Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Καμιά επιβολή, η μητρότητα είναι επιλογή – Αλληλεγγύη στις γυναίκες της Πολωνίας


Σύμφωνα με την απόφαση του πολωνικού κράτους, μια γυναίκα στην Πολωνία στερείται από τις 23-10-20 το δικαίωμα να προβεί σε άμβλωση αφήνοντας ως μοναδικό παραθυράκι τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρό κίνδυνο της ζωής της ίδιας. Περιπτώσεις προβλημάτων υγείας του εμβρύου θεωρούνται αντισυνταγματικές ακόμα κι αν το βρέφος έχει ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες να επιβιώσει. Μία άκρως συντηρητική και μισογύνικη απόφαση επικυρώθηκε από την Πολωνία, μια χώρα που σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, καταγράφει σημαντική οικονομική ανάπτυξη χωρίς ποτέ όμως να αναφέρεται πως αυτή συμβαίνει ακριβώς λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων και μόνο προς όφελος τoυ Κεφαλαίου.

Δεν χωράει αμφιβολία, πως η επιλογή του τρόπου διαχείρισης του σώματός μας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, όχι μόνο των γυναικών αλλά συνολικά όλων των ανθρώπων. Το δικαίωμα στην άμβλωση κλονίζεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω του διάχυτου υπερσυντηρητισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την κορύφωσή της καθολικής απαγόρευσης στην Πολωνία, η οποία απειλούσε από το 2016 ότι θα κάνει πράξη. Ο σεξισμός και η ενίσχυση του πατριαρχικού κράτους, είναι αναπόσπαστα κομμάτια του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς κατεύθυνσης, στην οποία κινούνται τα κράτη, ακριβώς γιατί ο έλεγχος της αναπαραγωγής, άρα και των γυναικών, συνεπάγεται και την ενίσχυση του έθνους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Πολωνίας, τα πράγματα φαίνεται να ξεφεύγουν στο κοινωνικοπολιτικό προσκήνιο έπειτα από την επανεκλογή του ακροδεξιού προέδρου Αντρέι Ντούντα τον Ιούλιο του 2020. Έχοντας στο πλάι του το πανίσχυρο εθνικιστικό κόμμα που ονομάζεται «Νόμος Και Τάξη» συντάσσει το πολιτικό του οπλοστάσιο χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια» σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό ζητάει την πολιτική αλλαγή. Η αλλαγή πολιτικής γραμμής θα δημιουργούσε ρήξη με την συντηρητική γραμμή της ΕΕ και ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και τις διεθνείς της σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, ο πανίσχυρος πρόεδρος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γυναίκες σαν μοχλό ισχυροποίησης της πολιτικής εύθραυστης θέσης του και να αποδείξει για μια ακόμη φορά το φασιστικό πρόσωπο της ακροδεξιάς, κλείνοντας το μάτι στις πιέσεις της Καθολικής εκκλησίας που κρατάει τα σκήπτρα της διαχείρισης της χώρας εδώ και αιώνες, ενισχύοντας τον θρησκευτικό φανατισμό.

Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, το πολωνικό φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, διοργανώνοντας μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και απεργίες με την συμμετοχή εκατομμυρίων γυναικών και έχοντας ως βασικό σύνθημα «Πρόκειται για πόλεμο». Ο «Νόμος και τάξη» χρησιμοποιεί το μοναδικό όπλο που έχει για να φιμώσει τα κινήματα, την βίαιη καταστολή συλλαμβάνοντας παράνομα δεκάδες γυναίκες, με ανυπόστατες κατηγορίες. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν σταματούν και δεν φοβούνται. Τονίζουν σε κάθε τους βήμα πως το μόνο που θα πετύχουν τέτοιες αποφάσεις είναι να γίνονται παράνομες αμβλώσεις απόλυτα επικίνδυνες, γιατί, όπως έχει αποδείξει αμέτρητες φορές η ιστορία, αν μία γυναίκα δεν θέλει να γεννήσει, δεν θα το κάνει, ακόμη και με κίνδυνο την ίδια της την ζωή.

Εμείς από την πλευρά μας αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι πως «Νόμος και Τάξη» υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία, όχι στις ζωές μας.

– Το σώμα μας ανήκει σε εμάς, σε κανένα κράτος, σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα αφεντικό, σε κανέναν άντρα.

– Η μητρότητα είναι επιλογή, όχι υποχρέωση

– Δωρεάν και ασφαλείς αμβλώσεις για όλες τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο

– Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις μορφές αντισύλληψης για όλες τις γυναίκες εντελώς δωρεάν

– Δημογραφικό πρόβλημα υπάρχει μόνο στα μυαλά των εθνικιστών,http://rocinante.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: