Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ομολογούν ότι κάνουν σόου και όχι μαζικό τέστινγκ


Η επιστολή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Πρεζεράκου, προς τον Αρκουμανέα του ΕΟΔΥ, την οποία αποκάλυψε το tvxs.gr αποτελεί μια ηχηρή ομολογία ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά το δημόσιο σύστημα υγείας εντελώς γυμνό από άποψη δυνατότητας για μαζικά μοριακά τεστ και πως, αντί να φροντίσει να ενισχύσει αυτή τη δυνατότητα, κάνει σόου με τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), που όπως έχουμε αποκαλύψει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρεζεράκος χαρακτήρισε την επιστολή του «εμπιστευτική» (πέρα από «εξαιρετικά επείγουσα»). Προσπάθησε (ανεπιτυχώς, όπως αποδείχτηκε) να κρατήσει τις πομπές τους κρυφές.
Η επιστολή Πρεζεράκου (ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων) προς Αρκουμανέα έχει ημερομηνία 19 Μάη. Μ' άλλα λόγια, έχει γίνει το σόου του Αρκουμανέα με τις πρώτες ΚΟΜΥ στην Αθήνα (4 Μάη) και το σόου στο Ζάππειο του Αρκουμανέα με τον Πατούλη που έφτιαξε κι αυτός κινητά συνεργεία για δειγματοληψία (12 Μάη). Από το ύφος της επιστολής, ύφος προϊστάμενου που απευθύνεται σε υφιστάμενο ελέγχοντάς τον αυστηρά, αποκαλύπτεται ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει σύγκρουση κλικών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι με ποιον και ποιος σκάβει το λάκο ποιου, όμως οι ισχυρισμοί τους ότι τάχα έφτιαξαν μια δυνατή ομάδα, από θεωρητικούς και επιχειρησιακούς, η οποία συντονίζει και κινεί στοχευμένα τον κρατικό μηχανισμό, αποδεικνύεται παραμύθι. Διότι αν εργάζονταν στοιχειωδώς συλλογικά, συνεδριάζοντας και συναποφασίζοντας για κάθε δράση και για τη διάθεση όλων των διαθέσιμων μέσων, δε θα έστελνε εμπιστευτική επιστολή ο γενικός γραμματέας Υγείας στο διοικητή ενός εποπτευόμενου φορέα, ζητώντας να του δώσει αναφορά για δράσεις που υποτίθεται ότι τις είχαν συναποφασίσει. Θα αναρωτιέστε, βέβαια, γιατί έστειλε την επιστολή ο Πρεζεράκος και όχι ο Κικίλιας. Πιάσ' τ' αυγό και κούρευ' το. Πρέπει να ξέρει κανείς πώς είναι μοιρασμένες οι κλίκες για να βγάλει άκρη. Αυτό όμως δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Μας αρκεί που το «επιτελικό κράτος» ξεβρακώνεται ως ένα άθροισμα από φατρίες που η καθεμιά δουλεύει για την πάρτη της.
Πάμε, λοιπόν, στην ουσία.
♦ Ο Πρεζεράκος ζητά από τον Αρκουμανέα να του πει «ποια παραπεμπτικά για διαγνωστικό έλεγχο SARS COVID 2 τηρεί ο ΕΟΔΥ και σε ποια μορφή αρχείου». Πέραν του ότι ο γ.γ. Υγείας αγνοεί την ακριβή ονομασία του κοροναϊού (SARS CoV-2, COVID-19 είναι η νόσος που προκαλεί), σημασία έχει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν ξέρει τι αρχεία για ζητηθέντα τεστ κρατάει ο ΕΟΔΥ! Φανταστείτε τι είδους επιδημιολογικό έλεγχο έκαναν, όταν δεν ήξεραν τι αρχεία τηρεί ο ΕΟΔΥ και προφανώς οι «Τσιόδρες» δεν είχαν πρόσβαση σ' αυτά!
♦ Του ζητάει να του πει «ποια είναι τα κριτήρια προγραμματισμού των εξορμήσεων των ΚΟΜΥ (επιδημιολογικά ή κλινικά), ποια τα κριτήρια επιλογής των πληθυσμών από τους οποίους θα λαμβάνονται τα δείγματα και ποιος λαμβάνει τη σχετική απόφαση». Εδώ ο ανυποψίαστος πολίτης μένει άγαλμα. Ακουγε τον Τσιόδρα και τον Κοντοζαμάνη να του λένε ότι φτιάχνουν κινητά συνεργεία, με τα οποία θα παίρνουν δείγματα για τεστ σε μαζική κλίμακα, και μαθαίνει ξαφνικά ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Ο γ.γ. του υπουργείου και πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ρωτάει το διοικητή του ΕΟΔΥ πώς θα δράσουν οι ΚΟΜΥ, με τις οποίες είχαν ήδη γίνει τηλεοπτικά σόου και τα είχε «σπικάρει» και ο Τσιόδρας.
Ζητά και άλλες εξηγήσεις του ίδιου χαρακτήρα, όπως ποιος παραπέμπει για εξέταση, πόσοι γιατροί εποπτεύουν και πού υπηρετούν, σε ποια εργαστήρια στέλνονται τα δείγματα, ποιος πληρώνει τα τεστ, αν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός, ποιοι και με ποια  διαδικασία ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τι άλλες κατ' οίκον υπηρεσίες ΠΦΥ (πλην της δειγματοληψίας) προσφέρουν οι ΚΟΜΥ, ποιοι έχουν πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα για την CoviD-19 και με ποια διαδικασία την αποκτούν (;) και πως στοιχειοθετείται η πρόσληψη 100 διοικητικών και όχι επαγγελματιών υγείας!
Οπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο. Αυτοί που διαφήμιζαν τις ΚΟΜΥ στο καθημερινό τηλεοπτικό σόου τους (Τσιόδρας) δεν είχαν ιδέα γι' αυτές, δεν είχαν ιδέα για τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΟΔΥ, ρωτούσαν να μάθουν αν αυτά τα στοιχεία δίνονται σε τρίτους (υπάρχει και ο ανταγωνισμός για τα επιστημονικά γαλόνια, βλέπετε) κτλ. κτλ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το σημείο 3, στο οποίο ο Πρεζεράκος γράφει:
«Δεδομένου ότι η δυνατότητα της χώρας για διενέργεια των συγκεκριμένων εξετάσεων δεν είναι απεριόριστη αφού καθορίζεται από τη δυναμικότητα των εργαστηρίων σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων γίνεται αντιληπτό ότι ο προγραμματισμός της δραστηριότητας των ΚΟΜΥ πρέπει να εντάσσεται σε έναν εθνικό σχεδιασμό διενέργειας των εξετάσεων αυτών ο οποίος περιέχει προτεραιότητες βάσει κόστους οφέλους για τη Δημόσια Υγεία. Ποιος ο σχεδιασμός αυτός;».
Αντιλαμβάνεστε γιατί η επιστολή χαρακτηρίστηκε «εμπιστευτική». Γιατί αποτελεί μια κυνική ομολογία ότι δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό τεστ και γι' αυτό δεν πρέπει να τα σπαταλάει ο Αρκουμανέας σε  σόου προσωπικής του προβολής. Κατά τα άλλα, έλεγαν στον ελληνικό λαό ψέματα για χιλιάδες τεστ που τάχα έκαναν κάθε μέρα. Για να μην πούμε για τα ατομικά μέσα προστασίας των νοσηλευτών των ΚΟΜΥ, που ακόμα δεν τα έχουν προμηθευτεί (προκηρύσσουν τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλο!). Πάντως, μετά την επιστολή του επιλοχία Πρεζεράκου, δεν ξαναείδαμε να γίνεται σόου με ΚΟΜΥ. Για την προσωπική του προβολή ο Αρκουμανέας το 'ριξε σε κολεγιές με ΜΚΟ που πάνε με φουσκωτά στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: