Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ



Η αναδρομική έκθεση εικαστικών έργων του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Φυσικά Πεδία και Εννοιακές Φόρμες», σε όλες τις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, που εγκαινίασε με τιμητική ομιλία της η κ. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, έλαβε πολλές επαινετικές κριτικές τόσο από τους ειδικούς, όσο και από το ευρύ κοινό που την επισκέφθηκε και παρακολούθησε τα δρώμενα και τις ξεναγήσεις.  


Η γνωστή Ιθακήσια λογοτέχνις, λαογράφος και ερευνήτρια Ρίτα Τσιντίλη-Βλησμά, αναφέρει μεταξύ άλλων σε κείμενο της: Ο Κώστας Ευαγγελάτος, έχει αναδειχθεί και επαινεθεί ανάλογα για την ποίηση και τη ζωγραφική του.
Στην έκθεση του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, σ' αυτό το θαυμάσιο κτίριο του παλιού Ταχυδρομείου, έδωσε δείγματα της τελευταίας δημιουργίας του, που θαυμάστηκε όπως και η προηγούμενη δουλειά του. 
Οι πίνακες του μεγάλοι και πολλοί, με αγναντέματα στο μακρινό αύριο, με ωραία φυσικά τοπία και νεφελώματα από την ιδιαίτερη πατρίδα, με την ποίηση να αγκαλιάζει και τη ζωγραφική του.

Ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει σε κείμενο του: Ο Κώστας Ευαγγελάτος με αφαιρετικό τρόπο διεισδύει σε ένα ευρύτερο αλληγορικό πεδίο, στα πλαίσια μιας γοητευτικής διερεύνησης της γεωμετρικής δόμησης, που τον οδήγησε στις μεγάλων διαστάσεων Εννοιακές Φόρμες. Η Τέχνη του στο ανώτατο στάδιο αποκτά τη δυνατότητα να μεταφέρει εγκεφαλικούς συνειρμούς σε ένα δρόμο παράλληλο με τα σχήματα και τις φόρμες που τονίζουν τη μαγεία κάθε πίνακα. Η έμπνευση του ταξιδεύοντας ευρύτατα αποτυπώνει και διαφυλάσσει τρυφερές αναμνήσεις και καταγράφει επιδέξια φευγαλέες εντυπώσεις που προξενεί το φυσικό περιβάλλον, σε μια επιθυμητή αρμονική οικολογική σχέση με τον άνθρωπο. Η ομορφιά συνυπάρχει με τη σκέψη!