Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα είναι πλέον εδώ

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και η τηλεργασία αποτελούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τοπίο και στην Ελλάδα.
Με την αγορά εργασίας να αποτελεί, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ, τον βασικό μηχανισμό προσαρμογής των εθνικών οικονομιών για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, οι επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας, στην οικονομική ανισότητα και στη διεύρυνση των επισφαλών μορφών εργασίας είναι δραματικές.
Η πτώση στα εισοδήματα των εργαζομένων στη «μαύρη εργασία» που κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της απασχόλησης, έφτασε σε ποσοστό άνω του 50%.

Αλλά και συνολικά η πτώση των εισοδημάτων των νοικοκυριών είναι μεγάλη καθώς ο κορονοϊός έχει πλήξει τα επτά στα δέκα από αυτά.
Τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση είναι στην πρώτη γραμμή των πληγέντων.
Η διάρρηξη των αλυσίδων παραγωγής ενισχύει στον μέγιστο βαθμό τον κίνδυνο αύξησης των τιμών των προϊόντων διατροφής η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά θα επεκταθεί και στις αναπτυγμένες.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η αλματώδης αύξηση των ανισοτήτων και η φτωχοποίηση των πολιτών. Και η Ελλάδα η οποία μόλις πριν από ένα χρόνο κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, αλλά επέστρεψε στην ύφεση πριν την πανδημία εξαιτίας της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη δέχεται ήδη δυνατά κτυπήματα.
Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει ελαχιστοποιηθεί, έχει μεγαλώσει όμως και ο φόβος για το μέλλον. Το λιανικό εμπόριο μετά βίας επιβιώνει, ο τουριστικός κλάδος ψυχορραγεί και ο Σεπτέμβριος φαντάζει ως εφιάλτης. Ταυτόχρονα αυξάνουν και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών.
Η Ελλάδα με τις πολιτικές Μητσοτάκη δεν έχει μέλλον. Ένα νέο μνημόνιο φαντάζει κάτι παραπάνω από σίγουρο καθώς οι βόρειοι εταίροι μας θα επιβάλουν βαρείς όρους για να μας δώσουν μερικά δισεκατομμύρια από τη βοήθεια που αποφάσισε η ΕΕ.
Απολύσεις, τετράωρα, μισοί μισθοί στους εργαζόμενους στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις που θα πουληθούν σε γερμανούς και άλλους ξένους επιχειρηματίες όπως προανήγγειλε αυτοθαυμαζόμενος ο πρωθυπουργός, θα φέρει τη διαβίωση του ελληνικού σε επίπεδα των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Τη λύση την κρατά στα χέρια του ο ελληνικός λαός και κανένα άλλος.
http://www.mplokia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: