Η μείωση κρατήσεων φθάνει το 10% στο σύνολο της χώρας αλλά ξεπερνάει το 15%-20% σε γνωστούς προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική ή το Ρέθυμνο. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως η Μύκονος ή η Κεφαλονιά δηλώνουν ότι δεν θα ρίξουν τις τιμές βλέποντας ότι πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πέσει τουλάχιστον 10% σε σχέση με το 2009. Ολα αυτά για τους ξένους, αφού η ζήτηση από τους Ελληνες είναι ακόμα ανύπαρκτη.
Η απάντηση για το τι θα γίνει φέτος με τον τουρισμό θα προκύψει από μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές: από το πώς θα κινηθούν οι δύο κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία) αλλά και οι ανερχόμενες (Βαλκάνια, Ρωσία) έως και από τις ισοτιμίες ευρώ-δολαρίου-αγγλικής λίρας το πόσο χαμηλά θα κατεβάσουν τις τιμές τους οι ξενοδόχοι, το τι θα κάνουν φέτος οι έλληνες παραθεριστές αλλά και πόσο γρήγορα η Τουρκία θα αρχίσει να... διώχνει τουρίστες ήδη φέτος έχει (αύξηση περί το 30%, με περισσότερους από 30 εκατ. ξένους επισκέπτες). Στη φετινή «εξίσωση» πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και «άγνωστες» μεταβλητές, όπως η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία έγινε αφορμή για πολλές ακυρώσεις στην Αθήνα, τη Ρόδο αλλά και τα νησιά του Ιονίου.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι καταγράφεται μείωση κρατήσεων στις τρεις από τις τέσσερις κύριες χώρες-δεξαμενές τουριστών (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία).
Οι εξελίξεις στον τουρισμό δείχνουν να ακολουθούν τις πολιτικές.
Στη μεν Γερμανία οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα καταγράφουν μείωση πάνω από 10%, ενώ την ίδια στιγμή στη Γαλλία (όπου η κοινή γνώμη βλέπει με συμπάθεια τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας) οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες 5% έως 7%.
Ο άγγλος «ασθενής» πάντως (η αγορά της Βρετανίας) κινείται αυτή τη στιγμή με μείωση κρατήσεων 3-5%. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ένας από τους δύο μεγαλύτερους ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ (Thomas Cook) κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα μείωση κρατήσεων 24% από τη Μεγ. Βρετανία προς την Ελλάδα. Ομως οι αγγλοι τουρ οπερέιτορ έχουν ρίξει στην αγορά προσφορές για Ελλάδα και Ισπανία. Αφ' ενός για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους προς τις δύο χώρες που αποτελούν κύριους προορισμούς των πελατών τους. Αφ' ετέρου, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, επειδή θέλουν να στρέψουν το επόμενο διάστημα τους πελάτες τους προς μεσογειακούς προορισμούς της ευρωζώνης (Ισπανία, Ελλάδα), καθώς Τουρκία και Αίγυπτος πλησιάζουν στα όριά τους και το επόμενο διάστημα πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να βάλουν «χειρόφρενο» στις κρατήσεις. Ετσι, έλληνες τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι, εκτός απροόπτου, η βρετανική αγορά θα ανακάμψει πλήρως και θα προσεγγίσει τα περυσινά επίπεδα. Μεγάλοι χαμένοι από τη μείωση κρατήσεων προς Ελλάδα από τη βρετανική αγορά είναι οι προορισμοί στα Επτάνησα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά της περιοχής οιξενοδόχοι αναφέρουν μείωση κρατήσεων 10-15%.
Από την < Ελευθεροτυπία>.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου