vlahata samis ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ KEFALONIA Tο e-mail μας είναι: paliavlahata2010@hotmail.com ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Δευτέρα 4 Μαΐου 2020
Σωτήρης Τσιόδρας - 22.01.2020: Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.
Σωτήρης Τσιόδρας: Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας
Aπό τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο καθηγητής.
Δημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2020
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Διευθυντής Σύνταξης
Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.
Ο νέος κοροναϊός "2019 - nCoV", που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:
Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.
Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.
Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;
Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.
Κρούσματα
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), κρούσματα του νέου ιού, ο οποίος φέρει την προσωρινή ονομασία "2019 - nCoV", έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως στο Πεκίνο και στη Γκουανγκντόν. Έχουν, επίσης, καταγραφεί στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.
Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως η μετάδοση του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί, αλλά απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να κατανοηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης.
Η πηγή της λοίμωξης παραμένει άγνωστη, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη ενεργή. Επομένως, η πιθανότητα μόλυνσης για ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Wuhan έχοντας στενή επαφή με φορείς του κοροναϊού θεωρείται μέτρια. Μέτριος χαρακτηρίζεται και ο κίνδυνος μετάδοσής του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τις επερχόμενες εορταστικές εκδηλώσεις του κινεζικού νέου έτους στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτιμάται πως θα υπάρξει αυξημένος όγκος ταξιδιωτών προς και από την Κίνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής του κοροναϊού
https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/53761/swt-tsiodras-poso-apeilitikos-einai-o-koronaos-tis-kinas.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου