Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, το β’ τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019.
Το ίδιο πάλι τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από το 1% το 2019 στο 12% το 2020, ενώ τουλάχιστον το 72,9% των απασχολουμένων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ.
Το 31% των απασχολουμένων το β’ τρίμηνο του 2020 έλαβαν αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, την ίδια στιγμή που το 83% όσων αμείβονται με κατώτατο μισθό δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης και για την αγορά εργασίας, καθώς το 8ωρο ανήκει στο παρελθόν για τους περισσότερους εργαζόμενους, αφού ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%.
Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου η έξοδος από το εργατικό δυναμικό κυμάνθηκε μεταξύ 100 χιλιάδων και 180 χιλιάδων ατόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους, με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ να επισημαίνει πως ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Το κόστος απώλειας εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα, καθώς μετά από δύο χρόνια ανεργίας ο άνεργος έχει απολέσει το 47% του εισοδήματός του. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.
Συμπεράσματα; Πρώτον η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων, ναι αυτών για τους οποίους η κυβέρνης διαλαλούσε σε όλους τους τόνους ότι παίρνει μέτρα για να μη θιγούν. Δεύτερον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για το κεφάλαιο και την εργοδοσία να διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη αγορά εργασίας, μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ναι της ΓΣΕΕ Της οποίας ο πρόεδρός της δήλωνε ότι η επιδημία… «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά»https://www.e-prologos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου