O αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.
Η αμερικανική επιδρομή πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση της Τρίτης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Βαγδάτη από χιλιάδες υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος που ξαναζωντάνεψε για την Ουάσινγκτον το φάσμα της κρίσης των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.
«Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρακολουθούσαν τον Κασέμ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πάτησαν ποτέ την σκανδάλη. Ο ίδιος το γνώριζε, αλλά δεν υπολόγισε σε ποια κλίμακα οι απειλές για την δημιουργία μίας νέας κρίσης ομήρων στην πρεσβεία της Βαγδάτης θα άλλαζαν την οπτική», εξηγεί ο Ράμζι Μαρντίνι, του United States Institute of Peace.
«Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες με την εξόντωσή του», λέει.
«Κανείς δεν φανταζόταν καν ότι (η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ) αποτελούσε ενδεχόμενο. Τώρα, όλοι οι παράγοντες θα αυτοσχεδιάσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και αυτό είναι η τέλεια συνταγή για κακές εκτιμήσεις», προειδοποιεί ο Ράμζι Μαρντίνι.
Απέναντι σε αυτήν «την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το θέμα που τίθεται είναι η απάντηση της Τεχεράνης.
«Το Ιράν δεν μπορεί να πλήξει πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να διακινδυνεύσει την αυτοκαταστροφή του. Αλλά μπορεί να πυρπολήσει και να βουτήξει στο αίμα το Ιράκ», λέει ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ.
Πότε; Πώς; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν στον θάνατο μίας από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητές του, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο.
«Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τους 'υπολοχαγούς' του στο Ιράκ ως κάλυψη για να απειλήσει και να επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να διακινδυνεύσει συμβατικά στρατιωτικά αντίποινα», λέει ο αναλυτής.
Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία "θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι σε μία επίσημη αντίδραση που ήλθε καθυστερημένα σε ένδειξη του αιφνιδιασμού και της αμηχανίας της ιρακινής ηγεσίας.
«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογράμμισε ο Μάχντι.
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, εδώ και χρόνια η Βαγδάτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο το έδαφος του Ιράκ να μετατραπεί σε θέατρο πολεμικής σύγκρουσης για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.
Και σήμερα, εξηγεί ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ, «τα καλύτερα χαρτιά του Ιράν βρίσκονται στο Ιράκ: «αν το Ιράν έχει ανάγκη να απαντήσει και να καταφέρει σημαντικό πλήγμα, πράγμα επίφοβο, δεν θα είναι απλώς με ρουκέτες κατά των πρεσβειών, αλλά με κάτι που μπορεί να λάβει την μορφή μεγάλης κλίμακας σύρραξης στο Ιράκ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανέτρεψαν το 2003 τον Σαντάμ Χουσεΐν για να εγκαθιδρύσουν στην θέση του καθεστώτος του ένα νέο πολιτικοστρατιωτικό σύστημα που πλέον έχει κατακλυσθεί από την Τεχεράνη, μοιάζει ότι επιδιώκουν τον επαναπροσδιορισμό της ιρακινής πολιτικής. «Αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ στον δρόμο της εσωτερικής σύρραξης, μία κατάσταση που το Ιράν μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτήσει», προειδοποιεί ο Χαντάντ.
Ηδη, η αύξηση της ισχύος των φιλοϊρανικών στοιχείων και η επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας μαρτυρούν την δύσκολη θέση του Ιράκ απέναντι στον ίδιο του τον μηχανισμό ασφαλείας και τους διπλωματικούς του εταίρους.
Βραχυπρόθεσμα, ο Ραντ Αλααλντίν, ερευνητής του Brookings Institution στην Ντόχα, προβλέπει «διώξεις» στο Ιράκ.
«Το Ιράν θα έχει πολλές ερωτήσεις να θέσει στους Ιρακινούς: πώς οι ΗΠΑ γνώριζαν για την άφιξη του Σουλεϊμανί στην Βαγδάτη; Σε ποιον οφείλεται η διαρροή της πληροφορίας;».
Με εντολή Τραμπ εξοντώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος
Nέα επικίνδυνη ένταση πυροδοτεί στη Μ. Ανατολή, η εξόντωση τα ξημερώματα σε βομβαρδισμό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιρανού αξιωματούχου Κασέμ Σουλεϊμανί, υπεύθυνου για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, με εντολή Τραμπ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αμυντική ενέργεια» κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 7 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο υπαρχηγός των Σιιτών παραστρατιωτικών.
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
General Soleimani was actively developing plans to attack American diplomats and service members in Iraq and throughout the region. https://t.co/Me5DMvMgSp — The White House
Η επίθεση έγινε με τρεις ρουκέτες, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα και έρχεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε με Drone.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου