Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Η ατζέντα του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή


 Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκδόσει ένα έγγραφο με τίτλο "Ο Τζο Μπάιντεν και η Αραβο-Αμερικανική κοινότητα: Ένα σχέδιο συνεργασίας". Υπόσχεται να καταπολεμήσει τη μισαλοδοξία και να υποστηρίξει τους Άραβες Αμερικανούς, καταπολεμώντας την αντι-αραβική ρητορική, η οποία χρησιμοποιείται για να περιθωριοποιήσει, να αποκλείσει και να αποανθρωποποιήσει την αραβική κοινότητα. Υπόσχεται ότι η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις θα εγκαλεί τα κυβερνητικά στελέχη αν χρησιμοποιούν αυτήν τη ρητορική.

Αλλά ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι φίλος των Αράβων ή των εργαζόμενων Αράβων-Αμερικανών. Από τις βόμβες στη Μέση Ανατολή και την άσκηση πολιτικών εναντίον των Αράβων προσφύγων, μέχρι την πολιτική του για την Παλαιστίνη, ο Τζο Μπάιντεν, όπως και οι Δημοκρατικοί πριν από αυτόν, είναι εκπρόσωπος των καπιταλιστικών συμφερόντων και θα συνεχίσει να εφαρμόζει βίαιη, ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Congratulations @JoeBiden and @KamalaHarris. Joe, we’ve had a long & warm personal relationship for nearly 40 years, and I know you as a great friend of Israel. I look forward to working with both of you to further strengthen the special alliance between the U.S. and Israel.

— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) November 8, 2020

(Συγχαρητήριο μήνυμα του Νετανιάχου για την εκλογή Μπάιντεν-Χάρις:

"Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις. Τζο, έχουμε μια μακρά και θερμή προσωπική σχέση εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, και γνωρίζω ότι είσαι σπουδαίος φίλος του Ισραήλ. Προσβλέπω στη συνεργασία και με τους δυο σας, για να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την εξαιρετική συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ.")

Ιστορικό βομβαρδισμών

Η αντι-αραβική ρητορική είναι απαράδεκτη για τον Μπάιντεν, αλλά με ο βομβαρδισμός των Αραβικών χωρών είναι αποδεκτός. Μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό του, μας δείχνει ότι όλη η καμπάνια του Μπάιντεν είναι προσβλητική για τους Άραβες και τους πρόσφυγες. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων, πιέζοντας για τον καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπους. Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βοήθησε τον Ομπάμα να βομβαρδίσει επτά χώρες. Το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Επίσης βοήθησε στην ανάπτυξη της AFRICOM στην Αφρική. Ο Ομπάμα ενέκρινε πάνω από 10 φορές περισσότερες επιθέσεις με drones από τον Μπους. Η κυβέρνησή του έριχνε τρεις βόμβες την ώρα, 24 ώρες την ημέρα, μόνο το 2016 (συνολικά τουλάχιστον 26.171 βόμβες), όλες με την υποστήριξη του Μπάιντεν, που τώρα υπόσχεται να σταματήσει τους "αιώνιους πολέμους" ως μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο βομβαρδισμός των Αραβικών χωρών δεν επηρεάζει μόνο τους Άραβες που ζουν στις χώρες-στόχους, αλλά έχει βλαβερές συνέπειες και στους Άραβες της Αμερικής. Ο βομβαρδισμός αυτών των χωρών εντάσσεται στο αφήγημα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", σύμφωνα με το οποίο αυτές οι Αραβικές χώρες αξίζουν να βομβαρδιστούν γιατί εκεί κατοικούν τρομοκράτες. Ακριβώς όπως δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους εμπόλεμους και τους αμάχους όταν πέφτουν οι βόμβες, έτσι και η διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους Άραβες Αμερικανούς έχει ξεθωριάσει σε βαθμό που το να μιλάς Αραβικά στην Αμερική σχεδόν ισοδυναμεί με έγκλημα. Οι Άραβες Αμερικανοί υφίστανται εξευτελιστικούς ελέγχους στα αεροδρόμια επειδή μοιάζουν "ύποπτοι", στην πραγματικότητα επειδή μοιάζουν ή είναι Άραβες. Επίσης, το να βρεις δουλειά, να την διατηρήσεις και να εξασφαλίσεις έναν αξιοπρεπή μισθό, αν το όνομά σου ηχεί αραβικό ή έχεις "εμφάνιση Άραβα" είναι πολύ δύσκολο για πολλούς Άραβες που ζουν στην Αμερική. Το μακρύ ιστορικό υποστήριξης των βομβαρδισμών από τον Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή για τα καπιταλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, έχει συμβάλει στη συστηματική διάκριση εναντίον των Αράβων Αμερικανών, τους οποίους ισχυρίζεται ότι θα προστατεύσει/ 

Φυσικά, ούτε ο Τραμπ δεν είναι φίλος της Αραβικής κοινότητας. Έχει ομολογήσει δημόσια ότι στέλνει περισσότερες δυνάμεις στη Συρία, με σκοπό να κλέψει το πετρέλαιό της, κάτι που προκαλεί πολλά δεινά σε εκατομμύρια Σύρους. 

Thank you @realDonaldTrump for the friendship you have shown the state of Israel and me personally, for recognizing Jerusalem and the Golan, for standing up to Iran, for the historic peace accords and for bringing the American-Israeli alliance to unprecedented heights.

— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) November 8, 2020

(Μήνυμα του Νετανιάχου προς τον Ντ. Τραμπ:

"Σ' ευχαριστώ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη φιλία που έχεις δείξει προς το κράτος του Ισραήλ και εμένα προσωπικά, για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και του Γκολάν, για τη στάση σου απέναντι στο Ιράν, για τις ιστορικές συμφωνίες ειρήνης και για το ότι ανέβασες σε πρωτοφανή ύψη την Αμερικανο-Ισραηλινή συμμαχία.")

Παρότι όμως ο Μπάιντεν συνηθίζει να παρουσιάζει τον Τραμπ ως κάποιον που εξοστρακίζει τους Άραβες, είναι ολοφάνερο ότι και ο ίδιος δεν διαφέρει καθόλου. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία.

Πολύ βολικά, επικρατεί μια εθνική αμνησία σε ό,τι αφορά στο ιστορικό του Μπάιντεν. Σε όλη του την καριέρα έχει λειτουργήσει εναντίον της ευημερίας των Αράβων, και τώρα χρησιμοποίησε τους Άραβες στην προεκλογική του διαφήμιση για να κερδίσει ψήφους.

Η απαγόρευση των Μουσουλμάνων

Ακόμα και από την πρώτη του σελίδα, το "Σχέδιο για τη Συνεργασία" φαίνεται πόσο κενές είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Από την πρώτη ημέρα υπόσχεται ο Μπάιντεν να καταργήσει την ταξιδιωτική απαγόρευση προσφύγων/μεταναστών και να σταματήσει την πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών. Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση αρχικά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2015, με το πρόγραμμα Visa Waiver Improvement και τον νόμο για την "αποτροπή ταξιδιών των τρομοκρατών". Ο νόμος έβαζε στη μαύρη λίστα οποιονδήποτε ήταν από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία. Το 2011, το Στέητ Ντηπάρτμνεντ υπό τον Ομπάμα εξέδωσε εξάμηνη απαγόρευση των προσφύγων, οπότε αυτή η απαγόρευση του Τραμπ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο Τραμπ πήρε αυτούς τους νόμους και επεξέτεινε την απαγόρευση, για να συμπεριλάβει και τη Νιγηρία, τη Μιανμάρ, την Ερυθραία, το Κιργιζιστάν, το Σουδάν και την Τανζανία. Ο Μπάιντεν υποστήριξε έναν νόμο που χαρακτηρίζει κάθε έναν που προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες, και διαιώνισε το αφήγημα ότι οι Άραβες είναι πιο επιρρεπείς στη ριζοσπαστικοποίηση και την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών, το ίδιο ακριβώς αφήγημα που τώρα υπόσχεται να καταπολεμήσει.

Η Παλαιστίνη και το κίνημα BDS

Ο Μπάιντεν είναι κάθετα αντίθετος με το ειρηνικό κίνημα "Boycott, Divestment, Snctions" (Μποϋκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις) ή αλλιώς BDS. Αυτό το κίνημα καλεί σε μποϋκοτάζ, απόσυρση των επενδύσεων και κυρώσεις προς το Ισραήλ, ως απάντηση στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κατοχή της Παλαιστίνης. Πολλοί Άραβες ταυτίζονται με την δραματική κατάσταση των Παλαιστινίων και υποστηρίζουν την αντίστασή τους στη Σιωνιστική κατοχή, επειδή οι Άραβες άλλων περιοχών έχουν επίσης υπάρξει υπό τον ζυγό του ιμπεριαλισμού. Η ιδέα του να ενωθούν οι Άραβες για να διώξουν τον Τραμπ, ψηφίζοντας Μπάιντεν, έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον κοινό αγώνα. Ο Τραμπ είναι σίγουρα χωμένος μέχρι τον λαιμό στο παιχνίδι του Σιωνισμού, αλλά και ο Μπάιντεν δεν διαφέρει καθόλου. Υποστηρίζοντας τον Μπάιντεν, υποστηρίζεις τον Σιωνισμό.

Η τάση των Δημοκρατικών να χαρακτηρίζουν κάθε κριτική προς το Ισραήλ ως "αντισημιτισμό" δεν είναι άλλο παρά μια ευτελής επίθεση για να φιμώσουν κάθε πολιτική διαφωνία και να προστατεύσουν την επικερδή σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Το Δημοκρατικό Κόμμα δέχεται πλούσια χρηματοδότηση από το Σιωνιστικό λόμπι και, σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, που με τη σειρά του υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η Αραβο-Αμερικανική ατζέντα του Μπάιντεν υπόσχεται να ξεριζώσει τον συστημικό ρατσισμό και να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αλλά στην πράξη αυτή η υπόσχεση έρχεται σε αντίφαση με την υποστήριξη ενός νόμου που φιμώνει το BDS και, συνεπώς, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τα άτομα σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ που υποστηρίζουν το μποϋκοτάζ του Ισραήλ. Το μήνυμα είναι σαφές. Αν είσαι Άραβας που έχει κάτι να πει το οποίο δεν συμβαδίζει με την ιμπεριαλιστική ατζέντα των ΗΠΑ, καλύτερα να ξεχάσεις το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου που σου κατοχυρώνει η 1η Τροποποίηση. 

Αλλά ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος στους Δημοκρατικούς που δεν είναι φιλικός προς τους Άραβες Αμερικανούς. Η Καμάλα Χάρις είναι σθεναρή υποστηρίκτρια του AIPAC, το οποίο είναι ένας οργανισμός στις ΗΠΑ που προωθεί τις στενές Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις. Η Καμάλα είχε μυστικές συναντήσεις με τον Νετανιάχου και ασκούσε κριτική στον Ομπάμα επειδή δεν υποστήριζε με μεγαλύτερο σθένος τους Ισραηλινούς εποικισμούς. Ακόμα κι όταν ο Μπέρνι Σάντερς είχε καταθέσει μια τροπολογία για περικοπή κατά 10% του στρατιωτικού προϋπολογισμού των $740 δις, η Χάρις την καταψήφισε, μαζί με όλη την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν στην υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση των φτωχών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, αλλά ακριβώς όπως ο Τραμπ και όσοι προηγήθηκαν απ' αυτόν, η Χάρις και ο Μπάιντεν έχουν ως προτεραιότητα τη συνέχιση της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και της εξαπόλυσης πολέμων εναντίον των αραβικών χωρών και όπου πλειοψηφεί το Μουσουλμανικό στοιχείο.

Τόσο η Χάρις, όσο και ο Μπάιντεν υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την Ισραηλινή κατοχή, που στερεί την ανθρώπινη ιδιότητα, σκοτώνει και εξορίζει τους Άραβες καθημερινά. Η δέσμευση του Μπάιντεν να "διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα έχουν ίσα δικαιώματα στην ελευθερία, την ασφάλεια, την ευημερία και τη δημοκρατία" είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν μεταχειρίζεται ισότιμα τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και υπό τον Μπάιντεν αυτό δεν θα αλλάξει. Η λύση των δύο κρατών που υποστηρίζει είναι μια ψευδαίσθηση. Ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτή η "λύση" δεν είναι βιώσιμη, αλλά επειδή στη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος αυξάνεται η κριτική προς το Ισραήλ, πρέπει να δείξει ότι έχει κάτι στο τραπέζι που μοιάζει να λαμβάνει υπόψιν και τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα, αυτό το καταδικασμένο σχέδιο δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα τους Παλαιστίνιους. 

Πηγή: leftvoice.org 

Μετάφραση: Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: