Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

0 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΜΟΥΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ 23.07.2020

Πριν απ’ όλα, αγαπητοί συνάδελφοι, παρακαλώ επιτρέψτε μου, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων από την πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι Ραφήνας Αττικής, όπως και στους ανθρώπους εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους. Η θλίψη είναι ανείπωτη και δεν μπορεί να εκλείψει ποτέ, παρά απλώς να επουλωθεί με τον χρόνο. Ελπίζω η Πολιτεία να πράξει γρήγορα τα δέοντα και να αποκαταστήσει έτσι την αργοπορία της στις διαδικασίες αποζημίωσης των συνανθρώπων μας. Τέλος, καταδικάζουμε την αυριανή μουσουλμανική λειτουργία στην Αγιά Σοφιά, ιερό μέρος της ιστορίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήμερα της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία κατά τα άλλα θα ρύθμιζε τα της ειρηνικής μας συνύπαρξης με τους γείτονες.


Ως προς την έγκριση υποβολής αιτήματος στο ΤΑΣ Κεφαλονιά και φακέλου επισκευής του πρώην δημοτικού σχολείου Αντυπάτων, τον ορισμό ειδικού διαχειριστή εκ μέρους του Δήμου και μελετητή και επιβλέποντα ιδιώτη μηχανικού, όπως και ως προς την ύδρευση της τοπικής κοινότητας Πουλάτων, έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ότι υπάρχουν έργα που επιβάλλονται να γίνουν άμεσα από επιτακτικές ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν επισκευές όπως η προκείμενη του πρώην δημοτικού σχολείου Αντυπάτων να έχουν καθυστερήσει εδώ και τόσο καιρό, όχι λόγω κωλυσιεργίας τόσο του δικού μας νεοσύστατου δήμου, όσων των παραλείψεων των προηγούμενων διοικήσεων. Τέτοιο επίσης παράδειγμα αποτελεί και η υδροδότηση των Λειβαθηνάτων. Το δίκαιο αίτημα της Τοπικής Ενότητας στην οποία υπάγονται (Πουλάτων) σαφώς και πρέπει να ικανοποιηθεί.
Ως προς την πεζοδρόμηση παραλιακού δρόμου Σάμης, σεβόμενοι τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή ης αναλογικότητας, θεωρούμε ότι  ο ολικός αποκλεισμός του παραλιακού δρόμου της Σάμης δεν μπορεί να γίνει νομικά επιτρεπτός και χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη. Πέρα από αυτό, ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων είναι ανεκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η εξυπηρέτηση των τοπικών οικονομικών συμφερόντων των ιδιοκτητών μικροεπιχειρήσεων, καθώς και η επέκταση της εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο (κοινόχρηστο) χώρο λόγω της πανδημικής κρίσης και προς ενίσχυση της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς, συμφωνούμε με την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Σάμης για κλείσιμο των παραλιακών οδών τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα από τις 20.00 έως τη 1.00 π.μ.
Ως προς τξ δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κομιτάτων, η σύνδεση της παιδείας με τον πολιτισμό είναι άρρηκτη, επομένως όταν στη θέση ενός σχολείου δημιουργείται μια βιβλιοθήκη, είναι σαν το σχολείο να μην έφυγε ποτέ. Πέρα, όμως, από το ρομαντικό κομμάτι του έργου, δεν θα μπορούσε κανείς να εναντιωθεί στη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, όταν ο κόσμος χρειάζεται να τραφεί πνευματικά από τα μηνύματα που μας περνά ένα βιβλίο, ειδικά στις μέρες μας της ακμαίας προώθησης της τεχνολογίας και του εύκολου και γρήγορου διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του χώρου είναι ο προκείμενος και συναινούμε στη δημιουργία της ως άνω βιβλιοθήκης με την παράλληλα τοποθέτηση ραφιών, ύστερα από το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομιτάτων διά της Προέδρου του κ. Αφροδίτης Ζαμπέλη προς τον κ. Ιωάννη Φιοράτο, πρόεδρο της Κοινότητας Κομιτάτων.
Ως προς την  τοποθέτηση πινακίδων Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης σε θέσεις εντός Δήμου Σάμης, οτιδήποτε ενισχύει την ανάδειξη του γεωπάρκου πρέπει να το επικροτούμε, καθώς μόνο καλό μπορεί να κάνει στην προώθηση της περιοχής και της οικονομικής και τουριστικής αξιοποίησης του τόπου. Οι διευκρινιστικές πινακίδες, εξάλλου, βοηθούν τον επισκέπτη να κατατοπιστεί πλήρως για το αντικείμενο της παρακολούθησής του και κάνει ευκολότερη την περιήγησή του στο γεωπάρκο.
Παντελής Αμούργης,
Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης
Επικεφαλής της παράταξης
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: