένα ξεχωριστό γεγονός, που προσελκύει κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες.
 Φέτος,  ο ιδιαίτερος φωτισμός, των χαλασμάτων και των σκηνικών των εικαστικών δρώμενων, από τον Θεοφάνη Γκουντινάκη, δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση, στο 'αντάμωμα" του χτες με το σήμερα!
Το φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά συνεργάζεται με το ADAF- ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL και προβάλλει τις δουλειές 72 καλλιτεχνών μέσα από τέσσερα έργα με θεματικές PostNature, PostEarth και PostFuture. 

Οι MAETA design & PENN design summer abroad program επισκέφθηκαν τον Ιούνιο του 2016 τα παλιά Βλαχάτα Σάμης και δημιούργησαν ένα φωτογραμμικό χάρτη του χωριού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη φετινή διοργάνωση. 

Η FIX HELLAS, εγκαινιάζει φέτος σε ένα από τα σπίτια του χωριού «Το σπίτι της FIX», επιχειρώντας μια μικρή αναδρομή στα 150 χρόνια ζωής της πιο ιστορικής ελληνικής μπίρας.

Παράλληλα με τις εκθέσεις θα προβληθούν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Το Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me του Νικόλα Τριανταφυλλίδη - Η ζωή και η μουσική καριέρα του εκκεντρικού μαύρου μπλουζίστα Screamin' Jay Hawkins, δημιουργού του τραγουδιού «I put a spell on you», μέσα από αφηγήσεις του ιδίου, αλλά και επωνύμων καλλιτεχνών όπως οι Τζιμ Τζάρμους, Μπο Ντίντλεϊ, Έρικ Μπάρτον κ.ά. Η ταινία Lustlands των The Callas -  τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την ανεργία και την πόλη και παραθερίζουν σε ένα παραλιακό χωριό, βρίσκοντας ξανά φίλους και γνωστούς από το παρελθόν. Το Zero Star Hotel του Βασίλη Κεκάτου- Δύο άντρες μιλάνε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ένας από αυτούς είναι νεκρός. Τέλος το WE'RE LOUD 2016: Ten Slovenly Days in Greece του Peter Menchetti - Ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ We're Loud, μέσα από την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία αλλά και την προσφυγική κρίση. 

Επίσης θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το Σύλλογο Κατελιού (4/8), καθώς και μια ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό του Saristra Festival από τον Γεράσιμο Αρτελάρη (6/8). Το τριήμερο θα φιλοξενήσει επίσης, δύο σεμινάρια. Το ένα πρόκειται για κατασκευές με τσιμέντο από την Ερση Τσιαντζή (4 & 6/8) και το δεύτερο αφορά την τέχνη της ξυλογλυπτικής με τον ξυλότορνο από τον Κώστα Αννίκα Δευτεραίο (5/8). 

Ενώ καθημερινά (στις 19.45) η Νίκη Χάγια, δασκάλα Hatha Yoga, θα σας βάλει στο μαγικό κήπο της Yoga μέσα από asanas που κάνουν ελαστικό το σώμα και το πνεύμα, ενώ το yogi challenge θα κορυφωθεί asanas ισορροπίας που περιλαμβάνουν…μπύρα.

Τέλος το SaristraFestival θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός του το παιδί τόσο ως δημιουργό όσο και ως αποδέκτη της τέχνης. Τρία έργα παιδιών, της Μαρίας Πολλάτου, της Μυρτούς και τους Γεράσιμου Κοτσίφη, με θέμα τον εαυτό τους θα παρουσιαστούν τις τρεις νύχτες του Saristra. Τα έργα έγιναν στο Εργαστήρι Τέχνης Απωτυπώματα με υπεύθυνη τη Μαρίνα Στελλάτου. Παράλληλα, ο σύλλογος Κατελιού θα  προσφέρει περιβαντολογική εκπαίδευση σε παιδιά την Παρασκευή 4/8 στις 19:30 και η ομάδα Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ θα αφηγηθεί Κεφαλονίτικες ιστορίες τις επόμενες δύο μέρες στις 20:00. Τέλος ο Θίασος Σκιών Μελισσηνού θα διασκεδάσει τους μικρούς Σαριστραίους με το έργο Ο καραγκιόζης και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα με τους:
"Acid Baby Jesus μια από τις σημαντικότερες ελληνικές underground μπάντες των τελευταίων ετών και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες στο εξωτερικό -με μεγάλες περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική - έρχονται για πρώτη φορά στο Saristra Festival για να προσγειώσουν στη σκηνή του την οργιαστική τους ψυχεδέλεια, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου τους album στην Fuzz Club Records.

 A Victim of Society ή αλλιώς το φασαριόζικο τρίο πλέον, που αποτύπωσε την ωμή ψυχεδελική του ενέργεια στο Freaktown, τον δίσκο που διεκδικεί τον τίτλο του πιο ζόρικου της φετινής χρονιάς.

 Prins Obi & The Dream Warriors είναι μια freak rock μπάντα με pop ευαισθησίες, που έρχεται στο Saristra Festival για να παίξει ένα μεγάλο μέρος του «The Age of Tourlou» (δεύτερο solo album του Prins Obi των Baby Guru).

 Vagina Lips είναι το σόλο project του Τζίμη Πολιούδη και έρχεται από την Θεσσαλονίκη με έναν ξεσηκωτικό  shoe gaze/ rock & roll ήχο με έντονες ποπ μελωδίες στα φωνητικά.

Οι νεοσύστατοι Bedouin γεννήθηκαν πριν μερικούς μήνες στην Πάτρα και ετοιμάζουν τα πρώτα τους κομμάτια με garage-pop αναφορές.

Dj Set: Ο Blue Lagoon είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 'Κορμοράνος', υπεύθυνος για εκατοντάδες βράδια καλής διασκέδασης που έχει χαρίσει σε όλους εμάς και εσάς. Ως σολίστας DJ βρίσκεται συχνά πίσω από τα decks σοβαρότατων party εντός και εκτός Αθήνας.

Dj Set: O Peter Slovenly με το φορητό του πικάπ θα παίξει rock'n'roll βινύλια σε ένα από τα σπίτια του χωριού.

+BEACH PARTY στο Acron Beach Bar στην Αντίσαμο με τον Dimitri Papaioannou (Synch Festival, Σπίτι Cocktail Bar) στα decks"
Ακολουθεί time lapse από τη χτεσινή πρώτη βραδιά.


Τάσος Καβαλλιεράτος.