Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών του Λυκείου Πάστρας.


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗ
Σ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τα αιτήματα των μαθητών δεν είναι απλά αυτονόητα και δίκαια, αλλά κτυπούν καμπανάκι σε όλους τους υπεύθυνους Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο, για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα όχι μόνο το συγκεκριμένο σχολείο αλλά όλα τα σχολεία του νομού.

Η πανδημία λειτούργησε και λειτουργεί ως καταλύτης στην παραπέρα όξυνση της κατάστασης, αφού οι απαράδεκτες υποδομές (μικρές αίθουσες και κοντέινερ), η ανυπαρξία εκπαιδευτικού προσωπικού, η πλημμελής ή και η παντελής έλλειψη κατάλληλων χώρων προαυλισμού και αθλητισμού των μαθητών, οι συνωστισμένες μεταφορές, η έλλειψη καθαριστριών και μέσων υγιεινής κ.α., σμπαραλιάζουν κάθε προοπτική να υπάρξουν πραγματικοί και όχι προσχηματικοί, όροι ασφαλούς και υγιεινής λειτουργίας όλων των σχολείων και ιδιαίτερα του Λυκείου Πάστρας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ επισημαίνει ότι το Λύκειο της Πάστρας, όπως άλλωστε και όλα τα περιφερειακά και ειδικά σχολεία του νομού, βιώνουν ακόμη πιο έντονα την ανελέητη αντιεκπαιδευτική πολιτική που απεργάζονται με συνέπεια και συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, κτίζοντας η μια πάνω στην πολιτική της άλλης. Όλες τους έχουν στόχο στα πλαίσια των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, εκτός των άλλων, να συρρικνώσουν, να συγχωνεύσουν και εν τέλει να κλείσουν περιφερειακά σχολεία για την μείωση του «κόστους». Έτσι στην πράξη η σημερινή κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση, αφήνουν το σχολείο αυτό χωρίς Διευθυντή και προσωπικό (μόνο τρεις ώρες μάθημα μπορούν να βγουν κάθε μέρα), χωρίς ουσιαστικά μέτρα για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (πολυπληθή τμήματα, έλλειψη καθαριστριών, μεταφορές με πληρότητα λεωφορείων κατά 100%, απαράδεκτες σχολικές υποδομές κ.α.), χωρίς τις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις κ.α.. Είναι ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης ότι στα σχολεία του νομού μέχρι σήμερα, παραμένουν ακόμα τουλάχιστον 45 κενά ακάλυπτα!!!!.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που η σημερινή της ΝΔ την υλοποιεί), του αποχαρακτηρισμού από δυσπρόσιτα εκατοντάδων σχολείων, μεταξύ αυτών και των σχολείων της Πάστρας και των Μεσοβουνίων. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση της διπλής μοριοδότησης των εκπαιδευτικών στα δυσπρόσιτα, (αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για την στελέχωσή των σχολείων), έδωσε καίριο χτύπημα στα σχολεία αυτά που στελεχώνονται τελευταία, αν και εφόσον διοριστούν εκπαιδευτικοί.

Αποκλειστικές ευθύνες όμως έχει και η τοπική διοίκηση αφού Δήμος και Περιφέρεια χρόνια τώρα, είτε δεν αποδέχτηκαν καν το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας στα «Ράγια» του Πόρου (Δημοτική Αρχή Παρίση και Περιφερειακή Αρχή Γαλιατσάτου), είτε το αποδέχονται σήμερα αλλά τίποτε δεν κάνουν να το υλοποιήσουν (Δημοτική αρχή Μιχαλάτου). Για την σημερινή Περιφερειακή Αρχή ούτε λόγος !

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί όλους τους υπεύθυνους να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των σχολείων που αφορούν πλέον όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την ίδια την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι απαράδεκτο, ενώ δεν κάνουν τίποτε για τα παραπάνω, να εγκαλούν τους μαθητές που κινητοποιούνται για τα αυτονόητα.

Εδώ και τώρα δώστε λύσεις στα προβλήματα όλων των σχολείων και ιδιαίτερα των σχολείων της Πάστρας.

Αργοστόλι 29/9/2020

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια: