Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΛΑΦΥΡΩΝ...

Το «Βήμα» της Κυριακής παραχώρησε τη θέση του κυρίου άρθρου του στον κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου (τον οποίον προ ολίγου καιρού καλούσε να παραιτηθεί).Δεν θυμάμαι παρόμοιο κρούσμα γραικυλισμού (με το κύριο άρθρο) στην ιστορία του Τύπου, παρά τη δισχιλιετή λαμπρά παράδοση του έθνους μας σε αυτό το σπορ -γράψε ένα εγκώμιο για τον Αντώνιοκι αν παρ' ελπίδα υπερισχύσει ο Οκταβιανός, άλλαξε το όνομα. Ολα τα υπόλοιπα λαμπρά θα ταιριάζουνο ευσεβής, ο φιλοπάτωρ και φιλέλλην, ο πολυχρονεμένος Πατισάχ...

Οταν οι ελευθερωτές της αγοράς ιδιωτικοποιούσαν μετά βαΐων (για το στιφάδο) και κλάδων τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 2002, επί κυβερνήσεως Σημίτη και υπουργίας Γιώργου Α. Παπανδρέου (τον νυν ξαναμανά προφήτη του σοσιαλισμού με ανάλαφρο βάδισμα), ταυτοχρόνως διέσυραν όσους αντέλεγαν ως απολιθώματα και «κρατιστές»! (Μεγάλη ρετσινιά ο «κρατισμός»! Εκτοξεύεται κυρίως απ' αυτούς που έχουν το κράτος στα χέρια τους, το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους, δόλιο, μοχθηρό και άχρηστο, εναντίον εκείνων που, αντιθέτως, θέλουν να το εξανθρωπίσουν και να το επαναδιοργανώσουν επί το δικαιότερον και το φιλολαϊκότερον).
Πρόκειται για ένα ακόμα από τα κυρίαρχα κλισέ της νεοφιλελεύθερης δημαγωγίας που κάνει το μαύρο άσπρο. λέγοντας ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.
Αποτέλεσμα λοιπόν της λαμπρής αυτής ιδιωτικοποίησης είναι, μόλις επτά χρόνια μετά, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες να 'χουν φάει τα 2,5 δισ. από τη σύμβαση των 3,1 δισ. (για να μας φτιάξουν τέσσερα υποβρύχια), να μας έχουν φτιάξει μόνον ένα (αριθμός 1) και 'κείνο να γέρνει σαν χεσμένη βάρκα, τα ναυπηγεία να μην έχουν πάρει καμμιάν άλλη δουλειά και να μαραζώνουν, η Τουρκία να έχει στο μεταξύ αποκτήσει έξι υποβρύχια του ίδιου τύπου, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να 'χει ξεμείνει από υποβρύχια, οι Γερμαναράδες να διεκδικούν κι από πάνω τα 600 εκατομμύρια που υπολείπονται για μία σύμβαση που τινάχτηκε στον αέρα και οι 1.400 εργάτες των ναυπηγείων να βγαίνουν (και αυτοί) στην ανεργία
ή στη γύρα για... STAGE!
Αν όλα αυτά συνέβαιναν στην Τουρκία, τους υπεύθυνους θα τους «έτρωγαν τα ψάρια στον Βόσπορο» - τρόπος του λέγειν
διότι στον τρόπο του πράττειν, και στη γείτονα χώρα, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα.
Κι εκεί η πολεμοκάπηλη εξοπλιστική μπίζνα είναι μια τερατώδης στις διαστάσεις της υπόθεση του πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος με απροσμάχητα κέρδη για το ίδιο το στράτευμα, τους μιζαδόρους και τα πολιτικά κόμματα. Με αποτέλεσμα μια κερδοφόρα επιθετικότητα, βασανιστική για όλους τους λαούς, είτε στο εσωτερικό αυτής της χώρας, όπως οι Κούρδοι, είτε γύρω της.
.....................................
Δύο ελληνικές κυβερνήσεις, του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή, κατόρθωσαν να βυθίσουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τον πιο χαρούμενο, ελαφρόμυαλο και επικοινωνιακό τρόπο.
Αντί να στρωθούν κάτω να βρουν τον δρόμο μέσα απ' τον οποίον θα αντιμετώπιζαν την κρίση που έπληττε ήδη απ' τη δεκαετία του 1990 τα ναυπηγεία διεθνώς, πούλησαν αντί τρύπιου πινακίου και μιας φακής τα δικά μας (όπως έκαναν με τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, την Ολυμπιακή κι όλον τον δημόσιο πλούτο) και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα
για τον μαρασμό, την ανεργία, την απελπισία.
Αυτό που ο κ. Σημίτης ονόμασε «εκσυγχρονισμό», αυτό που ο κ. Καραμανλής ονόμασε «μεταρρυθμίσεις», δεν ήταν παρά μια άγρια οπισθοδρόμηση, μια αντιδραστική παρακμή.
Που επηρέασε τα πάντα: από τα τεκταινόμενα (τα πολύ θλιβερά) στην εκπαίδευση έως την επικράτηση στην κοινωνία μιας ιδεολογίας ωχαδερφισμού και κουτοπονηρίας. Χρέη για να τη βγάλουμε (σκλάβοι σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας), ρουσφέτι για να τη βολέψουμε
κι αύριο βλέπουμε ή μάλλον προσβλέπουμε στην «πράσινη ανάπτυξη», φέρ' ειπείν, κι άλλα ωραία ελαφρόμυαλα λόγια ίσης βαρύτητας με την ένδοξη ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Αλλωστε στην «πράσινη ανάπτυξη» (που φαίνεται να εξελίσσεται γρήγορα στη νέα μεγάλη μπαρούφα της φιλοκαπιταλιστικής δημαγωγίας) έχουν ήδη προσχωρήσει και πρωτοπορούν εταιρείες όπως η... Ζίμενς!!
Και σε αυτό δεύτεροι οι πανταδεύτεροι σοσιαλιστές του Γιώργου...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 29.ΙΧ.2009 stathis@enet.gr

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.


1953 kefalonia eartquake

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Σοβαρότατες καταγγελίες για τη λειτουργία των ΤΕΙ στο Νομό μας

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ E MAIL.
Σε ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι στα ΤΕΙ -που για ευνόητους λόγους ζήτησαν την ανωνυμία-καταγγέλουν πράγματα και θάματα για τη λειτουργία των ΤΕΙ στη Κεφαλονιά και ιδιαίτερα για το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Αργοστολίου.
Από τις συζητήσεις μας μαζί τους και από την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε, ένα είναι σαφές : Το ΤΕΙ στο νησί μας είναι καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί.
Η πλήρης ανακοίνωση είναι η εξής :
Επιπτώσεις Εκφυλισμού και Διαφθοράς του Κύρους του Ιδρύματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Αργοστολίου, Κεφαλληνίας.
Το ανωτέρω Τμήμα λειτουργεί από την έναρξή του επιτυχώς 5 χρόνια με εμφανές επακόλουθο τον συνεχή αυξανόμενο ρυθμό του αριθμού των εισακτέων.
Η πορεία αυτή ακολουθώντας τον αρχικό Οδηγό Σπουδών, (παρόμοιο του αντιστοίχου Τμήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριά), αποτελούσε εγγύηση για το Τμήμα.
Αντίθετα τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ακολουθούν φθίνουσα πορεία ως αποτέλεσμα εξυπηρέτησης μικροπρόθεσμων κομματικών, συγγενικών και μη αξιοκρατικών συμφερόντων.
Διαπιστώνεται όμως τελικά ότι και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας τείνει να ακολουθήσει την κατιούσα πορεία των υπολοίπων Tμημάτων μετά την περυσινή παρέμβαση που έγινε στον Οδηγό Σπουδών.
Συγκεκριμένα, επαληθεύεται εκ των υστέρων ότι η αλλαγή του Προγράμματος Σπουδών δεν είχε κανένα άλλο λόγο ύπαρξης, παρά μόνο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων που η Διοικούσα της Αθήνας, και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος, ήθελε να «βολέψει» επειδή προφανώς οι κατά καιρούς μετέωροι δεν καταφέρνουν να απορροφηθούν πουθενά άλλού είτε λόγω ανεπάρκειάς τους, είτε λόγω κεκτημένου υπέρμετρου ζήλου και φιλαυτίας - στοιχείων μη ανταποκρινομένων στις αντίστοιχες δυνατότητες και τα προσόντα τους.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο, η τελευταία φορά που ήρθε για υπόθεση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων ήταν την άνοιξη του 2007, όταν σε συνέντευξη ρωτήθηκε από τοπικούς φορείς να αιτιολογήσει την αλλαγή μαθημάτων στον Οδηγό Σπουδών, όπως το μάθημα σχετικό με το Αρχαίο Ελληνικό Ένδυμα (!) και τον λόγο ύπαρξής του σε Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και μάλιστα σε Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας.
Από τότε την μόνη εικόνα και επαφή που έχει ο Πρόεδρος με το Ίδρυμα είναι μόνο δια μέσου της Γραμματειακής Υποστήριξης, η οποία του γνωστοποιεί - όσα αυτή κρίνει - ότι πρέπει να γνωρίζει, και δια μέσου της οποίας γνωστοποιούνται στα εδώ Τμήματα - και όχι μόνο - όλα τα φυσικώς και τεχνικώς δρώμενα και πεπραγμένα της Διοικούσας της Αθήνας. Για οποιονδήποτε άλλο επιχειρήσει επικοινωνία μαζί του, οι τηλεφωνικοί κωδικοί του Ιονίου κτυπούν κόκκινο συναγερμό δικαιολογιών υπέρμετρων απασχολιών του Προέδρου ή εξαφανίσεών του εκτός έδρας.
Ειδικότερα τελευταία που επισημοποιήθηκε η είσοδος και σύμπραξη με καθηγητή του Παν/μίου του Αιγαίου στον οποίο παραχώρησε το Νεοσύστατο Τμήμα της Ζακύνθου - σαν να ήταν κληρονομικό περιουσιακό του απόκτημα - αγνοώντας επιδεικτικά και προκλητικά παραινέσεις και προειδοποιήσεις Τοπικών Φορέων και Αρχών, εφόσον ο συγκεκριμένος καθηγητής :
1) έχει κατ' εξακολούθηση προσβάλλει και διασύρει τον Νομό με τις πράξεις του προκαλώντας προβλήματα όπου εμπλέκεται
2) δεν έχει ουδεμία -φαινομενικά- σχέση με το Ίδρυμα, άλλη από αυτή της συμμετοχής του στο παράνομο εκλεκτορικό ευνοούμενης του Προέδρου, το οποίο δεν ευδοκίμησε κατόπιν έγκαιρης παρέμβασης Τοπικών Υπευθύνων -χωρίς όμως κυρώσεις !
3) έχει απαιτήσει - εκτός των άλλων- θέσεις για δικά του άτομα μέσα στο Ίδρυμα, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί, εξ ου και η πρωτοφανής φετινή αθρόα προσέλευση υποψηφίων καθηγητών προς όλα τα Τμήματα με σκοπό την εκτόπιση των ήδη υπαρχόντων μονίμων κατοίκων.
Ποιος θα χρεωθεί όμως την ανεξέλεγκτη και άγνωστη πορεία του Τμήματος :
Οι ανυποψίαστοι φοιτητές ;
Το οικογενειακό τους περιβάλλον που επιβαρύνεται ;
Το ήδη υπάρχον Εκπαιδευτικό Προσωπικό που εκτοπίζεται ταυτόχρονα από δυο πλευρές όπως :
1) Με προσθαφαιρέσεις μαθημάτων διαφορετικών ειδικοτήτων από τις αρχικώς ορισθείσες
2) Με τις αιφνίδιες και εμβόλιμες προσελεύσεις «αλεξιπτωτιστών» καθηγητών που καταφθάνουν εσπευσμένα από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να καταλάβουν τις προγραμματισμένες δωρεές θέσεων εκ μέρους της Διοικούσας της Αθήνας ;
Το ήδη υπάρχον Εκπαιδευτικό Προσωπικό, αποτελούμενο από αξιόλογους Καθηγητές, Ερευνητές και Έμπειρους Εκπαιδευτικούς είναι αυτό που μέχρι σήμερα δημιούργησε και διατήρησε την υψηλή απόδοση, ενώ στήριξε το ανταγωνιστικό προφίλ του Τμήματος και κατά συνέπεια του Ιδρύματος.
Είναι οι Εκπαιδευτικοί οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ρίζες από αυτό τον τόπο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι συνεχώς υπόλογοι και παρόντες. Υπηρέτησαν και υπηρετούν το Ίδρυμα από την έναρξή του, δοκιμάζονται και αξιολογούνται από Επιτροπές Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης και παρ' όλα τα ανωτέρω εκτοπίζονται συστηματικά για να παραμένουν κενές και διαθέσιμες οι πολυπόθητες φωτογραφικές θέσεις στους επιτήδειους.
Και είναι αξιοσημείωτο, ότι όσο πιο αξιόλογο και σημαντικό είναι το επιστημονικό έργο, αλλά και το κύρος των ντόπιων εκπαιδευτικών, τόσο πιο συστηματική και εντατική είναι η εκτόπισή τους, για ευνόητους λόγους !
Η φετινή αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα Τμήματα Αργοστολίου και Ληξουρίου είναι παράνομη και απαράδεκτη επιτρέποντας την μη αξιοκρατική έλευση 18 «ιπταμένων» εκπαιδευτικών προσφέροντάς τους πλήρες ωράριο - χωρίς καν να έχουν δοκιμαστεί - οι οποίοι εκτοπίζουν 42 εκπαιδευτικούς μονίμους κατοίκους. Και αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο 2 από τα 4 Τμήματα της Κεφ/νιας και κανένα από τα άλλα Τμήματα σε Ζάκυνθο και Λευκάδα !
Ποιες άραγε είναι οι επιπτώσεις στο κύρος του Ιδρύματος αλλά και στην Τοπική Κοινωνία με τους πειραματισμούς των «αλεξιπτωτιστών» καθηγητών, με ή χωρίς εμπειρία, δεν έχει σημασία, που έρχονται και δήθεν διδάσκουν από ξενοδοχεία με συνδυασμούς : χρονομέτρου, μετεωρολογικού δελτίου και αναβολές πτήσεων της Ολυμπιακής ;
Αυτοί θα αναβαθμίσουν το Ίδρυμα και πως ;
Με διήμερα δωδεκάωρα, τουριστικά περιφερόμενοι ;
Και γιατί να μην έρθουν ; Που αλλού μπορούν να πάνε ;
Είναι υπόλογοι σε κανένα ;
Τις Θέσεις ήρθαν να πάρουν και τις ώρες και αν καταποντιστεί το Ίδρυμα αυτοί θα είναι ασφαλείς, μακριά και κατοχυρωμένοι !
Και ενώ σε τοπικό επίπεδο διαδραματίζονται όλα τα ανωτέρω, ο Πρόεδρος συνεχίζει - σε προεκλογική περίοδο - να δρομολογεί εκλεκτορικά, να τροποποιεί αποτελέσματα θέσεων προκηρύξεων, ενώ υπογράφει κονδύλια με τον ανωτέρω καθηγητή του Παν/μίου του Αιγαίου και του παραδίδει τα κλειδιά στα εγκαίνια του Νεοσύστατου Τμήματος Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου...
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μόνο ένα δείγμα από όλα όσα συμβαίνουν στην Κεφαλονιά ! Γιατί η Ζάκυνθος και η Λευκάδα βιώνουν τις δικές τους αντίστοιχες καταστάσεις διαφθοράς και εξαθλίωσης.
Οι Πρόεδροι και οι συνοδείες τους ταξιδεύουν και γυρνούν ανά τον κόσμο, δήθεν για λόγους των Ιδρυμάτων, με χρήματα των Ιδρυμάτων, ενώ κατά την διάρκεια υπερπολυτελών γευμάτων ανταλλάσσουν τεχνικές εκμύευσης κονδυλίων διακωμωδώντας και περιπαίζοντας τα ΤΕΙ που έκλεισαν ! Τα Περιφερειακά ΤΕΙ δεν είναι περιστασιακά τσιφλίκια των εκάστοτε Προέδρων προς πώληση ή αγορά κατά το κέφι τους.
Αυτός ο εκφυλισμός και η κοινωνική παρακμή που δημιουργούν και επιβάλουν οι εκάστοτε Διοικούσες Περιφερειακών ΤΕΙ πρέπει να πάρει τέλος ! Οι τοπικές κοινωνίες ΔΕΝ θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ! Γιατί οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που χρεώνονται το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δεν θα αποσιωπήσουν ούτε θα συγκαλύψουν σκάνδαλα, αντίθετα θα απομονώσουν το ξένο σώμα που προκαλεί και παρεκτρέπεται μέχρι της τελικής εκτόπισής του ! Και σε αυτή την αντιμετώπιση θα συνεισφέρουν όλοι !
Είναι απαράδεκτο, το τοπικό Προσωπικό των ΤΕΙ, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, να παραβλέπουν ή να αγνοούν τα δρώμενα ! Οφείλουν να διεκδικούν τις θέσεις τους και να μην επιτρέπουν να παραμερίζονται από αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες καταχρήσεις εξουσίας που οδηγούν σε υποβάθμιση Ιδρυμάτων και Πτυχίων.
Η επέμβαση των Τοπικών Αρχών και Φορέων πρέπει να είναι Άμεση και Έγκαιρη. Καταστάσεις όπως οι ανωτέρω πρέπει να προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους ελέγχοντας και διεκδικώντας ενημέρωση, γιατί ΟΛΑ αυτά στην δική τους αυλή συμβαίνουν και ΑΥΤΟΙ πρέπει να δράσουν !
Υ.Γ: Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ;

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ

ΙΔΟΥ Η …ΡΟΔΟΣ , ΚΥΡΙΟΙ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που, κατά την διάρκεια της ειδικής για τον σκοπό αυτό επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του νομού μας από τον βουλευτή κ. Παρίση τον νομάρχη κ. Γεωργάτο τον αντινομάρχη κ. Γαλιατσάτο και άλλους παράγοντες στον υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά για το θέμα της γέφυρας Αργοστολίου, δόθηκε από τον ίδιο τον υπουργό και σε επήκοον όλων των παρευρισκομένων η υπόσχεση ότι «αμέσως μόλις ανοίξει το Περιφερειακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, με δική μου απόφαση θα εντάξω το έργο της γέφυρας Αργοστολίου».
Να προστεθεί ακόμη ότι λίγο πριν από αυτήν την συνάντηση το ΥΠΕΧΩΔΕ δια χειρός υφυπουργού κ. Ξανθόπουλου και απαντώντας εγγράφως στον τότε βουλευτή Επικρατείας κ. Μπεριάτο ,είχε αποδεχθεί την ανάγκη επισκευής της γέφυρας και απόδοσης της στον κυκλοφοριακό ιστό ως τμήμα της εθνικής οδού Αργοστολίου- Σάμης.
Ήδη από τις 24/09/2009 ο γγ της Περιφέρειας Ιονίων προκήρυξε την θεματική προτεραιότητα «προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας» που σαν πρώτη επιλέξιμη δράση αναφέρει την «προστασία,αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων».
Τά ψέματα τελείωσαν! κε Σαμαρά και κε Παρίση οι συμπατριώτες μας περιμένουν την άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης σας.
Να ενταχθεί με υπουργική απόφαση το όλον έργο της γέφυρας, ήτοι στατική και αισθητική αποκατάσταση.
Και μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχει χρόνος λόγω εκλογών. Όπως υπάρχει χρόνος για την προκήρυξη άλλο τόσο υπάρχει και για την ένταξη του έργου. Έτσι κύριοι της κυβέρνησης? Όχι μόνο διορισμούς stage από το παράθυρο, έχετε χρόνο και για κάτι ουσιαστικό για αυτό τον τόπο και την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά.
Αν δεν το κάνετε ,κε Σαμαρά και κε Παρίση θα είσαστε το λιγώτερο ,φτηνοί λαϊκιστές!

Αργοστολι, 25/09/2009 το γραφείο τύπου

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ
1ο Θέμα: Χρήση κτηρίου ¨Προσκόπων¨.
Αποφασίσθηκε ομόφωνα να γίνει πρόταση για εξαγορά του γειτονικού οικοπέδου της ΔΕΗ στην κατεύθυνση ανέγερσης Δημαρχείου και κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στα δύο συνεχόμενα οικόπεδα αφού κατεδαφισθεί το παλαιό κτίριο (¨κτίριο προσκόπων¨).
2ο Θέμα:Έγκριση Απολογισμού Δήμου Σάμης οικ. έτους 2008.
Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ.
3ο Θέμα:Παραχώρηση μέρους της Κεντρικής πλατείας Σάμης για την διαμόρφωσης της ως εκθεσιακού χώρου για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.
Αποφασίσθηκε ομόφωνα να παραχωρηθεί η χρήση μέρους της πλατείας απέναντι από το Δημαρχείο (έμπροσθεν του μουσείου) για να μετατραπεί σε χώρο έκθεσης των ψηφιδωτών που έχουν βρεθεί στη Σάμη, στο πλαίσιο της πρότασης που έχει υποβάλλει η ΛΕ΄ΕΠΚΑ για ένταξη του Μουσείου Σάμης στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
4ο Θέμα:Ανανέωση Σύμβασης Μίσθωσης Κτηρίου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σάμης.
Ανανεώθηκε για ένα έτος η σύμβαση μίσθωσης με τον ιδιοκτήτη των δύο κτιρίων που στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σάμης.
5ο Θέμα:Έγκριση υπ’ αρ. 8/09 Απόφασης Τ.Σ. Πυργιού - Αίτηση Συλλόγου «Ο Αίνος».
Αποφασίσθηκε ομόφωνα η μετατροπή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσακαρισιάνου σε χώρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης –Φιλοξενίας επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου και η παραχώρηση της χρήσης του στο Σύλλογο Φίλων Πυργιού ¨Ο Αίνος¨.
6ο Θέμα:Τροποποίηση ¨ΘΗΣΕΑ¨ Δήμου Σάμης.
Αποφασίσθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του ¨ ΘΗΣΕΑ¨ ως ακολούθως:
Απεντάσσεται το έργο ¨Αλιευτικό Καταφύγιο Καραβομύλου¨ ποσού 100.000 ευρώ και το έργο ¨Δημιουργία Λιμενίσκου Μικρών Σκαφών¨ ποσού 300.000 ευρώ με δεδομένο ότι μέχρι 31/12/2009 είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες. Το συνολικό ποσό των 400.000 ευρώ που παραμένει στο ¨ΘΗΣΕΑ¨ μετά την απένταξη των δύο, ανωτέρω αναφερομένων, έργων θα χρησιμοποιηθεί, με αντίστοιχη ένταξη, για την αγορά λεωφορείου, γερανοφόρου οχήματος και σκαπτικού μηχανήματος (JCB) για τις ανάγκες του Δήμου.
Η συνεδρίαση διακόπηκε, λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί με τη συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων τις επόμενες ημέρες.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή από την εφημερίδα <<Καθημερινή,>> από τις εκλογές του 2004.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ.

Στην Τασμάνια της Αυστραλίας γύρισε ο ομογενής σκηνοθέτης, Αλκίνοος Τσιλιμιδός, τη νέα του ταινία Blind Company με κεντρικό ήρωα ένα φορέα του Aids.Η ταινία του Τσιλιμιδού, όπως και της Κόκκινου, έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνη.Ο καταγόμενος από την Κεφαλονιά, Αλκίνοος Τσιλιμιδός, έχει ήδη στο ενεργητικό του τα φιλμ Everynight…Everynight (1994), Silent Partner (2001), την βραβευμένη ταινίαTom White (2004) και Em4Jay (2006).Ο Τσιλιμιδός θεωρείται από τους πιο διακεκριμένους Αυστραλούς σκηνοθέτες.Πρωταγωνιστής και στη νέα του ταινία είναι ο Αυστραλός ηθοποιός Κόλιν Φράιλς. Την φωτογραφία της ταινίας έχει αναλάβει ο επίσης βραβευμένος Άνταμ Αρκαπάο.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Σ ΥΡΙΖΑ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Την προσεχή Κυριακή 27/09/2009 και ώρα 19.00 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ο ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ ,πανεπιστημιακός και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συγκέντρωση θα χαιρετήσουν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας.
Το Σάββατο 26/09/2009 ο ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, Γεράσιμο Δημητράτο και Αλέξανδρο Ταφλαμπά, θα περιοδεύσει στην Βόρειο Ιθάκη και το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσουν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βαθύ.

Αργοστόλι, 23/09/2009 το γραφείο τύπου


Τηλ. Επικοινωνίας 2671028688
Σπ. Λουκάτου 7 ,Αργοστόλι

ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Πολύ καλή δουλειά φαίνεται να γίνεται στο Δήμο Σάμης, στον τομέα << Εναλακτικές μορφές τουρισμού>> και ιδιαίτερα στις πεζοπορικές διαδρομές, από το τμήμα τουριστικής προβολής του Δήμου.
Συγκεκριμένα: Η ΚΕΤΑΠ Σάμης, επεξεργάζεται για την περιοχή μας την ανάδειξη Πεζοπορικών-Περιπατητικών Διαδρομών στα ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία εντός των ορίων του Δήμου Σάμης, με έμφαση σε σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ως αρχή έχει ήδη συνταχθεί μελέτη για τη Δημιουργία, Καταγραφή και Ανάδειξη της Πεζοπορικής-Περιπατητικής διαδρομής:
Παλαιά Βλαχάτα – Λίμνη Μελισσάνη – Σάμη – Αρχαιολογικοί Χώροι Σάμης.
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
Καταγραφή – Αποτύπωση του άξονα των διαδρομών με GPS χειρός και αξιοποίηση στοιχείων από φωτογραφικές και δορυφορικές εικόνες.
Προτάσεις διαμόρφωσης της διαδρομής
Προτάσεις λειτουργικών παρεμβάσεων στην διαδρομή για την διευκόλυνση της αναγνώρισης της και της βαδισιμότητάς της
Απεικόνιση των διαδρομών σε χαρτογραφικό υπόβαθρο της περιοχής και παραγωγή αρχείων για εκτυπώσεις εντύπων και χαρτών
Ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων που συνδέονται με την διαδρομή
Έκδοση μικρού τουριστικού οδηγού που θα περιέχει χάρτες απεικόνισης των διαδρομών και χρήσιμες γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες
Προβολή των προτεινόμενων διαδρομών στην ιστοσελίδα του δήμου με χρηστικές ενέργειες και εφαρμογές που συνδυάζουν τους χάρτες με γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες.
Επίσης τόσο γι’ αυτή όσο και για τις επόμενες διαδρομές η προβολή των προτεινόμενων διαδρομών στην ιστοσελίδα του δήμου με χρηστικές ενέργειες και εφαρμογές που συνδυάζουν τους χάρτες με γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες.
Διευκρινίζουμε ότι το χαρτογραφικό καθώς και φωτογραφικό υλικό παρουσίασης στο web θα φιλοξενείται σε γεωγραφικό map server της αναδόχου εταιρείας ο οποίος παρέχει την δυνατότητα δυναμικού zoom,pan, εύρεση σημείου ενδιαφέροντος και προβολή του με δυνατότητα απεικόνισης φωτογραφίας καθώς και πλοήγηση από σημείο σε σημείο στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Πέραν αυτής της διαδρομής η οποία σε επίπεδο μελέτης είναι έτοιμη, έχει ήδη συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό (φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, κείμενα κ.λ.π.) και για της εξής διαδρομές:
Α. Πεζοπορική διαδρομή Αίνου ( ήδη υπάρχουσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ)
1. Σάμη- Αγ. Φανέντες- Κάστρο- Αντίσαμος. (η οποία θα αρχίζει πλέον από την Εκκλησία της Σάμης και θα προβληθεί και ως θρησκευτικό μονοπάτι).
2. Παλιά Βλαχάτα- Μελισσάνη- Λίμνη Καραβομύλου- Αννούλα- Πλαζ Σάμης- Αλιευτικό- Αρχαιολογικοί Χώροι Σάμης-1. - Λουτρό
3. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ: Μελισσάνη - Ζερβάτη- Σπήλαια Δ.Δ. Πουλάτων- Δρογκαράτη- Γρούσπα
4. Λουτρό Τσέκα- Πάλιουρας- Φάρος- Διχάλια- Θέα Αντισάμου- Αντίσαμος.
5. Γρούσπα – Κουλουράτα- Όχθη Ποταμού- Γεφύρι- Μήλος
6. Κουλουράτα – Πυργί- Αίνος
7. Αγ. Φανέντες-Καταποδάτα-Παλιά Καταποδάτα-Παλιά Ζερβάτα- Μουζακάτα- Κουλουράτα 8. Σοφάτα- Μπενετάτα- Στάβερι- Π. Διγαλέτο-Τσίτσιρας- Νερόμυλοι- Αρχάγγελος- Ελαιοτριβείο Αρχαγγέλου- Μοναστηράκι.
Ο υπεύθυνος τουριστικής προβολής του Δήμου Παναγής Δρακουλόγκωνας, είχε την ευκαιρία να εκθέσει όλα τα παραπάνω στα μέλη του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Σάμης, κατά τη γενική συνέλευσή τους που έλαβε χώρα, στην αίθουσα δημοτικών συνεδριάσεων του Δήμου μας.
Μια πολύ σοβαρή δουλειά λοιπόν, που θα αναδείξει τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας, θα τα ενώσει και θα έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης, να απολαμβάνει την υπέροχη φύση και να<<διαβάζει>> την ιστορία του τόπου μας.
Βλαχάτα Σάμης.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ...


Οι βουλευτικές εκλογές του 1961 πέρασαν στην Ιστορία ως εκλογές βίας και νοθείας. Η φωτογραφία είναι, από τη συγκέντρωση του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας.

Ανοικτή πρόσκληση

ΣΥΡΙΖΑ
Επειδή πιστεύουμε ότι οι προεκλογικοί μονόλογοι που εκφωνούνται αυτές τις ημέρες ,τόσο από τα κόμματα όσο και από τους υποψηφίους τους είναι συνήθως ανιαροί, μονότονοι, μονόπλευροι και όπως είναι φυσικό καθόλου δεν συμβάλλουν στην πολιτική ενημέρωση των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας, επειδή πιστεύουμε βαθιά στην αξία του πολιτισμένου διαλόγου, επειδή προέχει η συγκριτική αποτίμηση προγραμμάτων και πολιτικών, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στα κόμματα που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας ,την οργάνωση και διεξαγωγή κοινής συζήτησης των υποψηφίων με ερωτήσεις από τοπικούς δημοσιογράφους. Εμπειρία σχετική υπάρχει από παλαιότερες συζητήσεις, χρόνος υπάρχει, χώρος εύκολα θα βρεθεί, ας προσφέρουμε στους Κεφαλλονίτες και Θιακούς την ευκαιρία και την χαρά μιας συγκριτικής και δημοκρατικής διαδικασίας και αξιολόγησης.

Αργοστόλι,18/09/2009 το γραφείο τύπου

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 04/10/2009



Ιδέες για αναφορές σε τοπικά θέματα
………………………………………

Κεντρική ιδέα για τα νησιά μας :ενίσχυση και ολοκλήρωση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, με παράλληλη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών ,ιδιαίτερα της υγείας και της πρόνοιας ,των μεταφορών , της παιδείας και εν τέλει με πρακτικές προστασίας της αειφορίας και του περιβάλλοντος.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: οδικός άξονας Σάμη-Αργοστόλι-Πόρος, ως σύνδεση με τον Δυτικό Άξονα, γέφυρα στην θέση Χάρακα, περιφερειακοί Αγίας Ευφημίας και Σκάλας.
Λιμενικές εγκαταστάσεις Πισαετού, Πεσσάδας, Αργοστολίου.
Τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις Ιθάκης, Αργοστολίου
Φράγματα Παλλικής, Γριζάτων
Επέκταση ΒΙΠΕ Αργοστολίου, Βιοτεχνική Ζώνη Ληξουρίου
Ανέγερση νέου Σφαγείου και Εμφιαλωτηρίου.
Επισκευή, αισθητική αποκατάσταση και σύνδεση με τον κυκλοφοριακό ιστό της γέφυρας Αργοστολίου (μονοδρόμηση και πεζοδρόμηση).
Βιολογικοί καθαρισμοί με ταχύτατη προώθηση (Λειβαθώ, Ιθάκη, Φισκάρδο )και με σύγχρονες τεχνικές που περιορίζουν το κόστος λειτουργίας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: κτιριακά των δύο νοσοκομείων και του ΚΥ Ιθάκης, προϋποθέσεις για μόνιμη παρουσία υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού.
Προώθηση του ερευνητικού κέντρου Ζωανθρωπονόσων.
Χρηματοδότηση των υπηρεσιών Πρόνοιας, ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου ,πρόβλεψη για την κοινότητα των μεταναστών.
Εξορθολογισμός του μεταφορικού κόστους ανθρώπων και εμπορευμάτων, πρωτοβουλία για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος Σχολικής στέγης (λύκεια σε Αργοστόλι και Ληξούρι, γυμνάσια στο Αργοστόλι, δίκτυο νηπιαγωγείων σε όλους τους δήμους)
Ενίσχυση των δυο ειδικών σχολείων, ανέγερση νέων σε Παλλική και Ιθάκη.
Καθολικός αγώνας για την εδραίωση του ΤΕΙ Ιονίων ως αξιόπιστη επιστημονική οντότητα, σύνδεση με την τοπική κοινωνία και οικονομία, προώθηση των απαραίτητων υποδομών. Τακτική ,εξαμηνιαία σύγκλιση του περιφερειακού συντονιστικού φορέων, εκπαιδευτικών και φοιτητών για τον έλεγχο της κατάστασης προόδου του ιδρύματος.
Εξασφάλιση της ενεργειακής αυτοδυναμίας των νησιών μας μέσω της κατασκευής κατάλληλου κοινού συστήματος ενεργοποίησης των μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Ίδρυση Εθνικού Θεάτρου νοτίου Ιονίου με έδρα το Αργοστόλι.
Ολοκλήρωση δικτύου αξιόπιστων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλους τους δήμους .
Χρηματοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού σε νομαρχιακό επίπεδο.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Νομοθετική κατοχύρωση του πλαισίου χρήσεων γης ,όπως έχει συμφωνηθεί από όλη την Αυτοδιοίκηση το 2002.
Ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία του Αίνου, των περιοχών natura, την οριοθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, τον καθορισμό λατομικών ζωνών.
Χρηματοδότηση μελετών και έργων αντιπυρικής προστασίας και καθαρισμού δασικών εκτάσεων σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις προτάσεις της Δασικής υπηρεσίας.
Επαναπροσδιορισμός των ΖΟΕ γύρω από Αργοστόλι και Ληξούρι , βελτίωση της νομοθεσίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού.
Χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΝΠΔΔ για τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό του νομού, ενεργοποίηση των επεκτάσεων των σχεδίων πόλης (Λασση, Ιθάκη, Σάμη, Πόρος-Σκάλα, Αγία Ευφημία).
Χρηματοδότηση της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα στερεά απορρίμματα.
Διόρθωση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλο τον νομό.
Αναζήτηση χρηματικών πόρων για την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος απομάκρυνσης του αμιάντου από τις κατοικίες.
Δημιουργία πολιτιστικού ,ιστορικού, ψυχαγωγικού πάρκου στο Αργοστόλι με αξιοποίηση ειδικών κτιρίων ,ανάπτυξη πεζοδρόμων και απομάκρυνση των νομαρχιακών και δημοτικών υπηρεσιών από το κέντρο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ: Χρηματοδότηση σε μεγάλη κλίμακα προγραμμάτων για δημιουργία νέων αγροτών και κτηνοτρόφων και κατάρτιση των ήδη δραστηριοποιημένων στου κλάδους αυτούς.
Στήριξη παραγωγής προϊόντων ειδικής ονομασίας και ανώτερης ποιότητας.(κρασιά, λάδι, τυριά, κρέας, βιολογικά προϊόντα).
Νέα μεγάλη καμπάνια για την κατοχύρωση της Κεφαλλονίτικης φέτας.
Γενναία ετήσια χρηματοδότηση του τοπικού προγράμματος τουριστικής προβολής.
Χρηματοδότηση μικροζωνικών μελετών γύρω από τις πόλεις και τους κεντρικούς οικισμούς για την βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης των νησιών.
Δημιουργία κατάλληλων κτιριακών υποδομών και πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων για ευαίσθητες υπηρεσίες ,όπως Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
14η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σας προσκαλούμε στην 14η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 22η μηνός Σεπτεμβρίου έτους 2009 ημέρα Τρίτη ώρα 19:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Σάμης σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/06 (ΔΚΚ) ΦΕΚ Α΄114/06 για την συζήτηση των κάτωθι θεμάτων ημερήσιας διάταξης:
Χρήση κτηρίου ¨Προσκόπων¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Έγκριση Απολογισμού Δήμου Σάμης οικ. έτους 2008
Εισηγητής: Οικονομική Υπηρεσία
Παραχώρηση μέρους της Κεντρικής πλατείας Σάμης για την διαμόρφωσης του ως εκθεσιακού χώρου για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.
Εισηγητής: Πρόεδρος Δημ. Σ/λίου
Ανανέωση Σύμβασης Μίσθωσης Κτηρίου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σάμης.
Εισηγητής: Ταμιακή Υπηρεσία
Έγκριση υπ’ αρ. 8/09 Απόφασης Τ.Σ. Πυργιού - Αίτηση Συλλόγου «Ο Αίνος».
Εισηγητής: Δήμαρχος
Τροποποίηση ¨ΘΗΣΕΑ¨ Δήμου Σάμης.
Εισηγητής:Δήμαρχος
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2009.
Εισηγητής: Τεχνική Υπηρεσία
Τροποποίηση Προϋπολογισμού 2009.
Εισηγητής:Οικονομική Υπηρεσία
Έγκριση εκτέλεσης εργασιών Ο.Τ.Ε.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Ανάθεση Ερευνητικού Προγράμματος ¨Διερεύνηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων Σάμης Κεφαλληνίας¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Συμμετοχή Δήμου Σάμης και έγκριση δαπάνης συνδρομής στην Τράπεζα Πληροφοριών ¨Δήμος ΝΕΤ Ε.Π.Ε.¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Ανάθεση έργου ¨Αποκομιδή Απορριμμάτων από παραλίες Δήμου¨ στη Διαδημοτική Επιχείρηση ( 15.000€).
Εισηγητής: Δήμαρχος
Έγκριση Δαπάνης μετακίνησης Δημάρχου ποσού 253,00€.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Σάμη 17 Σεπτεμβρίου 2009
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ
Κοινοποίηση
Βουλευτή Ν. Κεφ/νίας
Νομάρχη Ν. Κεφ/νίας
Επικεφαλής Νομαρχιακών Παρατάξεων
Νομαρχιακούς Συμβούλους
κ.κ. Σπαθή Διονύσιο, Βαλλιανάτο Σπυρίδων,
Παπαθεοδωράτο Νέστωρα, Κοκκόση Γεράσιμο, Κουρή Σωτήρη
Μ.Μ.Ε.

ΕΚΛΟΓΕΣ...

Σάμη, δεκαετία του 1960.
Ο υποψήφιος βουλευτής της ΕΡΕ, Βαγγέλης Σούλης, μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση, σε σπίτι στη Σάμη. Η φωτογραφία είναι, από το αρχείο του Γιώργου Αποστολάτου.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ...

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΦΩΚΙΩΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1958.
(Τις εκλογές τις κέρδισε η Ε.Ρ. Ε. του Καραμανλή με το τριφασικό εκλογικό σύστημα, εμπνεύσεως του Τάκου Μακρή, με το οποίο η μειοψηφία της Ε. Ρ. Ε. κατέστη πλειοψηφία, έναντι του κεντροαριστερού συνασπισμού του Π. Α. Μ. Ε.).

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ – ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Δ. ΣΑΜΗΣ
Διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 2, Σάμη, Πληροφορίες : Τηλ.2674022706
e-mail: giakumat@otenet.gr
Σάμη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Καλούνται τα μέλη Σ. Ι. Ε. Δ. Δ. Ε. Κ. του Δήμου Σάμης να προσέλθουν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 19:30, Μ. Αλεξάνδρου 40,Σάμη,( αίθουσα πρωινών Σ. Γιακουμάτου )
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
Απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ.
Ενημέρωση για την νομιμοποίηση παρανόμων καταλυμάτων.
Διενέργεια αρχαιρεσιών.
Επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
α) τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη (ενήλικες ) του συλλόγου,
β) οι έχοντες άδειες λειτουργίας ΕΟΤ σε ισχύ,
γ) οι υποψηφιότητες δηλώνεται εγγράφως τουλάχιστον μία βδομάδα πριν.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία επαναλαμβάνονται οι αρχαιρεσίες μια βδομάδα μετά, δηλ. Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009,την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος.
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Σ. Γιακουμάτου

ΕΚΛΟΓΕΣ...

1944. Εκλογές στην ελεύθερη Ελλάδα. Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι γυναίκες! Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα: <<ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.>>

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Αθήνα, 15-7-2009
Α.Π.:
Προς : Πίνακα Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή Ν.3766/09 «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» άρθρων 1 και 2, που αφορούν σε τουριστικά καταλύματαΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: Εφαρμογή Ν.3766/09 «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» άρθρων 1 και 2, που αφορούν σε τουριστικά καταλύματα
Στο Φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως 102 A 2009 δημοσιεύτηκε ο N.3766/09 «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις», τα άρθρα 1 και 2 του οποίου αναφέρονται σε θέματα σχετικά με τα κάθε μορφής τουριστικά καταλύματα. Η παρούσα εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες για την σύμφωνη με το νόμο αυτό και ομοιόμορφη εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΟΤ.
Ι.-΄Αρθρο 1 «Λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών καταλυμάτων»
1.- Πεδίο εφαρμογής
Καταλύματα στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρ.1 και προϋποθέσεις (άρθρ. 1 παράγρ.1):
α) Λειτουργικές μορφές των καταλυμάτων :Οι διατάξεις του άρθρου 1 εφαρμόζονται σε όλες τις λειτουργικές μορφές τουριστικών καταλυμάτων των περιπτώσεων Α και Β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.2160/93, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και σήμερα ισχύει, και συγκεκριμένα:
Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα δηλαδή ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών (κλασσικού τύπου, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τύπου μοτέλ και μικτού τύπου δηλαδή κλασσικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων) ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, καθώς και σε οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) ανεξάρτητα επίσης από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, και
Σε μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλ. αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες), ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, και πάλι ανεξάρτητα από την κατηγορία τους.
β) Απαιτούμενες προϋποθέσεις (άρθρ. 1 παράγρ.1):
Οι προϋποθέσεις προκειμένου να εμπίπτει ένα κατάλυμα στο πεδίο εφαρμογής του άρθρ.1 είναι:
Να λειτουργεί υπο οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (προς απόδειξη εναλλακτικά αρκεί λογαριασμός ΔΕΗ ή υποβολή ΦΠΑ τελευταίου διμήνου ή εκκαθαριστικό ΦΠΑ προηγούμενου έτους ή κατάσταση εργαζομένων θεωρημένη απο την επιθεώρηση εργασίας) κατά τη δημοσίευση του Ν.3766/09 ( δηλαδή την 01/07/2009)
Να μη διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) του ΕΟΤ είτε λόγω μη χορήγησής του (δηλ. επειδή δεν το έλαβε ποτέ ανεξαρτήτως αιτίας, ακόμη και επειδή δεν υπέβαλε ποτέ σχετική αίτηση), είτε λόγω λήξης ισχύος των δικαιολογητικών, που σύμφωνα με τον νόμο ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα με φροντίδα του επιχειρηματία, είτε λόγω ανάκλησης ή αφαίρεσής του για οποιοδήποτε λόγο ή να διαθέτει μεν Ε.Σ.Λ, πλην, όμως, αυτό να μη καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης κατάστασης του καταλύματος. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση αφαίρεσης ΕΣΛ βάσει του νόμου .... / 38 για παραβάσεις «ηθών». Διάσταση μεταξύ υφιστάμενης κατάστασης του καταλύματος και ισχύοντος Ε.Σ.Λ είναι δυνατόν να υφίσταται, όταν η υφιστάμενη εκμετάλλευση του ακινήτου (δηλαδή η συνολική υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια, εξαιρουμένων των χώρων και εγκαταστάσεων, που νόμιμα δεν συνυπολογίζονται στο Σ.Δ) είναι μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης με βάση τον ισχύοντα στην περιοχή Σ.Δ κλπ όρους και περιορισμούς δόμησης. Αυτό είναι δυνατόν να συμβαίνει, είτε διότι, για παράδειγμα, έχει γίνει υπέρβαση του Σ.Δ και επομένως της νόμιμης εκμετάλλευσης του ακινήτου, είτε διότι χώροι βοηθητικής χρήσης έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης κλπ.
Οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΤ θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο νόμος δεν περιορίζει τις περιπτώσεις, που το Ε.Σ.Λ δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης κατάστασης, και, επομένως, δεν τίθενται καμιάς μορφής όρια, ποσοτικά ή ποιοτικά, όσον αφορά στις μη καλυπτόμενες από το Ε.Σ.Λ επιφάνειες και χρήσεις, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα τους ως «αυθαίρετων» σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
Να υποβληθεί αίτηση χορήγησης του Ε.Σ.Λ από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι 01/01/2010, η οποία αίτηση να συνοδεύεται από τα κατά νόμον απαιτούμενα δικαιολογητικά (βλ. κατωτέρω). Το εκδοθέν ΕΣΛ θα είναι αορίστου διάρκειας / ισχύος.
2.-Δικαιολογητικά (άρθρ.1 παράγρ.1 Α έως και Ε)
Με την αίτηση κατατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα (δεν προβλέπεται κανένα λοιπό δικαιολογητικό όπως για παράδειγμα αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου Β για το Διευθυντή ή άλλο) τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ για το σύνολο της υφιστάμενης κτιριακής , εγκατάστασης, που εκδίδεται από της οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ).,εντός προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης προς την οικεία Π.Υ και το οποίο είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Κεφ.Β του ΠΔ 71/1988 (ΦΕΚ 32 Α 88).
Τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 1 του άρθρ.18 του Ν.2919/01 και συγκεκριμένα:
β) Βεβαίωση και τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία της επάρκειας του κτιρίου από πλευράς στατικής, αντισεισμικής και δομικής, από δύο διπλωματούχους μηχανικούς του Πολυτεχνείου σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (να σημειωθεί ότι η τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των μηχανικών που υπογράφουν , καθότι ευθύνονται εξ ολοκλήρου για το περιεχόμενο τόσο της βεβαίωσης όσο και της τεκμηρίωσης με τεχνικά στοιχεία. Ουδεμία επαλήθευση επι του περιεχομένου απο πλευράς ΠΥΤ, παρά μόνον το γνήσιο της υπογραφής του μηχανικού), και
γ) Βεβαίωση και τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία της επάρκειας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων διάθεσης υγρών αποβλήτων σύμφωνα με την παράγρ.Ζ του Π.Δ της 20.01.1988 (ΦΕΚ 61 Δ 88) ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει την σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο (να σημειωθεί ότι και για το δικαιολογητικό αυτό, η τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των μηχανικών που υπογράφουν , καθότι ευθύνονται εξ ολοκλήρου για το περιεχόμενο τόσο της βεβαίωσης όσο και της τεκμηρίωσης με τεχνικά στοιχεία. Ουδεμία επαλήθευση επι του περιεχομένου απο πλευράς ΠΥΤ, παρά μόνον το γνήσιο της υπογραφής του μηχανικού).
Είναι αυτονόητο, ότι οι ανωτέρω βεβαιώσεις των περιπτώσεων β και γ της παραγρ. 1 του Ν.2919/01 θα πρέπει να αναφέρονται επίσης στο σύνολο της υφιστάμενης κατάστασης του καταλύματος και ότι οι λαμβανόμενες υπόψη (από τους μηχανικούς, που υπογράφουν τη βεβαίωση ανωτέρω στοιχ. β) προδιαγραφές στατικής, αντισεισμικής και δομικής επάρκειας είναι αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο της ανέγερσης των κτιρίων.
Πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων της υφιστάμενης κατάστασης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, που να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, στην οποία να βεβαιώνεται ότι τα υποβαλλόμενα σχέδια αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση του καταλύματος και των εγκαταστάσεών του.
Παράβολο ποσού διακοσίων (200) € για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και πενήντα (50) € για τα μη κύρια, πληρωτέα στον ΕΟΤ είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό του ΕΟΤ. Το εν λόγω παράβολο εθα επιμερίζεται απο το λογιστήριο του ΕΟΤ ισόποσα, υπέρ του Δημοσίου, υπέρ του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και υπέρτου Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ). Τα ποσά αυτά οφείλονται μία φορά υπέρ όλων των δικαιούχων (αναλογεί το 1/3 του οριζόμενου κατά τα ανωτέρω ποσού στον καθένα). Σημειωτέον, ότι το ΤΑΞΥ έχει ενσωματωθεί στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ το οποίο είναι και ο δικαιούχος του 1/3 των ανωτέρω ποσών.
Και επί πλέον για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία και κάμπινγκ)
Βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) όσον αφορά στην έναντι του ΞΕΕ ενημερότητα της επιχείρησης ως προς τις υποχρεώσεις της προς αυτό, με αναφορά στη νομική μορφή της επιχείρησης.
Επί πλέον, αν πρόκειται για την έκδοση Ε.Σ.Λ του καταλύματος για πρώτη φορά , εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά , θα πρέπει να υποβληθούν (άρθρ.1 παράγρ.2):
Η αρχικά εκδοθείσα οικοδομική άδεια του ακινήτου για οποιαδήποτε χρήση, ή εάν υφίσταται νόμιμη εξαίρεση από την κατεδάφιση, η σχετική με την εξαίρεση αυτή απόφαση
Η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εφόσον υφίσταται, έστω και αν έχει λήξει (εάν υφίσταται από το νόμο υποχρέωση υποβολής αρχικής περιβαλλοντικής μελέτης για το εν λόγω κατάλυμα και σε κάθε περίπτωση οπωσδήποτε προκειμένου για καταλύματα με άδεια οικοδομής μετά το έτος 1993)
3.-Αρμοδιότητα (άρθρ.1 παράγρ.3)
Αρμόδια για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του ΕΟΤ. Οι ΠΥΤ ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και οφείλουν, μόνον όμως εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης σύμφωνα με τα ανωτέρω, να εκδώσουν το Ε.Σ.Λ., αορίστου ισχύος, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Εφόσον ο φάκελος δεν είναι πλήρης (με τον όρο πληρότητα νοείται ότι περιλαμβάνονται αυτόν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά) , οι ΠΥΤ οφείλουν να ενημερώσουν τον αιτούντα, όσον αφορά στις ελλείψεις του φακέλου του, και να αναμένουν την συμπλήρωσή του, από την οποία και αρχίζει η προθεσμία του ενός μηνός ως ανωτέρω. Το περιεχόμενο των δικαιολογητικών αποτελεί ευθύνη αυτών που τα υπογράφουν. Μετά την 31.12.09 που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δύνανται οι ΠΥΤ να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίο όμως θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την απόκλιση της δυναμικότητας του καταλύματος για τα τετραγωνικά μέτρα εκτός συντελεστή δόμησης ή αλλαγής χρήσης ούτως ώστε να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 1 παράγραφος 3), οι ΠΥΤ οφείλουν να ενημερώσουν τον αιτούντα, όσον αφορά στις ελλείψεις του φακέλου του, και να αναμένουν την συμπλήρωσή του, από την οποία και αρχίζει η προθεσμία του ενός μηνός ως ανωτέρω. Πάντως, οι τυχόν ελλιπείς φάκελοι δικαιολογητικών θα πρέπει να έχουν σε κάθε περίπτωση συμπληρωθεί από τους ενδιαφερόμενους το αργότερο μέχρι την 31.12.2009. ημερομηνία λήξης της δυνατότητας υποβολής αίτησης για την έκδοση Ε.Σ.Λ σύμφωνα με τον νόμο αυτό.
Ειδική διοικητική κύρωση εισάγει ο νόμος (άρθρ.1 παράγρ.3) για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δηλώνουν ανακριβή στοιχεία, όσον αφορά στη δυναμικότητα του καταλύματος (για τα τετραγωνικά εκτός συντελεστή δόμησης ή αλλαγής χρήσης). Η κύρωση αυτή συνίσταται στην επιβολή προστίμου διπλάσιου από το αρχικά προβλεπόμενο τέλος λειτουργικής τακτοποίησης της παραγρ.5 (βλ. κατωτέρω). Η διάταξη αυτή, ως εισάγουσα κύρωση, θα πρέπει να ερμηνευτεί στενά, θα πρέπει δηλαδή να θεωρηθεί ότι η κύρωση επιβάλλεται μόνο εάν τα διαπιστωμένα από την ΠΥΤ ανακριβή στοιχεία αφορούν στη δυναμικότητα και όχι σε άλλα χαρακτηριστικά, χώρους ή εγκαταστάσεις του καταλύματος, τα οποία άλλωστε καλύπτονται από την υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, που συνοδεύει τα αρχιτεκτονικά σχέδια της υφιστάμενης κατάστασης και η ανακρίβεια των οποίων επισύρει σε βάρος του επιχειρηματία τις ποινές της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Στην περίπτωση διαπίστωσης απόκλισης απο την δηλωμένη δυναμικότητα, το ΕΣΛ δεν ανακαλείται, αλλά η ΠΥΤ βεβαιώνει το πρόστιμο.
Σημειώνεται, ότι οι ΠΥΤ θα πρέπει να ενημερώνουν την Διοίκηση του ΕΟΤ σχετικά με τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες για οποιοδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη (εντός δηλαδή της προβλεπόμενης προθεσμίας του ενός μηνός) έκδοση του Ε.Σ.Λ αναφέροντας και τις αιτίες της μη τήρησης της εν λόγω προθεσμίας.
4.-Επίλυση διαφορών (άρθρ.1 παράγρ.4)
Τυχόν διαφορές μεταξύ του επιχειρηματία, που αιτείται τη χορήγηση ή ανανέωση του Ε.Σ.Λ, και της αρμόδιας ΠΥΤ, όσον αφορά στην διαδικασία του άρθρ.1 του νόμου, ανατίθενται προς επίλυση σε 5μελείς επιτροπές, που συγκροτούνται ανά Περιφέρεια με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, και που απαρτίζονται από :
Δύο (2) υπαλλήλους του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης,
Δύο (2) υπαλλήλους του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας να προέρχεται από την κατά τόπον αρμόδια ΠΥΤ και
΄Ένα εκπρόσωπο του ΞΕΕ
΄Ένα τουλάχιστον εκ των μελών θα πρέπει να είναι διπλωματούχος μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ .
Ο επιχειρηματίας κινεί τη διαδικασία εξέτασης της διαφοράς από την αρμόδια επιτροπή με την κατάθεση σχετικής προσφυγής, η οποία αναστέλλει, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση της οικείας επιτροπής, την επιβολή οποιασδήποτε διοικητικής κύρωσης, αρμοδιότητας του ΥΠΤΑΝ ή του ΕΟΤ σε βάρος του επιχειρηματία, που προσφεύγει, επειδή λειτουργούσε χωρίς Ε.Σ.Λ.
Οι επιτροπές εκδίδουν απόφαση σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την κατάθεση της σχετικής προσφυγής
5.-Αναστολή διοικητικών κυρώσεων Τέλος λειτουργικής τακτοποίησης (άρθρ.1 παράγρ.5)
Σύμφωνα με το νόμο (άρθρ.1 παράγρ.5), στις τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν κατά τη δημοσίευσή του (δηλ. την 01/07/09) χωρίς το προβλεπόμενο Ε.Σ.Λ, λόγω μη χορηγήσεως, λήξης της ισχύος του (δηλαδή λήξης της ισχύος των σε τακτά διαστήματα ανανεούμενων δικαιολογητικών), ανάκλησης ή αφαίρεσης για οποιονδήποτε λόγο, δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις, αρμοδιότητας ΥΠΤΑΝ και ΕΟΤ, μέχρι τις 31.12.2009, με την προϋπόθεση, ότι οι κατά νόμον υπόχρεοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν μέσα στην προβλεπόμενη (παράγρ.1 άρθρ.1) προθεσμία των έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αίτηση χορήγησης του Ε.Σ.Λ με τα νόμιμα δικαιολογητικά. Τυχόν πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΟΤ για τις ως άνω περιπτώσεις, δεν επιστρέφονται, δύνανται όμως να συμψηφιστούν με τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο. Αν τα ήδη καταβληθέντα υπερβαίνουν τις προβλέψεις του παρόντος νόμου, η διαφορά δεν επιστρέφεται.
Για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ του άρθρ.1 του νόμου επιβάλλεται εφάπαξ τέλος λειτουργικής τακτοποίησης, που εισπράττεται από τον ΕΟΤ σε 3 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη εξ αυτών με την υποβολή του αιτήματος και έως την 31.12.2009 το αργότερο. Η δεύτερη θα καταβληθεί έως την 31.05.210 ενώ η τελευταία έως την 31.12.210. Το ύψος του τέλους διαμορφώνεται ως ακολούθως:
Α) Για Επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, ανά τετραγωνικό μέτρο υπερβάλλουσας δόμησης ή αλλαγής χρήσης. Οι κατηγορίες κλειδιών για τις οποίες υπολογίζεται το τέλος, λογίζονται για τα μεν υφιστάμενα με Ειδικό Σήμα, σε εκείνη που σε αυτό προσδιορίζεται, για τα δε νέα, σε εκείνη που θα αιτηθεί ο επιχειρηματίας του καταλύματος.
α) Κατηγορίας ενός κλειδιού τριάντα (30) € το τ.μ.
β) Κατηγορίας δύο κλειδιών τριάντα πέντε (35) € το τ.μ.
γ) Κατηγορίας τριών κλειδιών σαράντα (40) € το τ.μ.
δ) Κατηγορίας τεσσάρων κλειδιών σαράντα πέντε (45) € το τ.μ
Β) Για Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και χώροι οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης (κάμπινγκ) σαράντα (40) € ανά τ.μ. υπερβάλλουσας δόμησης ή/και είκοσι (20) € ανά τ.μ. αλλαγής χρήσης
Γ) Για Ξενοδοχεία τριών αστέρων πενήντα (50) € ανά τ.μ. υπερβάλλουσας δόμησης ή/και είκοσι πέντε (25) € ανά τ.μ. αλλαγής χρήσης
Δ) Για Ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων εξήντα τέσσερα (64) € ανά τ.μ. υπερβάλλουσας δόμησης ή/και τριάντα δύο (32) € ανά τ.μ. αλλαγής χρήσης και
Ε) Για Ξενοδοχεία πέντε αστέρων εκατό (100) € ανά τ.μ. υπερβάλλουσας δόμησης ή/και πενήντα (50) € ανά τ.μ. αλλαγής χρήσης.
Στα πλαίσια του παρόντος δεν προβλέπεται η αναβάθμιση ή υποβάθμιση κατηγορίας αστεριών ή κλειδιών για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα εμφανίσουν πρόσθετα δωμάτια. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης γίνεται με βάση την κατηγορία που σήμερα τα καταλύματα βρίσκονται, και εφόσον επιθυμούν δύνανται να ζητήσουν αναβάθμιση ή υποβάθμιση της κατηγορίας τους στο μέλλον. Οι τακτοποιημένοι χώροι σύμφωνα με τον παρόντα νόμο θεωρούνται νόμιμοι και ως τέτοιοι λογίζονται σε κάθε διαδικασία κατάταξης στις κατηγορίες αστεριών ή κλειδιών.
Σημειώνεται, ότι, ως «υπερβάλλουσα δόμηση», λογίζεται η επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία υπερβαίνει τη νόμιμη εκμετάλλευση του οικοπέδου/ γηπέδου (που εξάγεται με βάση την εφαρμογή του Σ.Δ κλπ όρων και περιορισμών δόμησης), ενώ ως «αλλαγή χρήσης» λογίζεται η επιφάνεια οποιαδήποτε βοηθητικής χρήσης, που έχει μετατραπεί σε επιφάνεια κύριας χρήσης. Σημειώνεται επίσης ότι στους χώρους των οποίων είναι δυνατή, σύμφωνα με τον νόμο αυτό, η λειτουργική τακτοποίηση, δεν περιλαμβάνονται οι χώροι των χρήσεων – εγκαταστάσεων που δεν συνυπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης, είτε σύμφωνα με το ΠΔ ΦΕΚ 61 Δ 88, είτε σύμφωνα με την Απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αιρθμ.οικ.59283/02.07.2002 (ΦΕΚ 558 Δ) καθόσον αυτοί υφίστανται νόμιμα. Στην περίπτωση που συνυπάρχουν τόσο υπέρβαση του συντελεστή δόμησης όσο και αλλαγή χρήσης, τότε το καταβληθέν τέλος θα αφορά την κάθε κατηγορία τακτοποίησης ξεχωριστά (διπλή εφαρμογή).
Τόσο το προβλεπόμενο παράβολο όσο και το εφάπαξ τέλος λειτουργικής τακτοποίησης καταβάλλεται είτε στο λογαριασμό του ΕΟΤ στην Τράπεζα Ελλάδος με αριθ.26180 (συμπληρωμένο απο τα υπόλοιπα στοιχεία του IBAN) είτε στο Ταμείο του ΕΟΤ. Η καταβολή πραγματοποιείται πριν την έκδοση του Ε.Σ.Λ. Η αρμόδια ΠΥΤ ευθύς ως επαληθεύσει ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών την αίτηση και το φάκελο, που τη συνοδεύει, υπολογίζει την υπερβάλλουσα δόμηση ή/ και την επιφάνεια της οποίας άλλαξε τη χρήση (βάσει των στοιχείων που υπευθύνως έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας στην αίτησή του) και εκδίδει το ΕΣΛ. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν λάθη στον υπολογισμό απο την πλευρά την ενδιαφερόμενης επιχείρησης, πρίν την έκδοση του Ε.Σ.Λ, ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας με κάθε πρόσφορο τρόπο, δυνάμενο να αποδειχθεί (ταχυδρομικά, με τηλεομοιοτυπία ή με ηλεκτρονικό μήνυμα), για το συνολικό ύψος του τέλους, γνωρίζοντας του την διαφορά που προκύπτει και την οποία θα πρέπει εκείνος να καταβάλλει πριν την έκδοση του ΕΣΛ. Ε.Σ.Λ δεν εκδίδεται, εάν δεν περιέλθει στην οικεία ΠΥΤ, με ευθύνη του επιχειρηματία, παραστατικό καταβολής του αναλογούντος τέλους σύμφωνα με τις δόσεις καταβολής όπως αυτές προασδιορίστηκαν ανωτέρω.
Να σημειωθεί ότι η ευθύνη της διαπίστωσης της ακρίβειας του περιεχομένου των εν λόγω δικαιολογητικών ανήκει στον μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ, που υπογράφει τα δικαιολογητικά αυτά, σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα και στον επιχειρηματία που Υπευθύνως Δηλώνει.
Στην περίπτωση κατηγοριοποίησης τουριστικών καταλυμάτων (παραδοσιακά καταλύματα) η αντιστοιχία διαμορφώνεται ως ακολούθως:
Κατηγορία Α’ ισοδυναμεί με τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων
Κατηγορία Β’ ισοδυναμεί με τουριστικό κατάλυμα 4 αστέρων
Κατηγορία Γ’ ισοδυναμεί με τουριστικό κατάλυμα 3 αστέρων
Σημείωση: Στην παράγραφο 3 για τις ειδικές διοικητικές κυρώσεις ως προς το διπλάσιο των προβλεπομένων, εκ παραδρομής αναγράφεται σε εκείνα που αναγράφονται στην παράγραφο 5, ενώ πρόκειται για εκείνα που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 1 του εν λόγω νόμου (3766/09)
ΙΙ.- ΄Αρθρο 2. Λειτουργική αδειοδότηση κολυμβητικών δεξαμενών
1.-΄Αδεια λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών
Πεδίο εφαρμογής :Ο νόμος (άρθρ.2 παράγρ.1) προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών, στις κολυμβητικές δεξαμενές, που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων των περιπτώσεων Α και Β της παραγρ.1 του άρθρ.2 του Ν.2160/93 (όπως ισχύουν), που διαθέτουν νόμιμο Ε.Σ.Λ. Η αναφορά αυτή στις περιπτώσεις Α και Β της παραγρ.1 του άρθρ.2 του Ν.2160/93 καλύπτει, κατά συνέπεια, όλες τις λειτουργικές μορφές και τάξεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως αυτές καταγράφονται ανωτέρω στοιχ.Ι,1 και επομένως όλες οι διατάξεις του άρθρ.2 ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλες τις κατά ανωτέρω λειτουργικές μορφές και όχι μόνο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και στις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, στις οποίες αναφέρονταν οι προϊσχύσασες σχετικές διατάξεις (Ν. 3463/06 άρθρ.80 παράγρ.8 και Ν. 3536/07 άρθρ.22)
Η διάρκεια της άδειας λειτουργίας προβλέπεται 8ετής (αντί της 5ετούς, που ίσχυε μέχρι σήμερα).
‘Οπως ήδη σημειώθηκε, άδεια λειτουργίας, χορηγούμενη από τον ΕΟΤ, έχει ήδη προβλεφθεί με τη διάταξη του Ν.3536/07 άρθρ.22, και για τις κολυμβητικές δεξαμενές κλπ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και κατά συνέπεια εξακολουθεί να χορηγείται κανονικά
Προϋπόθεση : Να πληρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής της Υγειονομικής Διάταξης υπ’ αρ.Γ1/443/1973 (ΦΕΚ 87 Β), όπως τροποποιήθηκε με την Υγειονομική Διάταξη αριθ.Γ4/1150/1976 (937Β) και την υπ’ αρ.ΔΥΓ2/80825/2005 (ΦΕΚ 120 Β) κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συνδρομή των εν λόγω προϋποθέσεων αποδεικνύεται μόνο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (κατωτέρω). Κατά συνέπεια, η ευθύνη της διαπίστωσης της ακρίβειας του περιεχομένου των εν λόγω δικαιολογητικών (βλ. κατωτέρω) ανήκει στον μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ, που υπογράφει τα δικαιολογητικά αυτά σύμφωνα με τα επαγγελματικά του διακαιώματα.
Δικαιολογητικά : Τα δικαιολογητικά, που υποβάλλονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνδρομή της απαιτούμενης από τον νόμο (άρθρ.2 παράγρ.1) προϋπόθεσης είναι αποκλειστικά και μόνο τα ακόλουθα:
α)Σχεδιαγράμματα εις τριπλούν υπογεγραμμένα από διπλωματούχο μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ
β) Τεχνική ΄Εκθεση διπλωματούχου μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ, εις τριπλούν, στην οποία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα παρακάτω στοιχεία:
Προέλευση νερού τροφοδοσίας
Χωρητικότητα δεξαμενής, οριζόντιες διαστάσεις και βάθος αυτής
Ρυθμός ανακυκλοφορίας ύδατος
Φίλτρα (επιφάνεια διήθησης σε τ.μ., διηθητική ικανότητα, αριθμός), αντλίες ανακυκλοφορίας (τύπος, ιπποδύναμη, παροχή), εκκένωσης (αποχετευτική ικανότητα), αύλακες υπερχείλισης, σήμανση βάθους
Περιγραφή του τρόπου διάθεσης υγρών αποβλήτων
Απολύμανση (τρόπος απολύμανσης, έλεγχος αλγοειδών, τρόπος ρύθμισης ΡΗ, έλεγχος υπολειμματικού χλωρίου)
΄Ελεγχος μικροβιολογικής ποιότητας νερού και εργαστηριακές εξετάσεις
Μέτρα ασφαλείας λουομένων, σωσίβια, κατάλογος τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης, σήμανση, κλίση πυθμένα
Ορισμός υπευθύνου ασφαλείας με αναφορά στα καθήκοντά του σχετικά με την εξασφάλιση της παροχής πρώτων βοηθειών σε λουομένους, κατά τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής.
2.-Τροποποιήσεις ισχυουσών προδιαγραφών και απαιτήσεων, καθώς και διευκρινίσεις σχετικά με τις κολυμβητικές δεξαμενές (άρθρ.2 παράγρ.2)
Οι διατάξεις των εδαφίων α) έως και στ) της παραγρ.2 του άρθρ.2 εισάγουν τροποποιήσεις των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων και παρέχουν αυθεντική ερμηνεία συγκεκριμένων όρων των διατάξεων αυτών. Συγκεκριμένα:
α)Τα μικρά καταλύματα έως πενήντα (50) κλινών , των οποίων η κολυμβητική δεξαμενή βρίσκεται σε απόσταση μέχρι πενήντα (50) μέτρα από το κτίριο, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν τουαλέτες για την κολυμβητική δεξαμενή.
β) Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στο ισόγειο του οποιουδήποτε καταλύματος από τα αναφερόμενα στην παράγρ.1 του άρθρ.2, και που, ως εκ τούτου, μπορούν να εξυπηρετούν τους λουόμενους της κολυμβητικής δεξαμενής, θεωρούνται, σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του νόμου, «παρελκόμενες της κολυμβητικής δεξαμενής εγκαταστάσεις». Η διάταξη περιέχει αυθεντική ερμηνεία του όρου «παρελκόμενες εγκαταστάσεις» όσον αφορά στις κολυμβητικές δεξαμενές των καταλυμάτων. Με τον τρόπο αυτό, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής κύριων αλλά και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (και όχι μόνο ξενοδοχείων, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) οι ισόγειες βοηθητικές εγκαταστάσεις του καταλύματος θεωρούνται ως «παρελκόμενες εγκαταστάσεις» της κολυμβητικής δεξαμενής, διότι μπορούν να εξυπηρετούν τους λουόμενους σε αυτή.
γ) Οι βαθμίδες και οι κτιστές κλίμακες για την είσοδο και έξοδο των λουομένων επιτρέπονται σε όλες τις πλευρές , τόσο του αβαθούς όσο και του βαθέως τμήματος της κολυμβητικής δεξαμενής. Οι επιφάνειες των βαθμίδων και των κτιστών κλιμάκων πρέπει να επιστρώνονται από μη ολισθηρό υλικό, ώστε οι κίνδυνοι ατυχημάτων των λουομένων να περιορίζονται στο ελάχιστο.
δ) Επιτρέπεται η γειτνίαση της κολυμβητικής δεξαμενής με εγκαταστάσεις ή τμήματα του καταλύματος, όπως μπαρ. Διάδρομος πλάτους 1,5μ. απαιτείται μόνο από τα σημεία, όπου προβλέπεται η πρόσβαση στη δεξαμενή. Η διάταξη αυτή αναφέρεται ενδεικτικά σε μπαρ, αλλά η ρύθμιση την οποία περιλαμβάνει καλύπτει και άλλες εγκαταστάσεις ή τμήματα των καταλυμάτων, που ενδέχεται να γειτνιάζουν με την κολυμβητική δεξαμενή. ΄Αρα, σε όλες τις περιπτώσεις, η απαίτηση για την ύπαρξη διαδρόμου πλάτους 1,5 μ. αφορά μόνο στο σημείο πρόσβασης των λουομένων στην κολυμβητική δεξαμενή.
ε) Η κατασκευή αποδυτηρίων παραμένει προαιρετική. Πρόκειται για μία ερμηνευτική διάταξη, που υπαγορεύεται μεταξύ άλλων από τη σύγχρονη τάση μη χρησιμοποίησης των αποδυτηρίων, που πριν από 20-30 χρόνια ήσαν απαραίτητα για τους λουόμενους των κολυμβητικών δεξαμενών.
στ) Υπεύθυνος λειτουργίας είναι το φυσικό πρόσωπο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια της κολυμβητικής δεξαμενής μετά απο αίτησή του, ενώ υπεύθυνος ασφαλείας είναι το φυσικό πρόσωπο, που έχει ως αρμοδιότητα την παροχή πρώτων βοηθειών στους λουόμενους. Οι ιδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας και του υπεύθυνου ασφαλείας μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, εάν το κατάλυμα διαθέτει λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή εάν η κολυμβητική δεξαμενή έχει εμβαδόν μικρότερο των εκατό (100) τ.μ. και εφόσον ο υπεύθυνος αυτός έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν απαιτείται για τη νόμιμη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής τουριστικού καταλύματος. Σε περίπτωση, που οι κολυμβητικές δεξαμενές εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ενοίκους συγκεκριμένων δωματίων, διαμερισμάτων ή κατοικιών και πάλι οι ιδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας και του υπεύθυνου ασφαλείας μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, εφόσον εκπαιδευτεί κατάλληλα, το οποίο μάλιστα μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεύθυνο για όλες τις κολυμβητικές δεξαμενές αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Στις περιπτώσεις, όμως, αυτές η ξενοδοχειακή επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο, κοντά στην κάθε κολυμβητική δεξαμενή, ανακοίνωση, που να ενημερώνει τον πελάτη, ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας ταυτίζεται με τον υπεύθυνο ασφαλείας.
3.-Χορήγηση της άδειας λειτουργίας (άρθρ.2 παράγρ.3)
Η άδεια λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών εκδίδεται από την αρμόδια ΠΥΤ του ΕΟΤ μετά από αίτηση, στην οποία επισυνάπτονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ, ότι η κολυμβητική δεξαμενή είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας
β) Υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ, ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές της παραγράφου 1 του άρθρ.2. Κατά συνέπεια, η συνδρομή της προϋπόθεσης της παραγρ.1 (δηλ. η συνδρομή των προδιαγραφών υγιεινής της ισχύουσας εν προκειμένω Υγειονομικής Διάταξης, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί,) βεβαιώνεται υπεύθυνα από αρμόδιο μηχανικό ή δε δήλωση συνοδεύεται αποκλειστικά και μόνο από τα δύο δικαιολογητικά της παραγρ.1 (σχεδιαγράμματα, τεχνική έκθεση), τα οποία επίσης υπογράφει διπλωματούχος μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ.
Τα δικαιολογητικά αυτά των παραγρ.1 και 3 είναι τα μόνα δικαιολογητικά, που μπορούν να ζητηθούν από την αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής, ενώ δεν μπορούν να ζητηθούν άλλα πρόσθετα, μη καταγραφόμενα στο νόμο αυτό, δικαιολογητικά (όπως πχ αυτά, που περιλάμβανε η προηγούμενη Εγκύκλιος Α.Π 1580/14.05.2007 του ΕΟΤ, ή άλλα).
4.- Προθεσμία έκδοσης της άδειας λειτουργίας (άρθρ.2 παράγρ.4)
Η αρμόδια ΠΥΤ εκδίδει την άδεια λειτουργίας εντός μηνός από την υποβολή πλήρους φακέλου. Πλήρης είναι ο φάκελος, που περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά των παραγρ. 1 και 3.. Εάν ο φάκελος εμφανίζει ελλείψεις, η προθεσμία του ενός μηνός αρχίζει από τη συμπλήρωση του φακέλου.
5.- Αλλαγή υπευθύνου ασφαλείας- Μεταβατική προθεσμία λήψης άδειας λειτουργίας-Ανάκληση άδειας και απαγόρευση λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής (άρθρ.2 παράγρ.4)
Μέχρι την έναρξη της περιόδου λειτουργίας του καταλύματος ή, προκειμένου για ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο διευθυντής ή ο εκμεταλλευόμενος το κατάλυμα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια ΠΥΤ για τυχόν αλλαγές στο πρόσωπο του υπεύθυνου ασφαλείας. Η ίδια υποχρέωση συντρέχει και οποτεδήποτε υπάρξει αλλαγή προσώπου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του καταλύματος, που θα πρέπει να δηλώνεται εγγράφως εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών αφότου επήλθε.
Οι κολυμβητικές δεξαμενές, που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού χωρίς άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να την έχουν λάβει εντός τετραμήνου από τη δημοσίευσή του (δηλαδή μέχρι την 01/11/2009), αλλιώς σφραγίζονται άμεσα και στον εκμεταλλευόμενο αυτές επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις
Εάν πραγματοποιηθεί έλεγχος των αρμοδίων αρχών σε κολυμβητικές δεξαμενές, που λειτουργούν με άδεια, η οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, και διαπιστωθεί ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις είναι ανακριβείς, ανακαλείται αμέσως η άδεια λειτουργίας, επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις και απαγορεύεται η λειτουργία της δεξαμενής, μέχρις ότου ο εκμεταλλευόμενος αυτή συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου.
6.-Ανανέωση άδειας λειτουργίας (άρθρ.2 παράγρ.6)
Η διαδικασία των παραγρ.3 και 4 ακολουθείται και σε περίπτωση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας. ΄Αδειες λειτουργίας, που εκδόθηκαν με το προϊσχύσαν του νόμου αυτού νομοθετικό πλαίσιο, εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς περιορισμούς μέχρι τη λήξη τους, οπότε και ανανεώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του νόμου αυτού
7.-Μία άδεια λειτουργίας για περισσότερες κολυμβητικές δεξαμενές (παράγρ.7 του άρθρου 2)
Εάν το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει περισσότερες της μιας κολυμβητικές δεξαμενές, τα δικαιολογητικά της παραγρ.1 καθώς και τα δικαιολογητικά της παραγρ.3 του άρθρου 2 υποβάλλονται μία φορά, πλην, όμως, καλύπτουν το σύνολο του αριθμού των υφιστάμενων δεξαμενών. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται μία μόνο άδεια λειτουργίας, που αφορά σε όλες τις υφιστάμενες δεξαμενές του καταλύματος όπως αυτές προσδιορίζοναται με αρίθμιση στο σχετικό τοπογραφικό. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του νόμου αυτού.
Η Εγκύκλιος του ΕΟΤ ΑΠ 1580/14.05.2007 παύει να ισχύει.
Ο Γενικός Γραμματέας
Μελέτιος Τζαφέρης
Πίνακας Αποδεκτών
Ε.Ο.Τ.
- Γραφείο Προέδρου
- Δ/νση Συντονισμού Υπηρεσιών Εσωτερικού
- Δ/νση Τουριστικών Εγκαταστάσεων
- Δ/νση Επιθεώρησης
Εσωτερική Διανομή
ΥΠ.Τ.ΑΝ.
(Δ/νση Τουριστικής Πολιτικής κ΄ Συντονισμού)

ΕΚΛΟΓΕΣ...




Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ.

Κύριε διευθυντά.
Διάβασα την επιστολή - απάντηση του παρέδρου Πουλάτων, στην εφημερίδα σας που αφορούσε στο πρόσωπό μου.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι: Το με ποιον θα συζητάω και θα αντιπαρατίθεμαι και μάλιστα δημόσια, είναι κάτι που επιλέγω εγώ και μόνο εγώ.
Καμία δε μομφή δεν συνιστά η άρνησής μου αυτή (να αντιπαρατεθώ με τον εν λόγω κύριο) προς την έγκριτο εφήμερίδα σας, της οποίας τυγχάνω καθημερινός αναγνώστης, μέσω του διαδικτύου. Σεβόμενος δε το λειτούργημά σας, είμαι στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνυση, σχετικά με την αντιπαράθεσή μου με το Δήμο Σάμης, για την απόθεση σκουπιδιών στη θέση Φρύδι στο Καραβόμυλο. Μια αντιπαράθεση που προέκυψε, ύστερα από επιστολή μου, στις ενημερωτικές - ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του νομού μας.
Παρακαλώ για τη δημοσίευση της επιστολής μου.
Με τιμή.
Τάσος Καβαλλιεράτος

Η μεγάλη … κυβίστηση του συγκροτήματος Λαμπράκη

Από Factorx Κυρ. 13 Σεπ 2009, 01:53 στην/στις κατηγορίες Η διαπλοκή, Πρώτη Σελίδα.
Τόσο μεγάλη…κυβίστηση, κοινώς κωλοτούμπα, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν περίμενε ο Γ. Παπανδρέου από το συγκρότημα Λαμπράκη. Ο Ψυχάρης, ο Πρετεντέρης, ο Χιώτης και η υπόλοιπη παρέα δεν ήταν αυτοί που ζητούσαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί, που τον έλεγαν Γιωργάκη και που προωθούσαν όσο μπορούσαν εκείνον τον πανέξυπνο το Ρουσόπουλο και το σύστημά του;
Όμως, ως δια μαγείας στη Μιχαλακοπούτλου χορεύουν τώρα … ζεμπεκιές, προφανώς γιατί τους έχει βγει το deal που έχουν κάνει με τον Παπανδρέου. Για του λόγου το αληθές, δείτε τα πρωτοσέλιδα του Βήματος τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την άποψη στην πρώτη σελίδα που γράφεται από τον Λαμπράκη ή τον Ψυχάρη. Τι για μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ γράφουν, τι για αυτοδυναμία που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί, τι για τον αγώνα του Γ, Παπανδρέου.
Αλλά και χτυπήματα κάτω από τη μέση κατά του Κ. Καραμανλή με χαρακτηριστικό αυτό του Βήματος της Κυριακής που βγαίνει με τίτλο «Μετράει μέρες…».
Η ιστορία για τα παιχνίδια του Λαμπράκη με την εκάστοτε εξουσία είναι γνωστά από τότε που αγανακτισμένοι αναγνώστες έκαιγαν εφημερίδες έξω από τη Χρήστου Λαδά σε κάποια άλλη, ιστορική, κωλοτούμπα του Λαμπράκη.
Τώρα πια που κατάλαβαν ότι ο Γιώργος έχει ρεύμα «στριμώχνονται» στον προθάλαμο της εξουσίας γνωστά δημοσιογραφικά «γιουσουφάκια» που μέχρι χθες έφτυναν εκεί που τώρα γλείφουν.
Η συμφωνία με τον Γιώργο είναι απλή: Σε στηρίζουμε τώρα, αλλά με την πρώτη στραβή που θα μας κάνεις θα σε πάμε…. άπατο. Και μέχρι τότε υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να λυθούν. Οι άδειες για τα κανάλια είναι ακόμη στον αέρα, τα τεράστια θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ είναι ανοικτά, το Μέγαρο Μουσικής πρέπει να βρει χρήμα να κινηθεί, οι βιβλιοθήκες και τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι προ των πυλών με τον ΔΟΛ να είναι διεκδικητής.
Κι από την άλλη είναι και οι business των νέων μετόχων του ΔΟΛ, όπως π.χ. του εφοπλιστή Ρέστη ο οποίος είναι εμφανίζεται κυρίαρχος του παιχνιδιού στο συγκρότημα και εκτιμάται ότι θα είναι από τα βασικά τζάκια που θα παίξουν το μελλοντικό παιχνίδι στα media.
Αντιγραφή από το : www.antinews.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ – ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Δ. ΣΑΜΗΣ

Διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 2, Σάμη, Πληροφορίες : Τηλ.2674022706
e-mail: giakumat@otenet.gr
Σάμη, 3 Σεπτεμβρίου 2009
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Καλούνται τα μέλη Σ. Ι. Ε. Δ. Δ. Ε. Κ. του Δήμου Σάμης να προσέλθουν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 19:30, Μ. Αλεξάνδρου 40,Σάμη,( αίθουσα πρωινών Σ. Γιακουμάτου )
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
Απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ.
Ενημέρωση για την νομιμοποίηση παρανόμων καταλυμάτων.
Διενέργεια αρχαιρεσιών.
Επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
α) τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη (ενήλικες ) του συλλόγου,
β) οι έχοντες άδειες λειτουργίας ΕΟΤ σε ισχύ,
γ) οι υποψηφιότητες δηλώνεται εγγράφως τουλάχιστον μία βδομάδα πριν.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία επαναλαμβάνονται οι αρχαιρεσίες μια βδομάδα μετά, δηλ. Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009,την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος.
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Σ. Γιακουμάτου

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

O πάρεδρος Πουλάτων Π. Φλαμιάτος απαντά στον Τ. Καβαλλιεράτο

Προς εφημερίδα Ανεξάρτητος
Κύριε Διευθυντά, προ ημερών διάβασα στην εφημερίδα σας, την επιστολή του κ. Καβαλλιεράτου Τάσου και επειδή διαπίστωσα ότι μιλάει με μεγάλη ευαισθησία για σκουπιδότοπο στο χωριό του, παρακαλώ δημοσίευσε και την δική μου επιστολή.Αγαπητέ κ. Τάσο Καβαλλιεράτο, αφού διάβασα την επιστολή σας, με προσοχή καταλήγω σε δυο παρατηρήσεις που άμεσα μετατρέπονται σε πρωτροπές μου προς εσάς. Παρακαλώ διαβάσετε μερικές φορές την επιστολή σας και τότε θα ανακαλύψετε κατά πρώτον την αυθαιρεσία σας με τον ορισμό του οποίου χώρου στα Πουλάτα ως χώρου υποδοχής σκουπιδιών και δεύτερο η ευαισθησία σας απέναντι στους μολυντές, στις μύγες, στα κουνούπια και ότι άλλο ισχυρίζεστε δεν συνδέεται με την οικολογία, αλλά με το εγωιστικό πέντε πόντους από την πλάτη μου και ας είναι όπου νάναι. Ιδιαίτερα για το αυθαίρετο του ορισμού του χώρου στα σφαγεία στα Πολάτα από εσάς ως χώρου αποθήκευσης απορριμμάτων, σκεφτείτε το ξανά και εν τέλει ζητήστε συγνώμη από τον τόσο ταλαιπωρημένο κόσμο των Πουλάτων από τα χρόνια περιβαντολλογικά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζει και νομίζω ότι τα γνωρίζετε.
Ασφαλώς και η επιστολή σας, δεν σχετίζεται με την προ ημερών συνάντησή μας Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 14.30, όταν επιστατεύατε Αλβανό να πετάει σκουπίδια από αγροτικό αυτοκίνητο στην περιοχή των Πουλάτων και συγκεκριμένα στη θέση “Τραφιά”, πέντε μέτρα δίπλα από την Νομαρχιακή οδό Σάμης-Πουλάτων και σας έκανα σύσταση να μην πετάτε σκουπίδια στο χωριό μας.
Υ.Γ.: Και επειδή είστε αδελφός, με τον επί χρόνια δημοτικό σύμβουλο Γ. Καβαλλιεράτο, μήπως έπρεπε να γνωρίζετε όλα τα παραπάνω και επί προσθέτως να μην επιβεβαιώνατε τουλάχιστον το “Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτης”;Παντελεήμων ΦλαμιάτοςΠάρεδρος Δ.Δ/τος Πουλάτων.

ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΙ ΜΕΙΝΑΜΕ!


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
14η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σας προσκαλούμε στην 14η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 11η μηνός Σεπτεμβρίου έτους 2009 ημέρα Παρασκευή ώρα 19:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Σάμης σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/06 (ΔΚΚ) ΦΕΚ Α΄114/06 για την συζήτηση των κάτωθι θεμάτων ημερήσιας διάταξης:
Χρήση κτηρίου ¨Προσκόπων¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Έγκριση Απολογισμού Δήμου Σάμης οικ. έτους 2008
Εισηγητής: Οικονομική Υπηρεσία
Παραχώρηση μέρους της Κεντρικής πλατείας Σάμης για την διαμόρφωσης του ως εκθεσιακού χώρου για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.
Εισηγητής: Πρόεδρος Δημ. Σ/λίου
Ανανέωση Σύμβασης Μίσθωσης Κτηρίου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σάμης.
Εισηγητής: Ταμιακή Υπηρεσία
Έγκριση υπ’ αρ. 8/09 Απόφασης Τ.Σ. Πυργιού - Αίτηση Συλλόγου «Ο Αίνος».
Εισηγητής: Δήμαρχος
Τροποποίηση ¨ΘΗΣΕΑ¨ Δήμου Σάμης.
Εισηγητής:Δήμαρχος
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2009.
Εισηγητής: Τεχνική Υπηρεσία
Τροποποίηση Προϋπολογισμού 2009.
Εισηγητής:Οικονομική Υπηρεσία
Έγκριση εκτέλεσης εργασιών Ο.Τ.Ε.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Ανάθεση Ερευνητικού Προγράμματος ¨Διερεύνηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων Σάμης Κεφαλληνίας¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Συμμετοχή Δήμου Σάμης και έγκριση δαπάνης συνδρομής στην Τράπεζα Πληροφοριών ¨Δήμος ΝΕΤ Ε.Π.Ε.¨.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Ανάθεση έργου ¨Αποκομιδή Απορριμμάτων από παραλίες Δήμου¨ στη Διαδημοτική Επιχείρηση ( 15.000€).
Εισηγητής: Δήμαρχος
Έγκριση Δαπάνης μετακίνησης Δημάρχου ποσού 253,00€.
Εισηγητής: Δήμαρχος
Σάμη 7 Σεπτεμβρίου 2009
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ.


Σωστή κίνηση αποδεικνύεται η φιλοξενεία των wc και ντους, στο ισόγειο του κτηρίου των προσκόπων στη Σάμη. Δεν νοείται πόλη με τις υπάρχουσες δομές και την κίνηση της Σάμης, χωρίς αντίστοιχες υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητος. Πράγματι, ο χώρος είναι και διατηρείται καθαρός και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους επισκέπτες μας. Ωστόσο το ίδιο το κτήριο, αν και φιλοξενεί στο ισόγειο το θεατρικό εργαστήρι, ο πρώτος όροφος παραμένει ανεκμετάλευτος. Αν η στατικότητα του κτηρίου το επιτρέπει, ενδεχομένως θα μπορούσε να μετατραπεί σε αίθουσα συνεδρίων και ποικίλων εκδηλώσεων. Κάτι που ο Δήμος μας στερείται και σίγουρα το χρειάζεται.

Τάκης Τόκκας.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950. ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΥΣΑΚΗ: << ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1917 - 1958.>>
Η Μαρία Χρουσάκη, στο Σαλόνι του σπιτιού της το 1924. Νεοκλασσικό σπίτι στη πόλη της Κέρκυρας. 1952 - 1956.
Κέρκυρα, δεκαετία του 1950.
Ερείπια, Κέρκυρα, δεκαετία του 1950.
Χορός μετά την μεταφορά προικιών, Καρουσάδες, Κέρκυρα, 1957.
Από την Μονή Καθαρών, Ιθάκη, δεκαετία του 1950.
Κληματαριά, Κεφαλονιά. 1953.
Τρύγος, Αργοστόλι. 1953.
Γύψος, Κέρκυρα, δεκαετία του 1950.