Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν εκβιάζονται


Γραφείου Τύπου ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Σχόλιο για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν εκβιάζονται

Η κοινωνία βράζει. Σύντομα, και για να αυτοπροστατευτεί, θα βάλει σε 

καραντίνα την κυβέρνηση και όλη την αστική «αντιπολίτευση» που τη 

στηρίζει.

Αποτελεί πρόκληση και πλήρη μετάθεση ευθύνης το νέο σλόγκαν του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του την Πέμπτη 24/9. Με την τοποθέτηση αυτή η κυβέρνηση καλεί στην ουσία τον κόσμο να «συνηθίσει στην ιδέα», ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο γενναίας ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, στήριξης του εισοδήματος και των συνθηκών εργασίας του. Όλος ο πλούτος που με θυσίες δημιούργησε ο κόσμος της εργασίας, θα πάει στους επιχειρηματίες, τους μεγαλοκλινικάρχες με τις προκλητικές επιδοτήσεις τους, τους πετρελαιάδες και τους εμπόρους όπλων, στα κοράκια των Βρυξελλών. Όχι για γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, δημόσια αγαθά, μισθούς και συντάξεις. Όλα τα βάρη του lockdown και της υγειονομικής κρίσης θα φορτωθούν στο λαό, με ανεργία, φτωχοποίηση, μισό μισθό και διπλάσια εκμετάλλευση. Όλος ο χρόνος ανοχής για να ενισχυθεί η δημόσια υγεία αποδείχτηκε χαμένος χρόνος.

Το διάγγελμα αποτελεί ταυτόχρονα ωστόσο και ομολογία αποτυχίας. Επτά μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ σηκώνει τα χέρια ψηλά και περιορίζεται σε φτηνού τύπου εκκλήσεις στους πολίτες να κάνουν τα αυτονόητα και για τα οποία έχει αποδειχτεί ότι δε χρειάζονται υποδείξεις.

Η απάντηση των εργαζομένων στο ψευτοδίλημμα που θέτει η κυβέρνηση, μπορεί και πρέπει να είναι ένα διπλό όχι.

Όχι, δεν αποτελεί λύση, αλλά σοβαρό κίνδυνο απώλειας ζωών η επιστροφή –ακόμη και με μάσκες- σε ένα «business as usual», με τον υπερ-συνωστισμό εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ή στα μέσα μεταφοράς, τον εγκλεισμό των προσφύγων στα κέντρα κράτησης ή τους 25-27 μαθητές σε κάθε τάξη.

Όχι, δεν αποτελούν απάντηση, τα ήδη αποτυχημένα οριζόντια lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν σκοτώνουν κανένα κορωνοϊό, παρά μόνο ελευθερίες αλλά και τη δυνατότητα επιβίωσης για τη φτωχολογιά.

Αυτά που λείπουν και από τις δύο αυτές «λύσεις», αλλά είναι οι αφετηρίες της αναγκαίας απάντησης στη διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση, είναι:

1. Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αύξηση κλινών ΜΕΘ, επίταξη/εθνικοποίηση ιδιωτικών μονάδων υγείας και γενναία αύξηση δαπανών για πρόληψη και περίθαλψη στην υγεία με ανατροπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

2. Στήριξη των εργαζομένων, με ρητή απαγόρευση απολύσεων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, δημόσιο σύστημα παρακολούθησης συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΥΑΕ), αύξηση μισθών και μεροκάματων και παροχή επιδόματος σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

3. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και 15 μαθητές ανώτατο όριο για κάθε σχολική τάξη.

Η σημερινή απάντηση Μητσοτάκη κρύβει και έντονη ανησυχία, μπροστά στη λαϊκή δυσφορία και τα πρώτα σημαντικά αγωνιστικά γεγονότα που ξεσπούν.

Η ανοχή τελείωσε. Είναι ώρα για μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό. Για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Το τετράπτυχο πολεμική προετοιμασία, κέρδη, περιβαλλοντική καταστροφή, καταστολή και τρομοκράτηση δεν μπορεί να καθορίζει τις ζωές μας. Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει.



Γραφείου Τύπου ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 24/9/2020

www.narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: